Een nieuwe taal leren? Dat doe je volgens internet zo!

Op het moment durf ik wel te zeggen dat ik vloeiend in Nederlands en Engels ben. Nederlands omdat het mijn moedertaal is (wilde hier eigenlijk moerstaal zeggen, maar laat ik een beetje ABN blijven), en Engels omdat.. Ja, omdat ik dat vanaf groep 7 op school kreeg. Vervolgens een studie ging volgen waar we regelmatig studieboeken in het Engels door moesten beuken en ik nu in een internationaal bedrijf werk waar de voertaal Engels is. Goed, dat zijn twee talen. Ik roep alleen ook al jaren: ik wil een nieuwe taal leren: Spaans om precies te zijn! Waarom Spaans? Omdat het 1 van de wereld talen is. Omdat ik Spanje een fijn vakantie land vind.. En.. waarom niet?

Aangezien het verleden de beste voorspeller van de toekomst is, en ik ondertussen al 100 keer heb geroepen dat ik Spaans wil gaan leren maar nog steeds niet verder kom dan hallo en 1, 2, 3, ben ik het internet op gedoken. Hoe ga ik dit nou voor elkaar krijgen? Het internet vertelt mij het volgende.

Tips voor het leren van een nieuwe taal

Om te beginnen is het belangrijk om een doel te formuleren. Met mijn achtergrond in de sociale psychologie weet ik het best… Voor de beste kans van slagen moet een doel meetbaar, haalbaar en specifiek zijn! Roepen dat je Spaans wilt leren is volgens deze principes dus niet een ‘goed’ doel. Want: wanneer ben je klaar? Moet je vloeiend de taal spreken? Als je een gesprekje in de supermarkt kan voeren? Ik moet het dus meetbaar maken… Qua haalbaarheid zal ik dus ook niet van mezelf verwachten dat ik het vloeiend moet kunnen… Goed, hier is dus nog werk aan de winkel.

Tip numero dos (wat een Spaanse heldin ben ik ook!)

Doe het veel en gedisciplineerd! Ook op momenten dat het makkelijker zou zijn om even naar het Engels over te schakelen.. Een taal onder de knie krijgen zal waarschijnlijk alleen lukken als je er tijd en energie in steekt. En juist in moeilijkere situaties oefent (aldus het internet). Koop dus eens een tijdschrift (of kinderboekje) in een taal die je graag wilt leren. Omring je zelf door de taal en neem zoveel mogelijk in je op.

Wees niet te streng voor jezelf. Durf fouten te maken (bijvoorbeeld als je met iemand in een nieuwe taal probeert te communiceren). Waarschijnlijk vinden mensen het al hartstikke leuk dat je het probeert. Ook al is het met handen en voeten.

Bepaal voor jezelf wat je wilt leren

Een tip die ik meerdere keren tegen kwam (en eentje die ook mooi aansluit bij mijn eerste punt over doelen stellen): bepaal voor jezelf waar je de prioriteit aan wilt geven. Wil je gezellig met een native speaker een praatje kunnen maken, wil je literatuur in een nieuwe taal lezen of wil je de grammatica perfect onder de knie krijgen? Afhankelijk van wat je het liefste wilt ga je aan de slag met een nieuwe taal.

Goed, dat zijn een paar tips die ik door middel van een tijdje surfen op het internet kan vinden. Hoe ik het zelf wil gaan aanpakken? Ik ga binnenkort denk ik eens duidelijke doelen voor mezelf formuleren. Download DuoLingo weer eens en ga nu écht eens elke dag een x aantal minuten aan het leren van Spaans werken. Als ik eenmaal het gevoel heb dat ik de eerste beginselen onder de knie heb wil ik een paar lessen gaan volgen. Via mijn werk kwam ik in aanraking met een super toffe ‘talen leer site’ (misschien moet ik toch eerst nog even aan mijn Nederlands werken): Verbling. Hierbij kan je via het internet voor niet al te veel geld in de leer gaan bij gecertificeerde leraren (#nospon). Ik heb hier een aantal Engelse lessen gevolgd (want uitgeleerd ben je nooit) en vond het super leuk.

Hier wil ik dus zeker ook een paar Spaanse lessen gaan volgen. Want ik weet: een taal leer je het beste door gewoon te doen en te praten. En dat is nou precies wat je via zo’n online privé les doet: een uur lang praten, praten, praten én gecorrigeerd worden als het fout gaat ;).

Ik ga je op de hoogte houden. Ik wil in ieder geval echt weer eens een poging gaan wagen. Heb ik meteen ook een goed excuus om binnen niet al te lange tijd weer eens naar Spanje te gaan. Want het zou toch zonde zijn als ik al mijn opgedane kennis niet zou kunnen gebruiken ;).

Zou jij nog een extra taal willen leren? Nog goede tips voor me?

 

11 Comments

 1. Jenn 13 april 2017

  Leuk, heel veel plezier!
  Jenn onlangs geplaatst…Gelezen: Eens Beloofd van Harlan CobenMy Profile

  Beantwoorden
 2. Nesrin 13 april 2017

  Wat gaaf dat je dit gaat doen. Wat jij met de Spaanse taal hebt heb ik met Frans.
  Nesrin onlangs geplaatst…Stoppen met de pil: mijn ervaringMy Profile

  Beantwoorden
 3. Joor 13 april 2017

  Wat super cool dat je het gaat doen!!! Succes!! ik zou Frans willen leren…

  Beantwoorden
 4. Jennifer 13 april 2017

  Succes met Spaans! heel vet dat je dat gaat doen 🙂 Ik wil heel graag Twi (de meeste gesproken taal in ghana) vloeiend spreken en verstaan, maar vanuit nederland leren is nog zo makkelijk niet. ik doe m’n best! Daarnaast wil ik ook graag Spaans leren, en Duits oppakken/verbeteren. Als ik er dan nog zin in heb iets van Zweeds of zo, maar laat ik maar eens op regelmatige basis met Twi beginnen 😉

  Beantwoorden
 5. Saskia 14 april 2017

  Heel erg veel plezier en succes ermee! Ik heb niet echt een taal die ik zou willen leren. Ik vind Nederlands, Engels en Duits zat 😉

  Beantwoorden
 6. Maaike 14 april 2017

  Tof dat je dat gaat doen! Ik ben geen talenwonder. Spreek wel vloeiend nederlands natuurlijk en ook redelijk goed engels. Maar meer is het niet geworden.
  Maaike onlangs geplaatst…Wat ga ik doen als straks mijn beide kinderen naar school gaan?My Profile

  Beantwoorden
 7. TypischKim 14 april 2017

  Wat leuk! Ik heb op school anderhalf jaar Spaans gehad. ik zou dolgraag me meer willen verdiepen in de taal en er vloeiender in willen worden!
  TypischKim onlangs geplaatst…Nivea aftershave balsem als primerMy Profile

  Beantwoorden
 8. Joyce rdt 15 april 2017

  Hola ;). Wat tof! Spaans vind ik ook een mooie taal, ik heb het op school gehad, maar alleen het bestellen van een biertje is blijven hangen (welke ik geeneens lust). Succes met plannen maken, you can do it! Liefs.x

  Beantwoorden
 9. Morgaine 15 april 2017

  De ultieme tip die ik heb?
  Welke ik gebruikt heb in mijn tijd dat ik Engels, Duits en Frans kreeg?

  Songs vertalen…. Ik zat heel vaak teksten op te schrijven, dus ook luisteren naar een nummer en de tekst proberen te ontcijferen in woorden. Mijn moeder vond dat dus pure ontwikkeling, nieuwe songs op de radio in dit geval vaak Engels maar ook Duits zoals Jeannie van Falco, en ik zat met pen en papier de tekst op papier te schrijven, door dit soort dingen te doen, leer je het meeste en snel ook.

  Alsjeblieft een start…

  https://www.youtube.com/watch?v=dK_FHUe5UiE

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Give Away Pasen met grote dank aan Miss Moon MagickMy Profile

  Beantwoorden
 10. Benthe 16 april 2017

  Superleuk dat je Spaans wil gaan leren! Het gaat je vast helemaal lukken. Ik hoor inderdaad ook veel goede verhalen over DuoLingo. Veel succes 😊!
  Benthe onlangs geplaatst…My week in snapshots: verjaardag!My Profile

  Beantwoorden
 11. Lois 5 mei 2017

  Ik hou echt van talen. Ik heb nu 7 jaar lang Frans gehad, op de middelbare en op het hbo, en ik vind het zo leuk.
  Lois onlangs geplaatst…Shop the look / Bralette & fishnetMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge