Ik let even niet op en hups, er zijn 3 weken voorbij waarop er geen Foodie Friday online kwam. Oepsie. Maarrr ik kom terug met een knaller, namelijke en heerlijke risotto met doperwtjes. Een paar weken geleden was ik naar een kookprogramma van Jamie Oliver aan het kijken. Je raadt het niet, maar hij was risotto aan het maken en hupseflups, ik had zin in risotto! En dus sloeg ik een paar dagen later de ingrediënten in en ging ik aan de slag. Een topper, dat was het! Here we go:
Voor twee personen:
– 2 handen risotto rijst
– 1 gesnipperd ui
– 1 pakje spek
– ongeveer 250 gram doperwtjes
– Parmezaanse kaas
– olie, zout en peper
– 2 bouliionblokjes opgelost in een liter kokend water
– Scheutje witte wijn (en de rest van de fles om leeg te drinken!)
1. Zoals altijd raad ik aan om de mise en place goed voor elkaar te hebben. Kook in een waterkoker dus het water om die vervolgens op laag vuur door te laten pruttelen. Snipper je ui, bak je spekjes uit en kook de doperwtjes kort zodat ze gaar zijn (ik gebruik altijd zo’n diepvrieszak). Nu ben je klaar om te vlammen! De spekjes en erwtjes kunnen ook prima tegelijkertijd tijdens het maken van de risotto overigens, maar dan vergt het wel iets meer van je planningsvermogen én je fornuis.
2. Zet een pan op met olie, en fruit hier de ui (met wat zout) een paar minuten in. Zodra ze glazig zijn doe je er twee flinke handen risotto rijst bij. Ook dit laat je een paar minuten mee bakken.
3. Giet er nu een flinke scheut witte wijn bij (droge aub). En zodra dit is opgenomen door de rijst doe je er een lepel bouillon bij. Blijf rustig roeren met een houten lepel. Waarom dit overigens met een houten lepel moet weet ik niet, maar die regel zit in mijn hoofd dus dat doe ik maar gewoon. Zodra de bouillon weer is opgenomen (na een minuutje ongeveer) doe je er weer een schep bij. Dit herhaal je een keer of 15. Totdat je risotto gaar is. Wanneer je risotto gaar is? Als je een beetje proeft moet er geen harde kern meer in de rijst zitten, maar niet te lang laten door pruttelen want anders krijg je risotto pap.4. Als je risotto gaar is rasp je er een fijne hoeveelheid Parmezaanse kaas doorheen (naar smaak, ik gebruikte niet extreem veel), en je roert de spek en doperwtjes er doorheen. Breng nog op smaak met een beetje peper. Zodra alles goed gemengd en (eventueel) weer warm is is het tijd om op te scheppen. Smullen maar!
Ik vind risotto altijd maar eng klinken om klaar te maken. In kookshows gaat het vrijwel altijd gigantisch mis, maar eigenlijk is het heel simpel en duurt het helemaal niet zo lang. Binnen een half uur heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan! Zeker de moeite waard dus!
Liefde voor risotto! Ik maak het eigenlijk alleen als ik alleen eet (en dat is niet zo vaak) want Lief kan niet zo goed tegen rijst… 🙁
Jenn onlangs geplaatst…Een jaar geleden
Heerlijk! Ik ben dol op risotto en bedenk me net dat ik het te lang niet meer gemaakt heb. Ik maak het zelf met spinazie, geitenkaas en chorizo
debby onlangs geplaatst…Mag ik even lekker zeiken tag
Ah lekker! Ik heb hem gesaved! Ik denk ook idd altijd dat risotto zo moeilijk is om te maken, maar zoals jij het omschrijft lijkt het me toch wel te doen 🙂 Ga hem zeker eens proberen, thanks!
Ysanne onlangs geplaatst…PLOG | EEN DAG UIT HET LEVEN VAN BELLA
Jaa risotto is zo lekker! Ik heb alleen nooit het geduld het te maken, zonde eigenlijk!
Rianne onlangs geplaatst…Daar is ze weer! + sneak peek Valencia
Klinkt goed zeg! Ik moet over 3 weken mijn studentikoze leventje weer oppakken en weer gaan koken, dus deze sla ik zeker op!
Ik eet echt nooit risotto, terwijl het wel super lekker is! je recept klinkt goed en helemaal niet moeilijk. 🙂
Sandra onlangs geplaatst…Inspirerend | Floortje naar het einde van de wereld
Goed recept. Ik vind risotto erg lekker maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Ik sla dit recept op.
Risotto is echt heerlijk! Een lekker en relatief simpel recept. 🙂
Renske onlangs geplaatst…My monthly challenges – Augustus
Hmm.. Risotto! Ziet er echt heerlijk uit. Lijkt mij een lekkere combinatie met doperwtjes.
xoxo
http://www.its-dash.com
Dascha onlangs geplaatst…Black beauties
ziet er echt heel erg smakelijk uit!
rachel onlangs geplaatst…I ♡ sleep TAG