Psychologie: in-group favouritism

Groepje 37! Dat was het aller leukste groepje van de entreeweek in 2008 (entreeweek is de week voordat het echte studeren begint, waarbij je in een groepje met medestudenten en twee hogere jaars een week lang Amsterdam en met name het uitgaansleven in Amsterdam gaat verkennen). Drie maal raden wie er in dat groepje zat? Yep, yours truly! Een week lang (en nu ik er over na denk zelfs een jaar lang) hebben we overal waar we kwamen ‘GROEPJE 37!!! geroepen! Goeie herinneringen ;). Waar ik met deze kleine anekdote naartoe wil? Naar in-group favouritism. Een vaak terugkomend onderwerp tijdens mijn studie sociale psychologie was het onderwerp hoe mensen zichzelf en anderen zien en beoordelen. Onder dat onderwerp valt ook de in-group favouritism.

Wat dat dan precies is? De term zegt het al een beetje: het is het feit dat men mensen die bij hun groep behoren beter beoordelen (en vaak ook voortrekken) dan mensen die niet in bij groep horen. Wat voor groepen dan? Dat kan iets heel lulligs zijn. Zo zijn er heel wat experimenten uitgevoerd om het ‘minimal group paradigm’ uit testen.  Met als doel uit te vinden: wat is de minimale grens waarbij mensen zich tot een bepaalde groep vinden horen. Bij dit soort experimenten zijn er altijd meerdere deelnemers. Mensen die binnen komen worden willekeurig en anoniem ingedeeld in twee groepen. Groep Y en groep X. Stel je iets voor als: hallo Jan, leuk dat je er bent. Jij zit vandaag in groep Y. Hoi Bert, welkom! Jij zit vandaag in groep X. Zonder dat mensen dus van elkaar weten en welke groep ze zitten. In de tweede fase van het experiment gingen de deelnemers vervolgens bijvoorbeeld geld verdelen. Stel je een taakje voor als: verdeel deze 10 euro tussen de volgende mensen: Persoon A (lid van groep X), persoon B (lid van groep X), persoon C (lid van groep Y) etc. Een simpele verdeling zoals deze leidde al tot in-group favouritism!

Deelnemers geven over het algemeen meer aan personen die in hun eigen groep zitten dan mensen die in de andere groep zitten ook al kennen ze deze mensen niet (en weten ze niet of ze het geld aan degene links of rechts van ze geven). Toch gek vind ik, dat ondanks dat mensen elkaar even goed kende (of eigenlijk even slecht kende), toch waarde hechte aan het feit dat ze ‘in dezelfde groep’ zaten. Nu is het trouwens niet zo dat men al het geld aan de in-group mensen gaven, maar toch wel een meerderheid.

Een van de theorieën waarom er in-group favouritism plaats vind is de social identity theorie. Deze theorie stelt dat mensen een belangrijk deel van hun trots en eigenwaarde halen uit de groepen waartoe ze behoren (hun sociale identiteit). Een leuk voorbeeld dat dat weer demonstreert is bijvoorbeeld een onderzoek op een Amerikaanse universiteit. Op het moment dat het universiteitsteam (bijvoorbeeld het American Football team of basketball team) won liepen de volgende dag significant veel meer mensen rond het het sportshirt dan als het team verloor. Bij winst is er een reden om trots te zijn op je team, en wil je je er graag mee identificeren terwijl bij verlies dat gevoel een stuk minder sterk is.

Het feit dat de mensen in mijn groepje (37!!) ook nog eens heel leuk waren hielp mee met het vergroten van het groepsgevoel. Niet zo gek dus dat ik me met hen wilde identificeren!

Ik kan hier overigens uren over door typen. Ik vind dit echt heel  interessante stof  en hopelijk jullie ook! Zijn er misschien nog bepaalde onderwerpen binnen de psychologie waar jullie meer over willen lezen?

6 Comments

 1. Morgaine 25 november 2015

  Zoiets is toch eigenlijk heel logisch als groep, je wilt toch dat je opvalt weer binnen je groep, aardig wordt gevonden en ga zo maar door. Iets wat zo oud is als de mensheid zelf.

  Leuk om te lezen, op dit moment is er niet iets waarvan ik zeg, oh ja dat! hahaha zo wel, laat ik het je weten 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…90 jaarMy Profile

  Beantwoorden
 2. Nesrin 25 november 2015

  Ik vind dit heel interessant en het doet denken aan Das Experiment.
  Nesrin onlangs geplaatst…Hoop doet levenMy Profile

  Beantwoorden
 3. sammie 26 november 2015

  Boeiend artikel! Grappig dat groepsgevoel toch zo veel mee weegt, zelfs als je de mensen niet kent.
  sammie onlangs geplaatst…BloggenMy Profile

  Beantwoorden
 4. Vlijtig Liesje 26 november 2015

  Leuk onderwerp zeg! Je ziet dit ook in het programma Expeditie robinson!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Oude zengedachteMy Profile

  Beantwoorden
 5. Kiss & Make-up 26 november 2015

  Heel interessant!
  Kiss & Make-up onlangs geplaatst…Video review | BECCA Ever-Matte Poreless Priming PerfectorMy Profile

  Beantwoorden
 6. Sascha 26 november 2015

  Interessant artikel! Ik ben helemaal geen groepsmens, en functioneer ook slecht in groepen, dus eigenlijk heb ik dat ‘team’ gevoel nog niet zo vaak ervaren. Ik zou wel eens wat meer willen weten over hoe dat dan zit, hoe kan het dat introverte mensen zich juist liever afzonderen van de groep?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge