Neem de tijd!

Tijd vind ik maar een raar en toch interessant begrip. Voor mijn gevoel duurt de heenweg altijd langer dan de terug weg. En volgens mij is het idee dat de tijd sneller gaat als we het naar ons zin hebben bij iedereen wel bekend. Ik heb het gevoel dat het ook anders om kan werken: Als je ergens de tijd voor neemt, wordt het leuker. Geen idee of hier ook daadwerkelijk onderzoek naar is gedaan maar naar mijn eigen ervaringen kijkend geloof ik er wel in. 

Neem nou het doen van boodschappen. Niet bepaald een favoriete bezigheid van mij. Tenzij ik er de tijd voor neem. Boodschappen doen op de markt, bij de slager, bakkerij en visboer is zoveel leuker dan snel, snel, snel even langs de supermarkt om de hoek en daar je karretje vol gooien. En als ik er de tijd voor neem (en dus naar de markt toe ga) vind ik het oprecht leuk om te doen!
Markt in Zaandam
Volgend voorbeeld: koken! Ik vind het hartstikke leuk om in de keuken te staan, mits ik er de tijd voor neem. Als er snel wat in elkaar geflanst moet worden heb ik vrijwel nooit zin om wat te maken. Maar als ik besluit om echt de tijd te nemen voor het koken vind ik wel heel leuk (en ben ik vaak alsnog binnen een half uur klaar, gotta love eenpansgerechten ;)). Lekker koken hoeft niet veel tijd te kosten maar wordt leuk als je jezelf wel de tijd gunt. Zo werkt het bij mij in ieder geval…
Met sporten ligt het denk ik net iets anders. Als je er de tijd voor neemt wordt het denk ik wel leuker, maar ik denk dat dat meer komt omdat je progressie maakt. Een beginnende hardloper die hooguit drie keer een minuut kan hardlopen met tussendoor telkens een minuut rustig aan lopen zal misschien niet meteen het zogenaamde hardloopvirus te pakken krijgen. Maar door tijd te investeren en door vol te houden zal diezelfde beginnende loper snel progressie maken en binnen een aantal weken al een aantal kilometer achtereen kunnen lopen. Super motiverend (en verslavend)! Grote kans dat diegene het door de tijd te investeren daadwerkelijk leuk gaat vinden! 
Mijn tip van vandaag is dan ook om tijd in te plannen als dat bezigheden leuker kan maken. Het zal zeker niet op alles toepasbaar zijn… in een half uur de afwas doen in plaats van in 20 minuutjes zal nou niet echt het plezier vergroten maar bij andere bezigheden kan dit zeker wel het geval zijn (zoals bij boodschappen doen, koken en sporten). 
Herkennen jullie dit? Zo ja, bij welke bezigheid/bezigheden hebben jullie het dat je er meer plezier in krijgt zodra je er meer tijd in steekt?

2 Comments

 1. Sassie 5 juli 2013

  Lezen of schilderen. Als ik er echt de tijd voor neem kan ik er intens van genieten šŸ™‚

  Beantwoorden
  • Bente de Heij 6 juli 2013

   Ja bij lezen heb ik dat inderdaad ook! Maar als je er dan niet de tijd voor neemt en dus te lang wacht met verder lezen ben je de helft alweer vergeten… tijd vrij maken dus!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge