Recept: bierbrood

Al een paar weken wilde ik een bierbrood maken. Waarom dat zou je misschien denken? Nou, omdat ik een tijdje geleden voor het eerst een stuk ervan proefde in een kroeg waar ik met mijn collega’s nog regelmatig naartoe ga en ik het echt heel heel heel lekker vond. Een paar weken geleden ging ik dan ook op zoek naar een recept en die vond ik hier. Ik haalde meteen de ingrediënten in huis en besloot er een lekkere soep bij te maken. Maar uiteindelijk besloten we de gemaakte soep pas de volgende dag te gaan eten en als ik dan toch brood ga bakken wil ik het wel graag vers en warm uit de oven eten. Het brood bakken werd dus even uitgesteld. Tot gisteren!

We hadden een lekker rustig dagje, en ik besloot dat dit de juiste dag was voor mijn bierbrood probeersel :). Het is echt super makkelijk en snel gemaakt, hij moet alleen nog 45 minuten in de oven staan/liggen (?) maar de ingrediënten afmeten, bij elkaar gooien en mengen is in een minuutje of 5 gedaan. En in die 45 minuten heb je dan weer de tijd om een lekker soepje in elkaar te flansen. Ik koos voor een favorietje van mij: de winterwortelsoep. Met het soort meel/bloem en bier datje gebruikt kan je zelf variëren. Ik koos voor de volgende ingrediënten:

– 450 gram tarwe bloem
– 330 ml Guinness (Michael’s favoriete biertje)
– 2 tl baking soda (te koop bij de toko)
– 0,5 tl zout

1. Verwarm de oven voor. Wij hebben een combimagnetron (die zijn meestal niet zo heet) en zette ik op 250 graden. In het recept (van de link) stond geloof ik dat je de oven op 230 graden moest zetten. Vervolgens is het een kwestie van de droge ingrediënten in een kom bij elkaar doen, even mengen, en vervolgens het bier erbij te doen. Nu nogmaals goed mengen totdat de bloem goed vermengd is en in de oven doen, het deeg op een bakplaat (met ovenpapiertje) in de oven doen en drie kwartier wachten. Super makkelijk!

2. Een beetje af laten koelen, aansnijden en smullen maar!

Nu was mijn brood wel lekker, alleen iets te zout en ik kwam er bij het schrijven van dit artikel achter wat ik fout heb gedaan. Ik had namelijk maar 350 gram bloem gebruikt. Ik vond het deeg al enorm plakkerig en nat, maar het eindresultaat was toch een redelijk goed gelukt brood (alleen te zout dus). Mijn plan was dan ook om iets minder zout aan te raden maar achteraf gezien denk ik dus dat het recept wel goed was en dat het dus kwam omdat ik 100 gram minder bloem had gebruikt. Lekker bezig ;). Ik ga hem binnenkort denk ik nogmaals maken, dit keer wel met de juiste hoeveelheden maar ondanks dat vond ik hem dit keer ook erg lekker en geslaagd (al kon hij helaas niet tippen aan het brood uit de kroeg, dat was echt goddelijk!).

Hebben jullie wel eens bierbrood gegeten?

7 Comments

 1. Pixels By Emilia 1 september 2014

  Ik wist niet dat het bestond! Het recept klinkt supersimpel, dus ik ga het zeker onthouden, want ik ben heel benieuwd hoe het smaakt!

  Beantwoorden
 2. Sas 1 september 2014

  Echt nog nooit van gehoord maar denk ook niet dat het iets voor mij is…

  Beantwoorden
 3. Femke | Younique 1 september 2014

  Hahaha! Oke, hier moet ik echt mijn vriend eens mee gaan verrassen.

  Beantwoorden
 4. Jessie - Weandbeauty 1 september 2014

  Heb er nog nooit van gehoord, voor de bierliefhebbers waarschijnlijk de hemel maar nee niks voor mij! Wel leuk artikel overigens! Liefs,

  Beantwoorden
 5. Irene Bienefelt 1 september 2014

  Leuk 🙂 liefs irene

  http://www.madebyirenelouise.blogspot.com

  Beantwoorden
 6. Dascha Boonstra 2 september 2014

  Dat is apart! Het lijkt mij wel lekker haha!

  xoxo
  http://www.its-dash.com

  Beantwoorden
 7. Wendy 3 september 2014

  Wat grappig ik kende dit helemaal niet. Thanks for sharing! <3
  XxX
  http://www.wendyvansoest.com

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge