Foodie Friday: Bananenbrood

IMG_1202 Vandaag in Foodie Friday een klassiek blog recept: een bananenbrood! Zoals jullie maandag hebben kunnen lezen kreeg ik van Michael een geweldig cadeau alvast voor mijn verjaardag: een hele mooie keukenmachine. Perfect om deeg en beslag te mixen. Dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden en toevallig lagen er nog twee zeer rijpe bananen in mijn koelkast. Ik speurde het internet even af voor een recept, maar helaas, over het algemeen gingen er drie bananen in het brood (en in de supermarkt verkopen ze nou net weer geen bruine bananen).. Dat speuren deed ik overigens omdat ik maanden geleden een zelf bedacht recept probeerde, maar dit mislukte heimelijk. Hij kwam er toen uit als rubber, niet erg lekker (heel erg vies zelfs). Maar goed, uiteindelijk vond ik natuurlijk een recept waar maar twee bananen ingingen, en hoewel ik het recept wel een beetje heb aangepast gaan toch alle credits naar Claartje van Foodness. Het bleek een schot in de roos, en de afgelopen week kon ik dus heerlijk ontbijten met een gezond plakje (oké, ik nam er twee, maar er zit niks slechts in dus dat kan geen kwaad) bananenbrood. Heerlijk! Hier komt mijn variatie:

– 2 rijpe bananen
– 1 geraspte appel
– 3 eetlepels stevia
– 200 gram volkorenmeel
– 2 eetlepels gebroken lijnzaad
– 50 gram appelmoes
– 2 eieren
– 1 theelepel baking soda (niet te verwarren met bakpoeder)
– 1 theelepel kaneelpoeder
– snufje zout
– handje pecannoten
IMG_1222 1. Verwarm je oven voor, in mijn geval (een elektrische oven, zo’n combi ding) op 200 graden, bij een hete lucht oven zal 180 graden volstaan. Meet vervolgens alles af (dat is hoe ik meestal werk, alles voorbereiden, dan is het meeste werk alvast gedaan) en rasp de appel.

2. Ik gebruikte vervolgens natuurlijk mijn keukenmachine, maar gewoon in een kom met een garde kan natuurlijk ook (als je het handmatig doet is het wel handig om de banaan even te prakken met een vork).

3. Doe alle ingrediënten bij elkaar en mix ze tot een beslag. Zodra het goed gemixt is en het een goed beslag is geworden (met stukjes uiteraard, de appel wordt natuurlijk niet egaal) kan hij alweer in je cakevorm gestort worden. Ik zelf heb een siliconen vorm, maar als je een ijzeren vorm hebt is het misschien wel handig als je deze even in vet. Bij mij was dat dus niet nodig.

4. Leg op de bovenkant nog wat pecannoten en dan kan hij voor 50 minuten de oven in. Vervolgens werkt het het elfde als bij cake: steek na de baktijd even een satéprikker in het midden. Komt hij er schoon uit? Dan is je bananenbrood gaar, blijft er nog deeg aan het stokje hangen laat je hem nog even extra bakken. Totdat hij gaar is.

5. Smullen maar! En zoals ik al zei: zonder schuldgevoel want ondanks dat het smaakt als een gebakje zit er niks slechts in. Heerlijk als ontbijt :).

Hebben jullie wel eens een bananenbrood gemaakt?
IMG_1223

5 Comments

  1. Dina 27 februari 2015

    Klinkt goed, ik heb het nog nooit met appel geprobeerd!
    Dina onlangs geplaatst…Mijn allerliefste Catrice-lievelingslakjes (van dit moment)My Profile

    Beantwoorden
    • Bente 27 februari 2015

      Wat mij betreft wel echt een aanrader, ik vind cake met appel erin ook altijd erg geslaagd. Als je dat ook lekker vind is dit zeker een goeie 🙂

      Beantwoorden
  2. Nesrin 27 februari 2015

    Het ziet er heerlijk uit! Ik heb veel recepten voor bananenbrood en deze sla ik ook direct op.
    Nesrin onlangs geplaatst…Plog: Alleen in AmsterdamMy Profile

    Beantwoorden
  3. Sas 27 februari 2015

    Ik heb dit dus nog nooit gegeten maar het lijkt me heerlijk. Wil het zeker een keertje proberen.
    Sas onlangs geplaatst…TGIF: Week9/2015My Profile

    Beantwoorden
    • Bente 27 februari 2015

      En het is ook nog eens heel makkelijk om te maken, perfect voor iemand die niet zo heel erg van koken en bakken houdt!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge