Toch even over de politiek en stemmen..

Hoewel de politiek niet een onderwerp is dat normaal gesproken op mijn blog voorbij komt wil ik er vandaag toch even bij stil staan. Voornamelijk omdat ik me al een paar weken erger aan iets (maar daar later meer over). Vandaag is het uiteraard de bedoeling dat we met zijn alle masaal gaan stemmen! Ik ga trouwens denk ik zwevend het hokje in, ik ben (op het moment van schrijven, op dinsdag avond) er nog steeds niet uit wat ik wil gaan stemmen…

Natuurlijk zijn er wel een aantal partijen die voor mij afvallen.. Zo ga ik niet op kleine partijen (met 1 of 2 zetels) stemmen, omdat ik niet het idee heb dat deze partijen het verschil kunnen gaan maken (of überhaupt kans maken om te gaan regeren). Wilders valt voor mij sowieso af.. En zo zijn er nog een aantal waar ik sowieso niet op ga stemmen… Anyway, ik ben niet van plan om verder uit te weiden over het hoe en wat van mijn stemgedrag (als er interesse naar is, laat het me weten in de reacties, ik schaam me verder niet voor mijn ideeën hierover ;)). Het is een keuze die iedereen lekker voor zichzelf moet maken, iedereen zal wel zijn redenen hebben..

Mijn frustratie met betrekking tot de Eerste Kamer

Maar goed, waar ik me dus al weken aan irriteer (kijk, hier wilde ik dus heen met mijn verhaal ;)), is het feit dat bij elke nabespreking van verkiezings debatten en dergelijken het verhaal van ‘maar heeft deze coalitie ook wel een meerderheid in de Eerste Kamer’ aan komen zetten. Waarom ik dit irritant van? Dit zou helemaal geen fuck uit moeten maken! Wat ik altijd geleerd heb vroegâh, is dat de taak van de Eerste Kamer is om wetsvoorstellen te toetsen. Als in: kan dit, mag dit, is dit goed of helemaal kut en wordt iedereen er slechter van? That’s it. WAAROM (!!) dan dat geleuter over of bepaalde coalities ook wel een meerderheid hebben in de Eerste Kamer?

Het is alsof die Eerste Kamerleden vergeten zijn (waarschijnlijk expres) dat hun taak niet is om politiek te bedrijven (dat doen die Tweede Kamer leden wel) maar om de Tweede Kamer te controleren en ervoor te zorgen dat ze niet al te gekke wetten er doorheen proberen te krijgen. Ze maken zich dus een stuk belangrijker dan ze eigenlijk bedoeld zijn en zouden moeten zijn.. En daar kan ik me dus mateloos aan irriteren..

Misschien heb ik het wel helemaal bij het verkeerde eind hoor.. maar ik dacht toch echt dat het op deze manier in Nederland werkte.. niet dat die lui in de Eerste Kamer een beetje expres wetten gaan blokkeren omdat ze bedacht zijn door een andere partij.. En ik vind het ook zo raar dat die hele shift van dat je zogenaamd opeens een meerderheid in de Eerste Kamer wordt overgenomen door al die TV mensen.. Zij horen toch ook wel te weten dat dit niet het idee was van de Eerste Kamer? Tot zover mijn gepruttel over de politiek.. Ik zal er wel niet genoeg van af weten…

Ondertussen zweef ik nog even verder, hopelijk heb ik op het moment supreme eindelijk een keuze weten maken!

Ga jij stemmen? En ben jij er al helemaal uit? En… wat weet jij van de eerste kamer? Heb ik het bij het verkeerde eind of niet?

10 Comments

 1. Morgaine 15 maart 2017

  Ik heb niets gevolgd, nul debatten gekeken omdat ik inderdaad al voor de verkiezingen dit keer weet wat ik ga stemmen. En van de eerste kamer, ja ik heb ook economie gehad en ik ben het met je eens, zo heb ik het ook geleerd, eigenlijk begreep ik al niet, waarom dat ook leden van een partij moeten zijn, in feite kunnen daar ook gewone mensen zitten met een beetje verstand in hun hersenpan, misschien dat maar eens doen?

  Ik wens je sterkte met kiezen als je nog zwevend bent, hahaha en wat je stemt, doet er voor mij weinig toe. Als je maar stemt 😉

  x
  Morgaine onlangs geplaatst…Sloot is ineens wegMy Profile

  Beantwoorden
 2. Jenn 15 maart 2017

  Ik ben vanmorgen al geweest, voor het werk. Heb nog nooit zo lang gezweefd als deze keer, maar een paar dagen voor vandaag was ik er uit.
  Jenn onlangs geplaatst…Sauna complexen: korte reviews IIMy Profile

  Beantwoorden
 3. Joyce rdt 15 maart 2017

  Ik ga vanmiddag stemmen, was er al een tijdje uit op welke partij en mijn mening is niet verandert (deze kwam bij de stemwijzer als tweede eruit, dus lijkt me een goede keuze voor mij :p). Verder moet ik zeggen dat ik weinig op heb met het hele ‘Kamer gebeuren’. Liefs.x
  Joyce rdt onlangs geplaatst…#164My Profile

  Beantwoorden
 4. Romy 15 maart 2017

  Ik twijfelde ook tot in het hokje, maar ben uiteindelijk toch blij met mijn keuze. Ben jij er nog uitgekomen uiteindelijk?
  Romy onlangs geplaatst…Tips om te beginnen met scrapbookenMy Profile

  Beantwoorden
 5. Sammie 15 maart 2017

  Ik heb zojuist gestemd 🙂 Ik vraag me bij de eerste kamer altijd af wie dat eigenlijk zijn.
  Sammie onlangs geplaatst…Lentekriebels tag.My Profile

  Beantwoorden
 6. Charel 15 maart 2017

  Vind het altijd belangrijk om te stemmen maar het voelt nooit echt terecht voor mijn gevoel. Ben benieuwd wat het gaat worden..
  Charel onlangs geplaatst…Rituals Miracle scrubMy Profile

  Beantwoorden
 7. Monique | WritingMonique 16 maart 2017

  Ik heb zeker gestemd, en heb me dit jaar ook best veel in verdiept (debatten gezien enzo). Van de eerste kamer weet ik ook veel minder overigens!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…Cadeautjes Inpakken (+ De Perfecte Details)My Profile

  Beantwoorden
 8. Nesrin 16 maart 2017

  Ik heb gestemd. Wat een hoge opkomst was het, geweldig.

  Beantwoorden
 9. Vlijtig Liesje 17 maart 2017

  Ik ga zeker stemmen. Dat vind ik echt de verantwoordelijkheid van iedere Nederlander. Fijn dat er zo’n hoge opkomst was dit jaar.

  Beantwoorden
 10. Saskia 19 maart 2017

  Ik ga altijd stemmen, echter ben ik heel erg lang zwevende geweest op wie nou te stemmen. Daarnaast heb ik alles een beetje langs me heen laten gaan van campagnes en gewoon lekker de stemwijzer gedaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge