Foodie Friday: heerlijke taart met aardbeien!

AardbeientaartIk heb mezelf weer eens overtroffen! Dit keer mer een over heerlijk taartje met banketbakkersroom en aardbeitjes. Alhoewel, overtroffen? Mijn pecannoten taart is ook echt goddelijk. Dus misschien liggen ze op gelijke hoogte. Nu de Hollandse aardbeitjes in het seizoen zijn leek het me wel leuk om daar een lekker taartje mee te maken (het werd uiteindelijk een enome taart maar dat terzijde). Ik ging voor een simpele en zoet taart deeg, maakte voor het eerst in mijn leven banketbakkersroom (omg, LEKKER!) en als topping gebruikte ik de aardbeitjes. Yummie yummie! Hieronder het recept! P.s. het deeg en de banketbakkersroom heb ik uiteraard niet zelf bedacht. Zelf lopen klooien loopt wat dit betreft waarschijnlijk niet op een succes uit.

Voor het deeg:
– 150 gram bloem
– 100 gram boter
– 50 gram suiker
– 1 ei
– droge bonen om blind te bakken

Voor de banketbakkersroom:
– 500 ml melk
– 1 vanillestokje
–  150 gram suiker
– 4 eidooiers (heel geel dus)
– 3 eetlepels bloem
– 250 ml slagroom (komt er later pas bij)

En uiteraard een bakje aardbeien!Aardbeientaart1. Begin met het deeg. Ik gebruikte hier zelf mijn super fancy mixer voor, maar in een kom kan natuurlijk ook: mix de bloem, boter en suiker door elkaar. Klop het eitje en doe de helft van het ei bij de rest van het deeg. Nu wordt het een mooi geheel en is het zo goed als klaar. Even in een plastic folie in de koelkast laten rusten, dan kan je het namelijk makkelijker uit rollen, mooi moment om aan de banketbakkersroom te beginnen!

2. Doe de melk in een steelpannetje, snij het vanillestokje door midden en schraap het merg er uit. Dit kan bij de melk. En voeg hier ook de helft van het suiker aan toe. Breng dit vervolgens aan de kook. Meng ondertussen de eidooiers met de andere helft van het suiker en de bloem in een schaaltje. Zodra je melk aan de kook is doe je hier een scheutje van bij je eimengsel (om de ei aan de temperatuur te laten wennen). Snel en goed roeren en vervolgens kan het eimengsel in het steelpannetje bij de rest van de melk.  Laat dit op een laag vuurtje 5 minuten ploppen (want dat gebeurd er als het kookt), en dan kan je het af laten koelen (eerst op kamertemperatuur en dan nog in de koelkast, ik deed dit in een ovenschaal en deed wat folie eroverheen zodat er geen vliesje op zou komen).Aardbeientaart3. Nu kan je weer verder met het deeg! Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het uit en doe in een ingevette bakvorm. Dit ging bij mij overigens niet heel soepel, na het uitrollen zat het vast geplakt aan het aanrecht, goed met bloem stuiven is dus geen overbodige luxe (ik heb het deeg uiteindelijk gewoon in de vorm ‘uitgerold’ en gedrukt). Zodra je deeg in de vorm zit prik je er met een vork nog lekker veel gaatjes in. Doe  nu een bakpapiertje op het deeg en doe hier de droge bonen in zodat het deeg tijdens het bakken niet omhoog komt. Bak de taartdeeg in eerste instantie 20 minuten inclusief de bonen. Na 20 minuten haal je hem uit de oven, haal je het bakpapiertje met de bonen er uit en zet je hem nog even terug in de oven, totdat ie gaar is (dit was bij mij na een kwartiertje). Laat hem dan afkoelen.

4. Als je banketbakkersroom helemaal koud en afgekoeld is kan je je taart afmaken. Klop de slagroom stijf, roer je banketbakkersroom goed door, en spatel de slagroom door de banketbakkersroom. Dit kan nu in de afgekoelde taart vorm gestort worden.

5. Snij je aardbeitjes en leg die naar eigen inzicht op je taartje.
AardbeientaartGenieten maar! Door mijn moeder is het taartje in ieder geval goed gekeurd (en door Michael en mij natuurlijk ook). Ik belde haar om 9 uur op of ze nog zin had in een stukje taart. Dat had ze (zeker toen ik haar de foto doorstuurde) en ze heeft er lekker van gesmikkeld! Lekker, lekker!

Hebben jullie wel eens banketbakkersroom gemaakt?

22 Comments

  1. Marion 15 mei 2015

    Ik hou niet zo heel erg van taart, maar deze…. deze ziet er zalig uit! Of ik ooit banketbakkersroom heb gemaakt? Haahahahaahah! 😉
    Marion onlangs geplaatst…Winactie: Mini’s & ArmcandyMy Profile

    Beantwoorden
  2. Stephanie 15 mei 2015

    Ziet er lekker uit! Ik had vroeger op school kooklessen, dus dan heb ik al wel eens banketbakkersroom moeten maken. Bovenstaande taart die je hebt gemaakt is ook héél lekker met schijfjes banaan erop! Met banaan moet je wel voorkomen dat de banaan bruin wordt door oxidatie. Hiervoor warm je wat abrikozengelei op, en je bestrijkt de bovenkant van de taart daarmee 🙂
    Stephanie onlangs geplaatst…Huisje, boompje, beestje?My Profile

    Beantwoorden
  3. Dina 15 mei 2015

    Woooaah lekker! Ik ben (net als Marion) niet per se heel erg dol op taart, maar deze ziet er lekker uit!
    Dina onlangs geplaatst…Ik ga vrijwilligerswerk doen!My Profile

    Beantwoorden
  4. Morgaine 15 mei 2015

    Volgens mij, lang heel lang geleden dat ik dat weleens heb gemaakt in de eighties toen ik nog thuis woonde en mijn beide ouders allebei nog veel kookten en experimenteerden.

    Die is zeer zeker goed gelukt, dat zie ik wel ja, hahaha
    Morgaine onlangs geplaatst…Counting my blessingsMy Profile

    Beantwoorden
  5. Nesrin 15 mei 2015

    Dit ziet er heerlijk uit. Ik hou van taart, alle taarten, maakt niet uit welke taart. 😉

    Dat met die bonen is nieuw voor mij.
    Nesrin onlangs geplaatst…Nesrin’s monoloog (We run Amsterdam 10km)My Profile

    Beantwoorden
  6. jackie 15 mei 2015

    zo iets zie ik mezelf echt niet maken, mislukt vast gigantisch
    maar wat ziet dit er lekker uit…
    jackie onlangs geplaatst…Beveiligd: Een droom die uitkomt #3My Profile

    Beantwoorden
  7. Ysanne 15 mei 2015

    Nommmm dit ziet er heerlijk uit!
    Ysanne onlangs geplaatst…DEZE IS VOOR ALLE THEELEUTERS OUT THEREMy Profile

    Beantwoorden
  8. Laura 15 mei 2015

    Oehhhhhlala!! Ziet er echt super lekker uit bil! Is het recept denk je net zo goed te doen zonder keukenmachine 🙂 ?
    Laura onlangs geplaatst…Verlate moederdag postMy Profile

    Beantwoorden
  9. Justine 15 mei 2015

    Hmmm, deze ziet er heerlijk uit! Ik heb nog nooit eerder banketbakkersroom gemaakt, maar voor alles een eerste keer. Misschien ga ik deze binnenkort eens proberen, als ik weer eens tijd heb om te bakken 🙂
    Justine onlangs geplaatst…Mooie wenkbrauwen met het Make Up Studio paletteMy Profile

    Beantwoorden
  10. Nienke 15 mei 2015

    Lekker! Ik ben wél heel dol op taart, haha. Mijn voorkeur gaat wel vaak uit naar de meest ongezonde taarten (lees: chocolade, schuim, slagroom etc.) en zónder fruit, maar deze ga ik dit weekend misschien maar eens proberen. Klinkt ook niet heel moeilijk, dus moet lukken.

    Beantwoorden
  11. Sammie 15 mei 2015

    ohhh jammie! Dat ziet er heerlijk uit, ben gek op aardbeien!
    Sammie onlangs geplaatst…Wat ik deed gisteren..My Profile

    Beantwoorden
  12. Tessa | 52druppels.nl 15 mei 2015

    Oh slechterik!! Die foto! Nou MÓET ik um!!
    Tessa | 52druppels.nl onlangs geplaatst…Update week 19My Profile

    Beantwoorden
  13. Jenn 15 mei 2015

    Ziet er heerlijk uit!
    Jenn onlangs geplaatst…Kletsblogje #3My Profile

    Beantwoorden
  14. Wildcard 16 mei 2015

    Mooie taart, zie er héél lekker uit 🙂

    Beantwoorden
  15. Renske 16 mei 2015

    Ooo, jammie! Dit ziet er echt heerlijk uit!
    Renske onlangs geplaatst…Een herinnering voor iedere dagMy Profile

    Beantwoorden
  16. Oeh deze ziet er zoo lekker uit!
    Eilish (artisticstateofmind) onlangs geplaatst…Personal ♥ Q&A a Day | Liefde, vijand & seo ?My Profile

    Beantwoorden
  17. Anne-Sterre 18 mei 2015

    Jammie, ziet er zeker heerlijk uit! 🙂
    Anne-Sterre onlangs geplaatst…OOTD | Dagje Den HaagMy Profile

    Beantwoorden
  18. Lies 18 mei 2015

    Oeh lekker! ‘SAVE’
    Lies onlangs geplaatst…Singin’Sunday #16My Profile

    Beantwoorden
  19. Mmm… dat ziet er echt heerlijk uit! Ben gek op vruchtentaart, dus misschien dat ik deze wel eens ga maken 🙂

    Beantwoorden
  20. Karen Grouve 23 mei 2015

    Whoo! Ik ben hem, as we speak, aan het maken! Mijn deeg ligt in de koelkast en mijn room is aan het ”ploppen” haha! Ben onwijs benieuwd hoe die gaat worden! =D Ik zet een foto op instagram! Kan ik je taggen? =D

    Liefs,
    Karen Grouve onlangs geplaatst…33 manieren om washi tape te gebruikenMy Profile

    Beantwoorden
    • Bente 23 mei 2015

      Jaaa, leuk! Ik ben heel benieuwd hoe het bij jou gaat lukken! Hopelijk gaat het met jouw deeg iets soepeler en blijft ie niet op het aanrecht plakken zoals bij mij 😉 Je kan me taggen op @notabularasa 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge