Foodie Friday: Zweedse gehaktballetjes

We kennen ze allemaal wel, de Zweedse gehaktballetjes van de Ikea! Hoewel ik ze altijd erg lekker vond had ik ze al jaren niet meer gegeten (dat kwam door een voedselvergiftiging heb opgelopen door de bewuste balletjes, na een paar dagen boven de wc te hebben gehangen was ik er wel even klaar mee). En hoewel ik ze dus bij de Ikea niet meer heb gegeten leek het me wel leuk (en dus lekker) om ze zelf te maken. Nu kan je ook gewoon een zak van die diepvries ballen bij de Ikea halen maar what’s the fun in that? Dus speurde ik het internet af op zoek naar een recept voor Zweedse gehaktballen en warempel: ik vond het recept van de Ikea zelf! Ik ging er mee aan de slag en de eerste lading mislukte volledig. Nouja, niet volledig. De smaak was lekker, maar het werden geen balletjes maar gewoon gehakt. Dat gaat zomaar niet, en dus begon ik aan een tweede lading die wél lukte! Het recept werd dus iets aangepast en dus presenteer ik u: zweedse gehaktballetjes (en een romige saus)!Zweedse-gehaktballen-IkeaVoor de balletjes (hier heb je wel genoeg voor 30 à 40 balletjes):
– 500 gram half-om-half gehakt
– 1 ei
– Halve ui fijn gesnipperd
– 2 grote of 3 kleine aardappels
– Veel paneermeel (kom ik later op terug)
– Piment (halve theelepel
– Zout en peper
– Een scheutje room
– Olie of boter om in te bakken

Voor de saus:
– 1 dl room
– 2 dl water
– Half bouillon blokje
– Paar  (2/3) eetlepels bloem
– Scheutje soja saus
Zweedse-gehaktballen-Ikea1. Begin met het schillen van de aardappel, en kook deze. Snipper ondertussen het uitje fijn en bak deze ook glazig.

2. Zodra je aardappels gaar zijn laat je ze afkoelen. Dan kan het echte werk beginnen. Prak de aardappels in een grote kom en doe daar vervolgens alles behalve de paneermeel bij (dus ook de glazig gebakken ui). Nu heb je als het goed is een vrij natte substantie. Hier ging het de eerste keer bij mij niet goed, ik gebruikte te weinig paneermeel, daardoor vielen de balletjes in de pan uit elkaar. Ik kan moeilijk een hoeveelheid aangeven (omdat ik het puur op gevoel heb gedaan) maar voeg behoorlijk wat paneermeel toe. Het gehakt moet stevig zijn en je moet er makkelijk balletjes van kunnen rollen. Dit gaat overigens het makkelijkst met je handen.

3. Probeer voor de zekerheid even 1 balletje uit in de pan, als hij niet uit elkaar valt (en dus gewoon gehakt wordt) heb je genoeg paneermeel gebruikt, zo niet, dan kan je nog wat extra toevoegen. Als je de balletjes hebt gedraaid kan je ze in een normale koekenpan bakken (waarschijnlijk in 2 x, want het is een beetje te veel om in 1 keer te bakken). Tip, bak het op vrij hoog vuur (maar zorg er wel voor dat je balletjes niet zwart worden ;)).
Zweedse-gehaktballen-Ikea3. Voor de saus breng je het water aan de kook, voeg hier de room, het halve bouillonblokje en een klein scheutje sojasaus aan toe. Voeg vervolgens 1 eetlepel bloem toe en laat dit even mee koken (goed roeren). Is je saus nog niet dik genoeg? Voeg een extra lepel bloem toe. Weer even laten mee pruttelen en kijken wat er met de substantie gebeurd. Zodra de saus de juiste dikte heeft laat je het nog een paar minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen (kan de bloem ook gaar worden) en dan is het smullen geblazen. Test nog wel even de smaak, is het te zout? Voeg dan nog wat extra room en water toe (en dan zal je waarschijnlijk ook weer wat extra bloem moeten toevoegen om de juiste dikte te krijgen).

4. En that’s it. Ik moet bekennen dat dit het meest abstracte recept is wat ik ook getypt hebt. Dit komt omdat mijn tweede batch bestond uit het overgebleven gehakt. Ik weet dus niet wat de precieze verhoudingen zijn op het volle recept omdat ik niet weet hoeveel er nou precies van over was. Desalniettemin denk ik dat je op deze manier toch hele lekkere balletjes (en saus) kan krijgen!

Wij aten dit (of eigenlijk de eerste batch, het gehakt dus) met gekookte aardappels en  sperziebonen. De tweede batch aten we gewoon als snack: balletjes met saus, heerlijk!

Zijn jullie fan van de Ikea balletjes?Zweedse-gehaktballen-Ikea

15 Comments

 1. sammie 22 mei 2015

  Ik vind gehaktballetjes altijd erg lekker maar die van Ikea vind ik dus echt niet lekker. Wel cool dat je het recept hebt gevonden en hebt gemaakt 🙂

  Beantwoorden
 2. Renske 22 mei 2015

  Heerlijk zijn die gehaktballetjes! Dus dit recept ga ik zeker een keer proberen. Precies zoals je zegt: veel leuker dan een zak diepvriesballen kopen, haha.
  Renske onlangs geplaatst…The Liebster AwardMy Profile

  Beantwoorden
 3. Danielle 22 mei 2015

  Ohh lekker! Dit ga ik zondag denk ik even maken :)!
  Danielle onlangs geplaatst…Life | Mijn Netflix aanradersMy Profile

  Beantwoorden
 4. Wat leuk! Ik was nog op zoek naar een receptje voor Zweedse gehaktballetjes. Ik zit voor een jaartje in Zweden en dan moet ik dat natuurlijk wel een keertje uitproberen 😉 Dankje voor het delen, ga het zeker maken binnenkort!
  Kim | lifeisanadventure.nl onlangs geplaatst…Hoe maak je zelf tacokruiden?My Profile

  Beantwoorden
 5. Nesrin 22 mei 2015

  Ziet er lekker uit. I don’t eat pork dus ik ga voor rundergehakt 😉

  Ik heb de balletjes nog nooit gegeten bij Ikea.
  Nesrin onlangs geplaatst…Shop my closet |Nesrin’s uitverkoop | BlogsaleMy Profile

  Beantwoorden
 6. Laura 22 mei 2015

  Misschien voor mij een idee om het een keer met vega gehakt te proberen 🙂 ziet er goed uit! Mooie foto’s ook.
  Laura onlangs geplaatst…HeerlenMy Profile

  Beantwoorden
 7. jackie 22 mei 2015

  Ik heb gisteren nog gehaktballetjes op…
  Die van Ikea vind ik niet mega lekker….
  jackie onlangs geplaatst…{♥} voor de zomer…My Profile

  Beantwoorden
 8. Lies 22 mei 2015

  ‘SAVE’ Leuk voor op onze houswarming 🙂
  Lies onlangs geplaatst…Een grote stapMy Profile

  Beantwoorden
 9. Kimberly 22 mei 2015

  Ooh wat leuk! Bij de Ikea vind ik ze altijd super lekker, haha, nog nooit aan gedacht om ze zelf te gaan maken. Het ziet er super lekker uit.
  Kimberly onlangs geplaatst…Kimbahli.com heeft een nieuw logo!My Profile

  Beantwoorden
 10. Morgaine 22 mei 2015

  Ik kom niet zo vaak bij Ikea, woon je in een stad die nieuw is, waar elke dag nog gebouwd wordt en dan is er niet eens een Ikea in de stad, hahahaha

  Wat ik nog weet, is dat ik het wel vond gaan, maar echt, yeah, ik wil ze nog een keer? Nee ook weer niet, heb dan ook altijd weer iets anders genomen daarna eerlijk gezegd, maar nu ik zie dat er aardappels doorheen gaan, snap ik het ook wel. Ik heb een recept Indisch, wat Frikadel heet en daar gaat natuurlijk wat andere dingen in, maar ook met aardappel… en kan in de oven gebakken worden of dus ook balletjes van maken met inderdaad, paneermeel eromheen.

  Wat je wel hebt gedaan met dit recept, is dat ik straks ook maar eens weer zelf balletjes ga maken, alleen met welke kruiden en zo, weet ik nog niet 😀
  Morgaine onlangs geplaatst…Ik kleur jou!My Profile

  Beantwoorden
 11. Ysanne 22 mei 2015

  Ik vind die altijd zoooo lekker. Serieus een van de redenen dat ik naar Ikea ga en ook dé reden hoe ik mijn vriend zover krijg om toch mee te gaan haha 🙂
  Ysanne onlangs geplaatst…5 X LEUKE ‘ONBEKENDE’ NETFLIX SERIESMy Profile

  Beantwoorden
 12. Lisa 22 mei 2015

  Ik ben dol op die gehaktballetjes! Nooit geweten dat het zo makkelijk was.
  Lisa onlangs geplaatst…Project van Laura Kampman: As she isMy Profile

  Beantwoorden
 13. Dascha 23 mei 2015

  Hmm.. die lijken mij heerlijk 😀

  xoxo
  http://www.its-dash.com
  Dascha onlangs geplaatst…NEW IN: Blue blazerMy Profile

  Beantwoorden
 14. Stephanie 24 mei 2015

  mmm, ik vind dat superlekkere gehaktballetjes, eens zien dat ik ze zelf maak!
  Stephanie onlangs geplaatst…Strongmanrun – mijn ervaringMy Profile

  Beantwoorden
 15. Wies 25 mei 2015

  De zweedse gehaktballetjes van Ikea at ik vroeger altijd met mijn vader in de ikea. Heerlijk vond ik ze toen! Nu heb ik ze al een hele tijd niet meer op omdat ze me op een gegeven moment tegenstonden, maar stiekem krijg ik er nu wel zin in!
  Wies onlangs geplaatst…Inspiratie: Aquazurra flatsMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge