Groenten en fruit van oktober + recept

Om de herfst kunnen we steeds minder heen. De blaadjes beginnen te vallen, we kunnen niet meer naar buiten zonder jas (oké, dit kon van het weekend nog wel maar het wordt steeds sporadischer). het regent veel en voor je het weet zitten we lekker binnen met de kachel aan, dekentje over je heen en een kopje thee (of warme chocolademelk mét slagroom voor de liefhebbers) op de bank. En hoewel ik heel erg van de zomer hou heeft de herfst ook zo zijn charmes (met voor mij stipt op nummer 1 dat de natuur, en dan vooral de bossen, er zo prachtig uit gaan zien <3). Met wisselende seizoenen en zelfs al bij maanden zijn verschillende groenten en fruit op hun lekkerst.

Ik zocht voor jullie uit welke soorten groenten en fruit in de maand oktober op hun best zijn. Nu zitten er een paar dingen tussen die ik zelf niet te eten vind (of ze nou op hun lekkerst zijn of niet), maar ook een aantal dingen ie ik heel erg lekker vind! Wie weet zit er ook wel wat tussen dat jullie erg lekker vinden en dan raad ik ook zeker aan om met deze producten aan de slag te gaan deze maand. Hier komt het lijstje:

Aardappel:
– Eigenheimer

Groente:
– Biet (dat vind ik dus niet lekker!)
– Rodekool (ik ben neit zo’n fan van kool..)
– Wittekool (dus ook niet van witte..)
– Groene kool (tja, ook geen top favoriet)
– Paddenstoelen (ja, lekker!)
– Pompoen (heerlijk!)
– Spruiten (prima te eten)

Fruit:
– (Stoof)peren
– Appel (Elstar)
– Druiven
– (Hand)sinaasappelen
– Mandarijn
– Verse vijg

Fruit vind ik wel allemaal erg lekker (nou ja, nu lieg ik,. ik ben niet echt dol op verse vijg en stoofperen, maar gewone peren vind ik wel weer heerlijk!). Maar van al die koolsoorten kan je me niet heel blij maken. Zuurkool, boerenkool en spitskool vind ik wel erg lekker maar de rest… Mwah liever niet. Maar goed, deze maand zijn pompoenen ook heerlijk. Een pompoensoep deelde ik al een tijdje terug op mijn blog, klik hier voor het recept. En omdat ik toch ook een nieuw recept wilde delen koos ik voor de paddenstoelen, daar kan ik ook nooit genoeg van krijgen! Ik maakte een heerlijke paddenstoelen-kippen ragout (je kan van dit recept met zo’n 5/6 personen eten)!

– 2 kipfilets
– 400 gram champignons (of een mix van andere paddenstoelen)
– 300 gram doperwten (diepvries)
– 3 grote uien
– 2 bouillonblokjes
– 100 gram boter
– 100 gram bloem
– scheutje melk
– rijst

1. Zet om te beginnen een pannetje water op. kook het water en voeg de bouillonblokjes toe. Zodra het water kookt doe je de twee (ongesneden) kipfilets in het pannetje. Dit laat je ongeveer 18 minuten op staan (water hoeft niet meer te koken). Check of de kipfilet gaar is door 1 van de twee door te snijden en haal zodra ze dus gaan zijn de kipfilet uit het water maar gooi dit niet weg. Snipper ondertussen de uien en snij de champignon in plakjes. Fruit de uitjes aan en bak de champignons ook gaar, tussendoor is het ook wel handig om de diepvries erwten in een pannetje met kokend water gaar te koken.

2. Op het moment dat al je groenten gesneden is en je kip klaar is (en je dus klaar bent om aan de daadwerkelijke ragout te beginnen is het een goed idee om je rijst op te zetten.

3. Zodra de kip is afgekoeld ‘pluk’ je deze, je kan hem zo uit elkaar trekken als ie gaar is. Nu zijn de voorbereidingen getroffen en kan je met de ragout beginnen. Gebruik een grote pan en laat hier de boter in smelten. Zodra dit gesmolten is gooi je in 1 keer de boter erbij en roer je dit goed door met een houten lepel. blijf dit een paar minuten doen (zodat de bloem gaar wordt). Na een paar minuten voeg je er een soeplepel bouillon bij. Dit roer je langzaam door totdat de bouillon is opgenomen, Ik voeg als tweede stap altijd een scheut melk toe, en roer ook weer tot dit is opgenomen.

4. Ga door met het langzaam toevoegen van bouillon tot je de substantie goed vindt. Alhoewel, ik proef zelf altijd tussendoor even of ik het niet te zout vind worden (door al die bouillon), vind ik dat wel dan voeg ik af en toe in plaats van bouillon gewoon water toe.

5. Zodra je de substantie goed vind is het een kwestie van de kip en groenten toevoegen, goed doorroeren en misschien nog wat peper toevoegen. Opscheppen, en smullen maar!

6 Comments

  1. Irene Bienefelt 1 oktober 2014

    Gezond bezig! X Irene

    Beantwoorden
  2. Raounak 2 oktober 2014

    Oehh, healthy!

    Beantwoorden
  3. Esther 2 oktober 2014

    Ziet er lekker uit! Qua fruit ben ik weer heel erg blij dat de mandarijnen tijd er aan komt (:

    Beantwoorden
  4. Sas 3 oktober 2014

    Ziet er erg lekker uit zo op de foto te zien!

    Beantwoorden
  5. Klinkt lekker!
    Ik probeer ook zoveel mogelijk met seizoensgroenten te koken, dus probeer het ook goed in de gaten te houden. Ik ben ook blij dat de mandarijnentijd er weer aan komt, daar heb ik echt alweer zin in :)!

    Beantwoorden
  6. Marlayne Vermeulen 5 oktober 2014

    Ziet er lekker uit!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge