Recept: Basilicum hummus

Al een tijdje liep ik rond met het idee om zelf hummus te maken en gisteren is het er eindelijk van gekomen. Het is heel erg makkelijk en lekker voor bijvoorbeeld op brood, om te dippen met chips of  worteltjes en ook lekker als ´saus´ op een wrap.

Ik heb gisteren de volgende ingrediënten gebruikt voor een flinke bak hummus:
– Potje kikkererwten (pot 350 gram, uitlek gewicht 215 gram)
– Potje witte bonen (pot 350 gram, uitlek gewicht 215 gram)
– Verse basilicum
– Knoflook (1 teentje)
– Citroen 
– Olijfolie (3 eetlepels)
– Zout en peper
1. Ik ben begonnen met de basilicum heel kort (ongeveer 15-20 seconden) in kokend water te blancheren en deze meteen daarna in een bak met ijswater gestopt. Op deze manier blijven de blaadjes mooi groen en krijg je geen grijzige hummus. Ik heb bijna het hele plantje gebruikt, alleen de kleine blaadjes eraan gelaten zodat ik het plantje nog buiten kan zetten zodat deze weer kan aangroeien. 
2. Laat de witte bonen en kikkererwten uitlekken in een vergiet.
3. Snipper 1 teentje knoflook fijn en gooi dit in een blender (ik heb zelf 2 knoflookteentjes gebruikt maar bij nader inzien was dit wel heel heftig, de volgende keer zou ik er maar 1 in doen). 
4. Gooi ook de basilicum, erwten, bonen en de helft van de olijfolie in de blender. Citroen, zout en peper naar smaak toevoegen. Ik had een enorme citroen en heb 1 halfje een beetje, maar lang niet helemaal uitgeknepen. Je kan beter te weinig erin doen en later wat extra toevoegen dan meteen teveel waardoor het niet lekker meer is!
5. Blender nu alles tot het al een beetje op hummus begint te lijken. Voeg vervolgens de andere helft olijfolie toe en blender alles net zo lang tot het hummus is. Proeven en eventueel nog zout, peper of citroensap toevoegen en klaar is je basilicum hummus.
Ik heb de hummus gisteren dus als ´saus´ op een wrap gebruikt. Hoe? Een wrap aan beide kanten bakken in een pan, laagje hummus erop smeren, sla en dunne plakjes gerookte kip erop leggen, oprollen en smullen maar. Nog een simpele salade erbij en je hebt een heerlijk, licht avondmaal!
Hebben jullie wel eens zelf hummus gemaakt?

4 Comments

 1. Ingrid 24 mei 2013

  Ik houd niet zo van witte bonen maar ga het recept uitproberen. Wie weet ben ik er eigenlijk wel dol op!

  Beantwoorden
 2. Jennifer 25 mei 2013

  Goed recept! En wat een superleuke blog!

  Liefs, Jennifer

  New post: Recept van de week; Quinoa salade met kip en mango!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge