Foodie Friday: Falafel!

IMG_1704 De eerste keer dat ik falafel at in mijn leven kan ik me nog wel herinneren. Ik was een redelijke laatbloeier (het is zo’n 6 jaar geleden), en ik was met mijn studie vrienden op Sziget. Na al een paar dagen op pizzapunten, bier en wijn te hebben geleefd was het tijd voor wat anders. En dat werden deze lekkere balletjes! In de jaren die volgden at ik ze wel vaker want goed in de smaak, dat vielen ze! Ze zelf maken was er nog nooit van gekomen. Tot afgelopen zondag! En hoewel ze tijdens het bakken niet helemaal uit de pan kwamen zoals ik wilde (volgens mij hoor je ze namelijk eigenlijk te frituren, maar dat deed ik natuurlijk niet) was ik wel heel erg te spreken over de smaak! Lekker kruidig en een welkome afwisseling van bijvoorbeeld een broodje shoarma.Β 

Voordat ik begin met het recept heb ik overigens nog wel een vraag: wat doe je met de velletjes van kikkererwten (en ja dat klinkt net zo vies als het er uit ziet). Ik heb nu een paar keer met kikkererwten ‘gewerkt’. Om bijvoorbeeld zelf hummus te maken, en nu dus weer om falafel te maken. Maar zodra je ze omspoelt met water beginnen er een aantal velletjes (of vliesjes.. hoe je ze maar wilt noemen) los te laten. Ik vind ze maar viezig. Dus ik ben als een soort van monnik de vliesjes van elke kikkererwt gaan verwijderen. Ben ik de enige die dit doet? Kun je ze gewoon met vlies en al in de blender gooien of pureren zonder dat je die velletjes nog terug vind? Zover mijn vraag. Laten we verder gaan met het recept:
IMG_1698
Voor heel wat balletjes:
– 1 blik kikkererwten (uitlek gewicht was in mijn geval 440 gram)
– Halve ui, gesnipperd
– 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
– 1,5 theelepel gemalen komijnpoeder
– 1 theelepel gemalen korianderzaad
– halve theelepel chillipoeder
– eventueel wat meel
– zout, peper en olie

Verder aten wij het met:
– Pitabroodjes
– Sla aangemaakt met een beetje olie en citroensap
– Komkommer schijfjes
– plakjes tomaat
– pittige hummus

1. Je begint met het zo fijn mogelijk snipperen van je ui. Daarna fruit je deze met wat zout aan in een pan, samen met de knoflook (zodat de heftigste smaak er een beetje vanaf gaat). Terwijl je verder gaat met de rest kan de ui en knoflook dan even afkoelen.

2. De rest is een kwestie van je kikkererwten (nadat je ze wel Γ³f niet ontdaan hebt van hun velletjes) pureren (ik deed dit met een staafmixer bij gebrek aan een keukenmachine), de kruiden toevoegen, en tot slot de ui en knoflook door je mengsel heen te roeren.

3. Nu komt ‘je gevoel’ een beetje om de hoek kijken. Is je mengsel te nat om er balletjes van te draaien die bij elkaar blijven tijdens het bakken? Voeg er dan nog wat meel aan toe. En dan is het tijd voor de laatste stap, het bakken. Zoals ik al aan gaf is het gebruikelijk om ze te frituren.. Ik besloot een andere weg te kiezen. Bakken. In een flinke laag olie, dat wel. Maar niet frituren. Na de eerste lading besloot ik toch voor een andere manier(ik weet niet wat er precies gebeurde, ze vielen niet uit elkaar maar er bleef ook niet heel veel meer van over): in de oven ermee! Dit leverde niet een krokant korstje op, maar de smaak was perfect, en het zorgde er ook voor dat ze niet vet waren!
IMG_1700
4. Dus mijn tip: neem een grote ovenschaal, doe je balletjes (of eigenlijk plat gedrukte balletjes) erin en Β laat ze in een warme oven (zeg 220 graden) 20 minuten bakken.

5. En dan is het tijd om je broodjes te vullen en te genieten!

Ik moet toegeven dat ze op de foto niet helemaal goed tot hun recht komen, dit was de eerste lading waar ik ze probeerde te bakken in een koekenpan, maar zoals ik al aangaf waren ze beter uit de oven (hoewel het knapperige laagje ontbrak) en was de smaak precies zoals hij moest zijn!
IMG_1705

10 Comments

  1. Marion 4 september 2015

    Toevallig gisteren hummus gekocht. Heerlijk. Falafel eet ik zelden. geen idee waarom niet, want ik vind het ontzettend lekker. Nooit bij nagedacht om het zelf te maken en nu ik lees dat het ook in de oven kan ben ik helemaal blij. Dit ga ik even opslaan. Ziet er heerlijk uit!
    Marion onlangs geplaatst…Een tas vol gratis boodschappenMy Profile

    Beantwoorden
  2. Nesrin 4 september 2015

    Lekker! Dit Recept wil ik zeker proberen. Ik ben dol op kikkererwten.
    Nesrin onlangs geplaatst…Mijn nest, mijn gezin & mijn cultuurMy Profile

    Beantwoorden
  3. Naomi 4 september 2015

    Oh wauw, ziet er heerlijk uit! Wij eten thuis wel eens falafel maar helemaal van scratch, nog niet gemaakt!
    Naomi onlangs geplaatst…How to book an affordable flightMy Profile

    Beantwoorden
  4. Vlijtig Liesje 4 september 2015

    Het ziet er heerlijk uit zeg. Bedankt voor het recept!
    Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Flying Tiger: Deense Hema in Nederland?My Profile

    Beantwoorden
  5. Morgaine 4 september 2015

    Jij een laat bloeier? hahaha Ik heb het vorig jaar volgens mij pas voor het eerst gegeten, 42 jaar was ik toen, lol. Het klinnkt heel lekker, ja je moet ze eigenlijk frituren, en diegenen die ik had zaten in een zak en waren bevroren en vielen ook al uit elkaar, ik heb er niet aan gedacht om ze in de oven te doen en nu dus een recept om ze zelf te maken πŸ˜€

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Arnhem – Raad de Stad #3My Profile

    Beantwoorden
  6. Laura 4 september 2015

    Ahhh lekker!!!!! Vega receptje !! whoehoe
    Laura onlangs geplaatst…Wat ik heb geleerd van Jurassic WorldMy Profile

    Beantwoorden
  7. Melissa 4 september 2015

    Oef, wat ziet dit er lekker uit zeg! Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit op, best slecht eigenlijk. πŸ˜‰

    xxx
    Melissa onlangs geplaatst…Doel: Een maand lang niet shoppenMy Profile

    Beantwoorden
  8. Jenn 5 september 2015

    Ik heb dus nog nooit falafel gegeten. Maar ziet er wel lekker uit.
    Jenn onlangs geplaatst…Over angst en verdriet: my breast friends tagMy Profile

    Beantwoorden
  9. Sandra 5 september 2015

    wat ziet het er heerlijk uit zeg. heb het zelf nog nooit op, en kikkererwten ook niet dus kan je niet helpen met de velletjes, haha.
    Sandra onlangs geplaatst…Vakantie Maleisië & Thailand | De voorbereidingenMy Profile

    Beantwoorden
  10. Danielle 6 september 2015

    Oh lekker zeg! De velletjes moet je inderdaad er af halen helaas… πŸ™ het makkelijkste is om een hele zak in een keer de weken, en in porties in de vriezer te doen dan bevroren krijg je de vellen er namelijk makkelijker af! Nog makkelijker is een pot/blik kikkererwten te gebruiken πŸ˜‰ die zijn al voorgeplukt haha!
    Danielle onlangs geplaatst…Personal | Dieren dillemasMy Profile

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge