Foodie Friday: Courgetti met tomatensaus

Het is alweer maanden (of jaren?) geleden dat ik het voor het eerst voorbij zag komen: courgetti. Oftewel: dunne sliertjes courgette die je als vervanger voor spaghetti gebruikt (ideaal als je geen gluten kan eten (wat ik wel kan, liefst in overvloed), of op dieet ben (wat ik niet ben, HA!). Ik was geïntrigeerd en je raadt het misschien al: kocht een spirelli, Een spirelli is een apparaat waarmee je de sliertjes kan maken. Uiteraard kan je er niet alleen courgette sliertjes van maken, maar ook bijvoorbeeld van wortel. En dat ziet er weer super leuk uit in bijvoorbeeld een salade (al zeg ik het zelf). Goed, courgetti dus. Gisteren maakte ik het voor het eerst klaar, super makkelijk én super lekker. Ik maakte er een simpele tomatensaus bij en as always was het weer erg geslaagd (of klink ik nu iets te tevreden over mijn eigen kookkunsten ;)). De courgetti kan natuurlijk ook vervangen worden voor spaghetti ik maakte hem lekker met de courgette sliertjes.

Ik maakte meteen een flinke pan saus om in te vriezen zodat we dat kunnen opwarmen als we na een werkdag eens geen tijd of zin hebben om te koken (verse pasta, of courgetti dus erbij klaar maken en je hebt een top gerechtje!).
Courgetti
Voor 6 porties saus:
– 500 gram (runder) gehakt
– 2 uien (gesnipperd)
– 4 tomaten (in blokjes)
– 2 teentjes knoflook
– 500 ml gezeefde tomaten
– 200 gram champignons
– Als je gewone spaghetti gebruikt: 1 courgette
– Zout, peper en Italiaanse kruiden

Voor de courgetti:
– Een derde/halve courgette per persoon (in sliertjes dus)
– Of anders: 75 gram spaghetti per persoon

1. Snipper de ui, en hak de knoflook fijn. Fruit de ui een paar minuutjes in wat olie met wat zout. Kruid nu het gehakt met zout en peper en doe dat samen met de knoflook bij de ui. Terwijl dit bakt kan de tomaat, champignon en eventueel courgette gesneden worden (alles in lekker kleine blokjes).

2. Zodra je gehakt gaar is kunnen de tomatenblokjes, champignon (en eventueel dus courgette ;)) bij de gehakt en ui. Laat dit een paar minuutjes mee bakken, proef: voeg eventueel nog wat zout en peper toe en doe wat Italiaanse kruiden bij het prutje. Na een paar minuten kan de gezeefde tomaten bij het gehaktmengsel en dan is het een kwestie van laten pruttelen (hoe langer, des te meer trekken alle smaken in de saus).

3. Dan de courgetti (hoe je pasta moet klaar maken staat al op de verpakking toch?). Vrij simpel: met de spirelli heb je in no time je sliertjes klaar. Bak dit kort een paar minuutjes in een pannetje op (piep klein beetje zout er bij) en klaar is kees. Opscheppen maar!

Hebben jullie wel eens courgetti gegeten/gemaakt?
Courgetti

9 Comments

  1. Nesrin 24 april 2015

    Van courgette pasta maken staat al heel lang op mij to make lijst.
    Ziet er lekker uit Bente!
    Nesrin onlangs geplaatst…Verlies van een baby – Elin* heaven couldn’t wait for youMy Profile

    Beantwoorden
  2. Laura 24 april 2015

    Oeh! Ga ik zeker ook een keer maken! Maar dan een vega tomatenssausje erbij! 🙂

    Beantwoorden
  3. Jenn 24 april 2015

    Dat is zo lekker! Je kunt courgette ook in plakken schaven met de kaasschaaf en zo courgettelasagna maken!
    Jenn onlangs geplaatst…Bucketlist-flashback: Skydiven!My Profile

    Beantwoorden
  4. Dina 24 april 2015

    Wat grappig, toevallig zag ik laatst ook ergens zo’n recept met courgette als vervanger voor pasta. Lijkt me heel apart, misschien toch eens proberen.
    Dina onlangs geplaatst…Over eerlijke kleding: #FashrevMy Profile

    Beantwoorden
  5. Sandra 24 april 2015

    Dit recept kwam ik een tijdje terug al ergens tegen. Ik wilde het toen gelijk gaan maken, maar een spirelli ontbrak. Toen ben ik het eigenlijk vergeten, maar nu jij deze blogpost er over hebt gemaakt ben ik gelijk weer enthousiast. Ik ga toch maar zo’n apparaat aanschaffen zodat ik dit een keer kan maken. Ik ga dan voor de courgetti zonder vlees. Deze groente-fan kan niet wachten, haha.
    Sandra onlangs geplaatst…5x De leukste tv-programma’sMy Profile

    Beantwoorden
  6. jackie 24 april 2015

    dit wil ik heel graag eens maken…
    Maar die puber in huis gaat dit echt niet eten, moet het dus bewaren tot ik een keer alleen ben
    jackie onlangs geplaatst…Is het leven echt zo simpel…My Profile

    Beantwoorden
  7. Renske 24 april 2015

    Dit is echt zooo lekker! 🙂
    Renske onlangs geplaatst…Shoplog HEMAMy Profile

    Beantwoorden
  8. Morgaine 24 april 2015

    Zelf pasta saus maken is zo makkelijk, en je kunt er heerlijk mee varieren 😀

    Courgetti heb ik nog nooit gegeten, wel courgette, en eigenlijk vind ik het ontzettend saai qua smaak, sterker nog, als ik het ergens doorheen doe, vind ik dat het alles flauw maakt. Smaken verschillen nu eenmaal, dus zou ik dit met spaghetti maken 😀
    Morgaine onlangs geplaatst…Schiet mij maar lek!My Profile

    Beantwoorden
  9. Farah 29 april 2015

    Lekker! Ik heb het zelf echt nog nooit gemaakt ook al is het al een tijdje een ‘trend’ op foodblogs. Maar het lijkt me wel een leuk/lekker alternatief.

    Het is trouwens alweer even geleden dat ik op je blog ben geweest, maar de lay out is echt super anders volgens mij! Leuk.
    Farah onlangs geplaatst…Recept: Aubergine lasagneMy Profile

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge