Foodie Friday: Risotto

risottoIk let even niet op en hups, er zijn 3 weken voorbij waarop er geen Foodie Friday online kwam. Oepsie. Maarrr ik kom terug met een knaller, namelijke en heerlijke risotto met doperwtjes. Een paar weken geleden was ik naar een kookprogramma van Jamie Oliver aan het kijken. Je raadt het niet, maar hij was risotto aan het maken en hupseflups, ik had zin in risotto! En dus sloeg ik een paar dagen later de ingrediënten in en ging ik aan de slag. Een topper, dat was het! Here we go:

Voor twee personen:
– 2 handen risotto rijst
– 1 gesnipperd ui
– 1 pakje spek
– ongeveer 250 gram doperwtjes
– Parmezaanse kaas
– olie, zout en peper
– 2 bouliionblokjes opgelost in een liter kokend water
– Scheutje witte wijn (en de rest van de fles om leeg te drinken!)
risotto1. Zoals altijd raad ik aan om de mise en place goed voor elkaar te hebben. Kook in een waterkoker dus het water om die vervolgens op laag vuur door te laten pruttelen. Snipper je ui, bak je spekjes uit en kook de doperwtjes kort zodat ze gaar zijn (ik gebruik altijd zo’n diepvrieszak). Nu ben je klaar om te vlammen! De spekjes en erwtjes kunnen ook prima tegelijkertijd tijdens het maken van de risotto overigens, maar dan vergt het wel iets meer van je planningsvermogen én je fornuis.

2. Zet een pan op met olie, en fruit hier de ui (met wat zout) een paar minuten in. Zodra ze glazig zijn doe je er twee flinke handen risotto rijst bij. Ook dit laat je een paar minuten mee bakken.

3. Giet er nu een flinke scheut witte wijn bij (droge aub). En zodra dit is opgenomen door de rijst doe je er een lepel bouillon bij. Blijf rustig roeren met een houten lepel. Waarom dit overigens met een houten lepel moet weet ik niet, maar die regel zit in mijn hoofd dus dat doe ik maar gewoon. Zodra de bouillon weer is opgenomen (na een minuutje ongeveer) doe je er weer een schep bij. Dit herhaal je een keer of 15. Totdat je risotto gaar is. Wanneer je risotto gaar is? Als je een beetje proeft moet er geen harde kern meer in de rijst zitten, maar niet te lang laten door pruttelen want anders krijg je risotto pap.risotto4. Als je risotto gaar is rasp je er een fijne hoeveelheid Parmezaanse kaas doorheen (naar smaak, ik gebruikte niet extreem veel), en je roert de spek en doperwtjes er doorheen. Breng nog op smaak met een beetje peper. Zodra alles goed gemengd en (eventueel) weer warm is is het tijd om op te scheppen. Smullen maar!

Ik vind risotto altijd maar eng klinken om klaar te maken. In kookshows gaat het vrijwel altijd gigantisch mis, maar eigenlijk is het heel simpel en duurt het helemaal niet zo lang. Binnen een half uur heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan! Zeker de moeite waard dus!

Maken jullie wel eens een risotto?risotto

10 Comments

  1. Jenn 7 augustus 2015

    Liefde voor risotto! Ik maak het eigenlijk alleen als ik alleen eet (en dat is niet zo vaak) want Lief kan niet zo goed tegen rijst… 🙁
    Jenn onlangs geplaatst…Een jaar geledenMy Profile

    Beantwoorden
  2. debby 7 augustus 2015

    Heerlijk! Ik ben dol op risotto en bedenk me net dat ik het te lang niet meer gemaakt heb. Ik maak het zelf met spinazie, geitenkaas en chorizo
    debby onlangs geplaatst…Mag ik even lekker zeiken tagMy Profile

    Beantwoorden
  3. Ysanne 7 augustus 2015

    Ah lekker! Ik heb hem gesaved! Ik denk ook idd altijd dat risotto zo moeilijk is om te maken, maar zoals jij het omschrijft lijkt het me toch wel te doen 🙂 Ga hem zeker eens proberen, thanks!
    Ysanne onlangs geplaatst…PLOG | EEN DAG UIT HET LEVEN VAN BELLAMy Profile

    Beantwoorden
  4. Rianne 7 augustus 2015

    Jaa risotto is zo lekker! Ik heb alleen nooit het geduld het te maken, zonde eigenlijk!
    Rianne onlangs geplaatst…Daar is ze weer! + sneak peek ValenciaMy Profile

    Beantwoorden
  5. Mylou 7 augustus 2015

    Klinkt goed zeg! Ik moet over 3 weken mijn studentikoze leventje weer oppakken en weer gaan koken, dus deze sla ik zeker op!

    Beantwoorden
  6. Sandra 7 augustus 2015

    Ik eet echt nooit risotto, terwijl het wel super lekker is! je recept klinkt goed en helemaal niet moeilijk. 🙂
    Sandra onlangs geplaatst…Inspirerend | Floortje naar het einde van de wereldMy Profile

    Beantwoorden
  7. Nesrin 7 augustus 2015

    Goed recept. Ik vind risotto erg lekker maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Ik sla dit recept op.

    Beantwoorden
  8. Renske 7 augustus 2015

    Risotto is echt heerlijk! Een lekker en relatief simpel recept. 🙂
    Renske onlangs geplaatst…My monthly challenges – AugustusMy Profile

    Beantwoorden
  9. Dascha 14 augustus 2015

    Hmm.. Risotto! Ziet er echt heerlijk uit. Lijkt mij een lekkere combinatie met doperwtjes.

    xoxo
    http://www.its-dash.com
    Dascha onlangs geplaatst…Black beautiesMy Profile

    Beantwoorden
  10. rachel 16 augustus 2015

    ziet er echt heel erg smakelijk uit!
    rachel onlangs geplaatst…I ♡ sleep TAGMy Profile

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge