Het Amsterdam Light Festival

light festival AmsterdamVoor het vierde jaar op rij wordt Amsterdam in de winter in licht gehuld! Dit was echter het eerste jaar dat ik zelf de route aflegde. Van 28 november tot en met 17 januari kun je met een bootje door de grachten de licht kunstwerken aanschouwen, en van 10 december tot en met 3 januari is er ook een wandel route. Michael en ik kozen afgelopen zaterdag voor de wandelroute en vandaag laat ik je weten wat ik er van vond. 

Hoewel ik het heel erg leuk zou vinden als het dit jaar nog echt echt écht koud gaat worden zodat we weer in het wild kunnen gaan schaatsen en oké, zelfs sneeuw zou ik voor een paar dagen wel leuk vinden, is het milde weer van de afgelopen dagen perfect voor een wandeltocht in het donker. Rond een uurtje of half 7 waren Michael en ik bij het begin punt. We kochten een programma boekje en zochten het eerste licht kunstwerk op. Vervolgens is het simpel om de rest van de route te vinden. Ten eerste omdat we op zaterdag avond de route liepen en we niet de enige waren, ten tweede omdat alles met pijltjes staat aan gegeven en ten derde omdat we het programma boekje bij ons hadden waar de route in stond ;). Het is een tocht van 3 kilometer waarbij je langs 24 kunstwerken loopt. light festival amsterdam 6De kunstwerken staan allemaal in het teken van vriendschap. Een mooi thema als je het mij vraagt. Bij elk kunstwerk staat een uitleg over wat het is, en wie het gemaakt heeft. Daarnaast is het een mooie route, die begint langs de Amstel, en waarbij je vervolgens de Weesperbuurt in loopt. light festival amsterdam 5Niet alle kunstwerken kwamen volgens mij over zoals ze zouden moeten. En er waren wat dingen bij die naar mijn idee iets te abstract waren, maar er waren ook heel veel toffe dingen bij, zoals bovenstaande ‘ster’, waarbij de blauwe strengen willekeurig aan of uit gingen. Ook waren er een aantal ‘interactieve’ kunstwerken bij, waarbij lichtjes bijvoorbeeld reageerde op beweging. Lekker rondjes rennen om die lichtjes aan te krijgen dus ;).
zaterdag4Hoewel ik de foto’s met mijn telefoon gemaakt heb waren er ook heel veel mensen die de fotografie super serieus namen. Grote camera’s, met nog veel grotere statieven ;). Ik zou me waarschijnlijk moeten schamen met de kwaliteit van mijn foto’s maar het geeft wel een goed beeld van de dingen die je tegen komt.
light festival amsterdam 4Zo was dit bijvoorbeeld een heel tof ding. Als je er recht voor staat leek het net alsof het een oneindige tunnel was, terwijl het in werkelijkheid twee ‘kleine dozen’ van zo’n twee meter diep zijn aan weerszijde van de gracht.
light festival amsterdam 1Ook deze vonden Michael en ik tof. En ook weer een optische illusie (die optische illusies deden het goed bij ons). Ook dit leek een oneindige tunnel die dit keer de grond (of eigenlijk het water) in liep.

Ik gok dat we er zo’n anderhalf uur over gedaan hebben wat helemaal prima was. Niet te lang en niet te kort. Was het dus de moeite waard? Ja zeker! Hoewel niet alle kunstwerken wat voor mij waren was de overgrote meerderheid leuk om te zien. Verder is het gewoon een leuke wandeltocht. Er zijn trouwens ook ‘guided tours’ voor ik geloof 15€ per persoon. Die moet je zeker niet doen. Zo’n programma boekje voor 3,50 is wel leuk, in het boekje staat de route (die je eventueel ook op je telefoon zou kunnen opzoeken) en kan je nog wat extra informatie en foto’s over de kunstwerken vinden. Bij zo’n guided tour loop je met 20 andere mensen mee met een mannetje of vrouwtje die vervolgens precies hetzelfde verteld als wat je zelf al kan lezen. Daarnaast zit je vervolgens ook nog vast aan het tempo van je mede tour lopers. Nee, gewoon lekker op je eigen tempo de route doen, dat is mijn tip!light festival amsterdam 2Hoewel ik zelf de boottocht niet heb gedaan hoorde ik van Michael zijn ouders dat die ook erg leuk is. Je komt langs een aantal andere (en een aantal dezelfde) kunstwerken en zit lekker binnen in een rondvaartboot. Ik kan me voorstellen dat als het weer niet zo goed is dat dat de beste optie is. Mocht je daar in geïnteresseerd zijn, zijn ouders vertelde me dat je bij de HEMA een stuk voordeliger kaarten kan bestellen.

Al met al dus een super leuk uitje. Het programma boekje is niet per se nodig maar wel handig en kost maar 3,50 dus voor het geld hoef je het ook niet per se te laten. Ik ben sowieso dol op Amsterdam dus een leuke route lopen door deze stad mét allemaal toffe licht kunstwerken is super leuk als je het mij vraagt.

Ben jij al geweest? Of ben je van plan om te gaan?

10 Comments

 1. Danielle 22 december 2015

  Jaa heel mooi! Ik heb zo door de weken heen al heel wat gezien, vind het altijd echt super leuk!
  Danielle onlangs geplaatst…Paula’s Choice, mijn ervaringMy Profile

  Beantwoorden
 2. Renske 22 december 2015

  Heel gaaf zeg! Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd al een beetje eigenwijs ben als het op ‘guided tours’ neer komt. Ik ga echt veel liever zelf op pad. Daar waar ik niet te lang bij stil wil staan, loop ik sneller weg, terwijl je met een tour echt moet wachten. no, thanks, haha! Het thema vind ik trouwens echt mooi. Net als jouw foto’s. 🙂
  Renske onlangs geplaatst…Dilemma’s op Dinsdag #1My Profile

  Beantwoorden
 3. Ysanne 22 december 2015

  Oh wat leuk! WIl dit ook echt een keer gaan doen. Mooie foto’s heb je ook gemaakt!
  Ysanne onlangs geplaatst…8 X BOEKEN DIE OP MIJN TO-READ LIJSTJE STAANMy Profile

  Beantwoorden
 4. Nesrin 22 december 2015

  Wat een mooie foto’s, goed gelukt in het donker. Dit zou ik graag willen zien, vind het toch extra gezellig zo.
  Nesrin onlangs geplaatst…Nieuw design Daily Cup of Bla Bla BlaMy Profile

  Beantwoorden
 5. Jolet 22 december 2015

  Ik heb er al wel wat van gehoord, maar nog nooit foto’s gezien. Maar zo te zien is het wel een tof evenement!
  Jolet onlangs geplaatst…Healthy lunch/dinner | Spinazie ei-wrap met zalmMy Profile

  Beantwoorden
 6. Morgaine 22 december 2015

  Ik wil dit graag een keer doen, maar ik ben bang dat ik dit jaar wederom over zal moeten slaan, wie weet volgend jaar. Dank je wel voor de giga tips in elk geval 😀 Ik zag de plattegrond en vroeg mij al af, hoelang doe ik erover, stel dat ik met statief ga en camera, lol… ben je toch wel langer bezig denk ik.

  x
  Morgaine onlangs geplaatst…Looking back on 2015My Profile

  Beantwoorden
 7. Lies 23 december 2015

  Ik kende het helemaal niet! Maar wel een hele leuke tip
  Lies onlangs geplaatst…Beginnen met bloggenMy Profile

  Beantwoorden
 8. Jenn 24 december 2015

  Mooie foto’s! Het lijkt me leuk om een keer te gaan, ben er nog nooit geweest.
  Jenn onlangs geplaatst…Kilo’s knallen: ook in december!My Profile

  Beantwoorden
 9. Sas 26 december 2015

  Oh dat lijkt me tof zeg om te hebben gezien. Mooie foto’s ook!
  Sas onlangs geplaatst…Crime series die ik wekelijks opneemMy Profile

  Beantwoorden
 10. Mona - Vandaagismooi.nl 31 december 2015

  Wat ontzettend gaaf! Ik ga zeker even kijken of ik er nog naartoe kan gaan!
  Mona – Vandaagismooi.nl onlangs geplaatst…Terugblik 2015My Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge