Foodie Friday: Zelfgemaakte pizza!

IMG_2311 Naast brood bakken met mijn nieuwe broodbakmachine was ik ook van plan om zelf mijn pizza deeg erin te maken. Jaaaaaren geleden maakte Michael en ik eens zelf pizza deeg (zonder broodbakmachine dus), ingrediënten bij elkaar, kneden, rijzen, nog meer kneden, nog meer rijzen (ik ken het recept niet echt meer uit mijn hoofd, misschien moest het deeg maar 1 keer rijzen..) om uiteindelijk tot een ontzettend plakkerige en enorme deegbal uit te komen. Het is toen uiteindelijk gelukt om er pizza van te maken maar het was zo’n traumatische ervaring (overdrijven is ook een vak he :)) dat we daarna nooit meer zelf pizza deeg maakten. Maar…. met een broodbakmachine is het zo veel makkelijker! Je gooit de ingrediënten erin, zet het ding aan, en anderhalf uur later heb je perfect pizza deeg! Love it! Het enige wat er dan nog moet gebeuren is een lekker tomatensausje maken, groenten snijden en je pizza beleggen. Kind kan de was doen. 
IMG_2307Ik ben me er natuurlijk van bewust dat niet iedereen een broodbakmachine heeft (al verbaas ik me er over hoeveel mensen er ook 1 hebben) maar voor de gelukkigen onder ons, met het volgende recept kun je vier heerlijke pizza’s maken (of er twee maken en het deeg voor de andere twee invriezen, want pizza deeg laat zich prima invriezen).

Voor het deeg:
– 500 gram bloem
– 6 gram droge gist
– 10 gram olijfolie
– 10 gram suiker
– 10 gram zout
– 280 gram lauw water (gram ja)

Voor de tomatensaus:
– Gezeefde tomaten (volgens mij ook wel passata genoemd)
– 1 teentje knoflook
– Italiaanse kruiden

Voor het beleg:
Alles wat je lekker vindt, in ons geval:
– Gesneden champignons
– Gesneden plakjes ham
– Salami
– Mozzarella
IMG_23131. Doe de ingrediënten in de juiste volgorde in de machine (in mijn geval, eerst vloeibare ingrediënten (water en olie) en dan de rest). En zet de machine op het deeg programma. Afhankelijk van de machine is het in een bepaalde tijd klaar (bij mij geloof ik 1 uur en 20 mintuen).

2. In de tijd dat je deeg wordt klaar gemaakt heb je heeeeeel ruim de tijd om je ‘beleg’ en tomatensaus klaar te maken. Voor de saus doe je een paar flinke scheuten gezeefde tomaten in een pan, laat dit op een heel zacht vuur een beetje inkoken. Snij een knoflookteentje fijn en voeg dit bij de tomatensaus. Gevolgd door een theelepel Italiaanse kruiden. Laat nog eventjes pruttelen en klaar is kees. Het is geen precieze wiskunde, gewoon lekker op gevoel doen is mijn devies.

3. Zorg er voor het gemak ook meteen voor dat al je beleg in het juiste formaat is. Snij, als je champignons gebruikt deze alvast in plakjes, net als de ham en mozzarella, of wat je ook op je pizza wilt neerleggen.

4. Zodra je deeg klaar is is het tijd om de oven voor te verwarmen (dit deed ik op de hoogste stand). Verdeel vervolgens het deeg in vier gelijke stukken en rol de eerste, op een met meel bestuift werkblad, zo dun mogelijk uit. Tijd om te beleggen. Begin met de tomatensaus (ik vind het het makkelijkst om deze met de bolle kant van een lepel uit te smeren) en vervolgens beleggen met de rest. Nu is het enige obstakel nog om de pizza in de oven te krijgen. Zoals jullie misschien wel weten hebben Michael en ik een combi oven (half magnetron, half oven). Er zit een los roostertje bij. Daar kreeg  ik mijn pizza, met behulp van een spatel zonder al te veel problemen op. 15 minuten in de oven en tijd om te smikkelen.

In die 15 minuten kon ik op mijn dode gemakje mijn volgende pizza uitrollen en beleggen. Zodat die de oven in kon toen de ander eruit kwam.

En my oh my, wat was die pizza lekker! Een heerlijke dunne bodem (die ook nog eens SUPER smakelijk was, want: zelf gemaakt). Lekkere tomatensaus (want: zelf gemaakt) en ook nog eens al het beleg waar ik enorm van kan genieten! Ja, die broodbakmachine is het nu al helemaal waard! Ik kan het dan ook aan iedereen aanraden!

Hebben jullie wel eens zelf pizza gemaakt?2015-11-22 17.40.34

8 Comments

 1. sammie 27 november 2015

  Ohhh ik heb er nu al trek in bij het zien van de foto’s… en het is pas 11 uur in de ochtend 😉 Er gaat niks boven verse zelfgemaakte pizza!

  Beantwoorden
 2. Nesrin 27 november 2015

  Ik vind een dunne bodem het lekkerst. De pizza ziet er heel goed uit.
  Nesrin onlangs geplaatst…Hoe geef je je kind meer zelfvertrouwen?My Profile

  Beantwoorden
 3. Jenn 27 november 2015

  Oh lekker, ik ben gek op pizza! Een broodbakmachine zou ik graag willen hebben.
  Jenn onlangs geplaatst…Road to killer legs: halve zolen en fysiotherapieMy Profile

  Beantwoorden
 4. Sandra 27 november 2015

  Ahhh nu heb ik trek in pizza! hij ziet er goed uit zeg, waah. ik zou ook wel een broodbakmachine willen hebben. voor zo veel dingen is het mega handig! (en makkelijk haha) ik onthoud wel het recept van het deeg, want ik zou best wel een keer zelf het deeg willen maken. volgens mij heb ik dat nog nooit gedaan!
  Sandra onlangs geplaatst…Nieuw | Het chillste vest ooit & High waisted jeansMy Profile

  Beantwoorden
 5. Anne-Sterre 27 november 2015

  Ziet er goed uit zeg! bij mijn ouders thuis maakte we altijd zelf pizza, gewoon het deeg met de hand kneden en dan in de oven. Zelf hebben we tegenwoordig een pizzarette, ook een leuk ding trouwens.
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…A Head Full Of DreamsMy Profile

  Beantwoorden
 6. Morgaine 27 november 2015

  hahahaha ja wat je zegt, ik deed het altijd met gewoon brooddeeg een pizza bodem maken, maar ja dat moet net zo hard rijzen en dan lekker geslagen en gekneed worden en daarom een reden dat ik het eigenlijk nooit meer maak, maar een broodbak machine hoeft ook niet, ben maar alleen 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Voltaire: leren loslatenMy Profile

  Beantwoorden
 7. Monique | WritingMonique 28 november 2015

  Oh, ik moet echt een keer zelf pizza gaan maken: doe het veel te weinig! Deze ziet er heerlijk uit!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…Onderweg Met RoadieMy Profile

  Beantwoorden
 8. Kim 29 november 2015

  Ahhh dit ziet er wel héél goed uit zeg! Mijn moeder heeft een broodbakmachine, dit wil ik wel uitproberen 🙂
  Kim onlangs geplaatst…WIN | 25 euro shoptegoed!My Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge