Emotionele besmetting

Emotionele besmetting: vaak noem ik het vluchtig tijdens mijn blije lijstjes. Vorige week vroeg ik of jullie geïnteresseerd waren in wat meer informatie over emotionele besmetting, en dat waren jullie! Vandaag zal ik er dan ook wat meer over uitweiden.

Wat is emotionele besmetting?
Dit spreekt vrij voor zichzelf: het is elkaar ‘besmetten’ met een bepaalde emotie. Mensen zijn sociale dieren en beïnvloeden daardoor elkaars stemming (of emotionele staat: de emotie die je op een bepaald moment voelt). Ik denk dat veel mensen wel een moment kunnen herinneren waarop een ander de slappe lach heeft, wat gevolgd wordt door een gezamenlijke lachbui: een voorbeeld van emotionele besmetting! In dit geval een voorbeeld waarbij een positieve emotie wordt overgenomen door een ander. Maar ook bij negatieve emoties, zoals verdriet en boosheid, speelt emotionele besmetting een rol (één van de redenen dat ik geen klinische psychologie ben gaan studeren. Ik ben een emotionele spons en zag het niet gebeuren dat ik bijvoorbeeld depressieve mensen goed genoeg zou kunnen helpen).

Facebook experiment
In 2012 voerden psychologen stiekem een experiment uit op Facebook. Ze manipuleerden de tijdlijn van drie groepen mensen: een controlegroep (waar ze dus niks aan veranderden), een ‘negatieve emoties’ groep, waar, zonder dat mensen het wisten, negatieve berichten geplaatst werden, en een ‘positieve emoties’ groep waar juist extra positieve berichten geplaatst werden. Het resultaat? De mensen die in de negatieve groep zaten gingen zelf ook meer negatieve berichten plaatsen, en vice versa: de positieve groep ging juist positievere berichten plaatsen. Wat we hier uit kunnen concluderen is dat emotionele besmetting zelfs in de online wereld voor komt.

Terug naar de blije lijstjes
En hier komen de blije lijstjes dus weer in het spel! Want door het lezen van vrolijke blogs, blije lijstjes en positieve berichten worden lezers (van de blogs, lijstjes en positieve berichten) ook weer (onbewust) blijer, vrolijker en positiever! Mede hierom vind ik de initiatieven van Saskia (PlukhetGeluk) en Dagmar (ProjectPositief) zo mooi. Omdat ze de wereld écht een beetje mooier maken!

Ik hoop dat jullie dit een beetje een interessant onderwerp vonden. Ik vind het zelf altijd verwonderlijk hoe beïnvloedbaar mensen zijn en vind dit een mega interessant onderwerp. Ik zou er dan ook nog blogs over vol kunnen schrijven (en wie weet doe ik dat ook wel ;)). Ik zou zeggen: strooi rond met de positieve berichten en maak je omgeving lekker blij!

Vonden jullie dit een interessant onderwerp?

2014-09-07-2B15.59.07

En we sluiten af met een lekkere vrolijke foto van Michael en mij want: lachen is besmettelijk!

 

23 Comments

 1. Laura 20 april 2015

  Interessant onderwerp! Wij kunnen elkaar ook altijd wel emotioneel besmetten met onze zing en dans avondjes hihi! Grappig dat ex
  Laura onlangs geplaatst…SportmotivatieMy Profile

  Beantwoorden
 2. Laura 20 april 2015

  Oeps ik was nog niet klaar met typen. Ben nog niet helemaal gewend aan me tellie. Wilde nog zeggen: grappig dat experiment op fb!
  Laura onlangs geplaatst…SportmotivatieMy Profile

  Beantwoorden
 3. Dina 20 april 2015

  Heel interessant onderwerp. Facebook experiment is ook heel erg interessant.
  Dina onlangs geplaatst…6 x Vrolijke wallpapers voor je telefoonMy Profile

  Beantwoorden
  • Bente 20 april 2015

   Ik geloof dat er een heleboel mensen niet zo blij waren dat Facebook dit experiment toegestaan hadden. Maar toch vind ik het tof dat dit experiment is uitgevoerd én dat er dus zo’n duidelijk effect gevonden werd 🙂

   Beantwoorden
 4. Morgaine 20 april 2015

  hahaha, oh is dat het, ja dat kende ik al, wist alleen niet dat hier een naam voor bestond, waarom wist ik dat eigenlijk niet, alles heeft een naam tegenwoordig, lol

  Het is ook zo, en ik ben zelfs zelf zo erg dat als ik iemand ontmoet online en het blijkt dat die persoon alleen maar negatieve uitlatingen doet over wat dan ook, dat ik ze ook zo weer verwijder. Daarom heb ik de keuze gemaakt op Fb om eigenlijk alleen mensen toe te laten die ik werkelijk ken 😉 IRL.

  Positiviteit is ook besmettelijk, en daarom ben ik nu met The Magic bezig, een hoop deed ik al, en andere zaken zijn toch weer nieuw voor mij, om nog meer positief in het leven te staan. Je zou het ook de wet van aantrekking kunnen noemen, dat staat ook in het boek…

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Just a another sunday?My Profile

  Beantwoorden
 5. Ysanne 20 april 2015

  Heel interessant, zou zo een onderzoek in mijn studie kunnen zijn haha.
  Ysanne onlangs geplaatst…NEE ZEGGEN TEGEN DE KAPPERMy Profile

  Beantwoorden
 6. Anouk 20 april 2015

  Tof dit! Interessante info. En yay voor de blije lijstjes, ze maken je inderdaad echt blij.
  Anouk onlangs geplaatst…Thank God it’s MondayMy Profile

  Beantwoorden
 7. Jenn 20 april 2015

  Leuk om te lezen, ik vind het zeker interessant.
  Jenn onlangs geplaatst…Afgelopen week #15My Profile

  Beantwoorden
 8. Nesrin 20 april 2015

  Nice smile!

  Ik ben het er helemaal mee eens wat betreft happy things strooien maar ik ben ook van de realiteit die soms niet happy is en toch gedeeld mag worden.
  Je eigen agressie en haat publiceren is natuurlijk niet tof en valt dan ook niet in mijn categorie lekker publiceren.
  Nesrin onlangs geplaatst…Photodiary Keeping up with NesrinMy Profile

  Beantwoorden
  • Bente 20 april 2015

   Daar heb je ook helemaal gelijk in! Dat is het fijne van het hebben van je eigen blog: je mag er alles op plaatsen wat je zelf wilt, en als het dus eens wat minder gaat kan je juist weer van de opbeurende reacties opgevrolijkt worden 🙂

   Beantwoorden
 9. jackie 20 april 2015

  Ik ben er ook echt wel van overtuigd dat deze dingen werken..
  dankbaarheid delen, happy stuff delen, ik word er in ieder geval blij van als andere blij zijn…
  En er is niets leukers dan samen de slappe lach
  jackie onlangs geplaatst…Boek; Kom hier dat ik u kusMy Profile

  Beantwoorden
 10. Marion 20 april 2015

  Heel interessant! En leuk vooral, zeker omdat het werkt. Kom maar op met alle blije lijstjes en projecten!
  Marion onlangs geplaatst…Oproepje: Follow Your HeartMy Profile

  Beantwoorden
 11. Renske 21 april 2015

  Gedrag van mensen, het blijft interessant! Dus ja, ik vind dit een heel interessant onderwerp. 🙂 Dat experiment op Facebook is trouwens inderdaad echt interessant! Alhoewel ik mij ook kan voorstellen dat sommige mensen een beetje geshockeerd waren. :p
  Renske onlangs geplaatst…Een Amsterdams moeder-dochteruitjeMy Profile

  Beantwoorden
 12. Sas 21 april 2015

  Precies de reden dat ik minder op Facebook zit en geen nieuws luister/kijk… Allemaal zo negatief…

  Lief ook dat je hier mijn projectje noemt. Precies wat ik ermee wilde bereiken<3
  Sas onlangs geplaatst…Thoughts Lately #6My Profile

  Beantwoorden
 13. Wendy 21 april 2015

  Ik vind dit ontzettend goed dat je dit bespreekt! Voor mensen die nu in een dipje zitten misschien wel heel handig. Leuk ook om te lezen dat het voor Marion ook zo werkt!
  Wendy onlangs geplaatst…5x Waarom we gelukkig worden van bloemenMy Profile

  Beantwoorden
 14. Dascha 21 april 2015

  Wat bijzonder eigenlijk en ook wel mooi. Interessant dat van Facebook. Dat geloof ik best 🙂

  xoxo
  http://www.its-dash.com
  Dascha onlangs geplaatst…Weekly Glimpse of Dash!My Profile

  Beantwoorden
 15. Tamara 21 april 2015

  Wat interessant om te lezen! Leuk dat je dit met ons deelt op je blog!
  Tamara onlangs geplaatst…Outfit #5 | PasenMy Profile

  Beantwoorden
 16. Kimberley 21 april 2015

  Klinkt heel logisch ook! Dus toch maar goed dat ik alle kijk-naar-deze-zielige-artikelen-mensen verwijderd heb van Facebook 😉
  Kimberley onlangs geplaatst…Blog ergernissen?My Profile

  Beantwoorden
 17. 4.Balou 22 april 2015

  Erg leuk onderwerp om meer over te weten te komen 🙂

  https://www.bloglovin.com/blogs/4balou-13049789

  Beantwoorden
 18. Saskia 22 april 2015

  Wat fijn om hier gedetailleerd over te lezen. Ik ken het wel alleen wist ik niet dat er ook echt een naam voor was. Fijn artikel!
  Saskia onlangs geplaatst…Plogweek! Dag #2My Profile

  Beantwoorden
 19. Sandra 24 april 2015

  Erg interessant. Ik ben zelf die negatieve emotionele besmetting aan het voorkomen door minder op social media te zitten, en dan bedoel ik met name Facebook en Twitter. Ik merk dat het mijn gemoedstoestand erg beïnvloedt als ik negatieve berichten lees. Blijkbaar trek ik me er veel van aan. Dit soort blogposts vind ik erg tof om te lezen!
  Sandra onlangs geplaatst…5x De leukste tv-programma’sMy Profile

  Beantwoorden
 20. Isolde 22 mei 2015

  Zeker interessant om over te lezen!
  Is er eigenlijk ook emotionele besmetting tussen dieren en mensen? Als mijn hond helemaal stuiterig en blij is, word ik daar namelijk ook vrolijk van! En hetzelfde geld als hij zich een beetje ziekjes voelt, dat drukt echt mijn stemming.

  Beantwoorden
 21. Hartger 22 februari 2016

  Leuk artikel. Ik heb vandaag ervaren wat voor een effect ik op mijn omgeving heb als ik in een bad mood ben. Dat is best wel bijzonder voor iemand die van nature in de good mood meest van tijd rondwandeld. Ik ben van daaruit ook op google nu aan het zoeken om mijn persoonlijk fenomeen te analyseren en te kijken wat ik hiermee kan doen. Ik vroeg mij af , vandaar dat ik hier onder andere terecht kwam. Als iemand in een bad mood is kan deze negatieve energie dan onder andere geneutraliseerd worden door zo’n iemand te plaatsen tussen positivos . Vanuit het experiment op facebook blijkt dat het zou moeten kunnen lukken. Gelukkig heb ik inmiddels ook heel veel andere zaken ontdekt om te zorgen dat de bad mood zo snel mogelijk weg is. Mindfullness kan enorm helpen heb ik ontdekt zelf en nu ook bevestigd in geschriften hierover
  Hartger onlangs geplaatst…9 tips voor de verkoper die meer omzet wilMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge