Foodie Friday: groente quiche

IMG_2407Al zolang ik me kan herinneren ben ik dol op de hartige taart van mijn moeder. Eentje met ham en kaas, yummie! Als ik vroeger mocht kiezen wat we gingen eten was het denk ik 9 van de 10 keer die taart. Bij de taart met groenten (bijvoorbeeld met zalm en spinazie) bleef ik altijd ver uit de buurt. Maar nu ik groot en volwassen ben kunnen ook hartige taarten mét groenten me bekoren. En zeker dit lekkere exemplaar. Deze maakte ik voor het eerst met kerst, en maakte ik laatst nogmaals, want het was een echt succes nummer.

Voor 1 taart heb je de volgende ingrediënten nodig:
– 5 plakjes bladerdeeg
– 1 broccoli
– 2 rode uien
– 1 bakje kastanje champignons
– handje walnoten
– half blok feta
– 4 eieren
– 2 flinke lepels crème fraîche
– klein handje geraspte oude kaas
– zout en peper
– olie om in te bakken en boter om de bakvorm mee in te smerenIMG_24051. Zoals altijd begin ik met de mise en place: de broccoli moet in kleine roosjes, de champginons in dunne plakjen en de uien in dunne halve ringen. Verwarm de oven vervolgens voor op 200 graden. Vet een bakvorm in en bekleed die met het bladerdeeg (ik gebruik de vier altijd om de bodem en een deel van de randen te maken, het vijfde plakje gebruik ik om de randen af te maken). Prik met een vork heel veel gaatjes in het bladerdeeg en zet deze zo’n 10 minuutjes in de voorverwarmde oven zodat het deeg al een beetje gaar wordt.

2. Kook ondertussen de broccoli in zo’n 4/5 minuten beetgaar. Tegelijkertijd fruit je ook de ui, en zodra de ui glazig is ook de champignons (in dezelfde pan dus) aan (met een beetje zout en peper zodat alles op smaak is). Als alles (beet)gaar is doe je alles bij elkaar (de broccoli, ui en champignons dus). Hier brokkel je ook de feta doorheen én de walnoten breek je in stukjes en doe je hier ook bij.

3. Meng in een kommetje de eieren en de crème fraîche en mix dit goed door elkaar met wat peper. In de tussentijd is je bladerdeeg (+ vorm) klaar om uit de oven te halen: vul de vorm eerst met je groenten, feta en walnoten mengsel (dit verspreid je dus goed over de vorm), en vervolgens doe je je ei en crème fraîche mengsel er overheen. Maak het af met een klein beetje geraspte oude kaas.

4. Nu kan je achter over leunen. Tijd om de quiche in de oven te zetten en te wachten tot hij klaar is. Zet je quiche nog 40/45 minuten in de oven en daarna is het tijd om aan te vallen!

Heerlijk! Lekker veel groenten, de kaas smaak en om het helemaal af te maken het knapperige van de walnoten. In 1 woord: genieten!

Wat zit er in jouw favoriete quiche?IMG_2404

13 Comments

  1. laura 29 januari 2016

    Oehlala! Dit recept wilde ik hebben! Dank! de foto’s zijn ook heel goed gelukt!

    Beantwoorden
  2. Morgaine 29 januari 2016

    Dit klinkt ontzettend goed, eigenlijk alles wat ik lekker vind past wel in een quiche denk ik, alleen ben ik niet zo van quiches maken, hahaha vaak is de bodem veels te nat, en zelfs paneermail op de bodem werkt niet voor mij, en het waarom? Misschien toch maar weer eens proberen binnenkort 😉

    x
    Morgaine onlangs geplaatst…Jarig!My Profile

    Beantwoorden
  3. Danielle 29 januari 2016

    Lekker! Ik hou echt van quiches en gebruik het vaak om de restjes groente die ik “over heb” op te maken! Heb dus niet een vast recept haha 🙂
    Danielle onlangs geplaatst…Als ik je 5 dingen zou mogen mee geven over afvallen..My Profile

    Beantwoorden
  4. Jenn 29 januari 2016

    Oh, zo lekker, ik ben gek op quiche!
    Jenn onlangs geplaatst…Februari minimaliseer-challengeMy Profile

    Beantwoorden
  5. Roos 29 januari 2016

    Quiches zijn echt geweldig ja! Ik ben alleen niet zo gek op champignon dus die zou ik er uit laten.. Verder klinkt het echt heerlijk! 🙂
    Roos onlangs geplaatst…Mijn visie op tarot + jaarlegging 2016My Profile

    Beantwoorden
  6. Joor 29 januari 2016

    Klinkt erg lekker!!! <3 Even het recept opslaan! 🙂
    Joor onlangs geplaatst…Dag Basic fit & hallo nieuw levensstijl!My Profile

    Beantwoorden
  7. Jolet 29 januari 2016

    Dat ziet er lekker uit!
    Jolet onlangs geplaatst…Mijn favoriete Instagrammers #3My Profile

    Beantwoorden
  8. heidi 29 januari 2016

    Mmm ziet der echt lekker uit.

    Beantwoorden
  9. Mariska 30 januari 2016

    Kan ik de champignons weglaten! Het ziet er zoo lekker uit!

    Beantwoorden
  10. Nesrin 30 januari 2016

    Ik ben niet gek op quiches, doe mij maar bladerdeeg en een zoete vulling 😉 toch klinkt dit niet verkeerd, ik vind kastanje champignons heerlijk.
    Nesrin onlangs geplaatst…Waarom ik H&M tassen haat maar toch koopMy Profile

    Beantwoorden
  11. Ilse 30 januari 2016

    lekker!
    Ilse onlangs geplaatst…Reading: 10 random factsMy Profile

    Beantwoorden
  12. daenelia 2 februari 2016

    Prei, ui, krieltjes, (bacon) en cheddar. En afhankelijk van je taartvorm heb je misschien net iets meer blaadjes nodig. Ik gebruik meestal 6 blaadjes. Ik zou met 5 niet uitkomen. Eentje voor de bodem, 4 voor de randen en de rest van de bodem, en dan nog eentje om de ‘gaatjes’ mee te vullen, dus minimaal 6 gebruik ik er wel. Ik bak het bladerdeeg ook gewoon mee met de rest van de taart. Gewoon hup het mengsel erop en de oven in. Lekker hapje hoor 🙂 Mijn moeder maakt ook vaak broccoli quiche!
    daenelia onlangs geplaatst…Star Wars X-WingMy Profile

    Beantwoorden
  13. Roos 8 februari 2016

    dit recept komt echt als geroepen! nu weet ik weer wat ik moet eten vanavond. Ziet er superlekker uit 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge