Recept: gembermannetjes

IMG_1021Al jaren lang wil ik eens gembermannetjes maken. Ik weet niet wanneer ik ze voor het eerst zag. Met een rondje googlen zag ik dat er in ieder geval 1tje voorkwam in Shrek 2, die in 2004 uit kwam. Ik denk dan ook dat ik ze al in ieder geval 10 jaar een keer wil proeven, en nog belangrijker: maken! Ik vind het een heel kerstig koekje en dus besloot ik dat ik er in mijn vakantie eens tijd voor zou gaan maken. De ingrediënten had ik voor mijn vakantie al in huis gehaald en toen we gisteren redelijk op tijd uit Maastricht thuis kwamen besloot ik dat dat het moment was. En dus ging ik aan de slag.

Ik heb natuurlijk geen uitsteekvormpjes in de vorm van een mannetje dus op papier tekende ik het vormpje en dat uitgeknipte papiertje legde ik vervolgens op het deeg (die ik dan weer met een mes uitstak). Iets meer werk dan als je een vormpje zou hebben, maar wel met hetzelfde resultaat!

Ingrediënten voor de mannetjes:

– 450 gram bloemIMG_1033
– 2 theelepels gemberpoeder
– 1 theelepel speculaaskruiden
– 2 theelepels baking soda (zuiveringszout)
– 120 gram lichte basterdsuiker
– 120 gram boter
– 100 gram schenkstroop
– 1 ei

Voor het glazuur:

Je kan heel makkelijk glazuur maken van poedersuiker gemend met water of citroensap (met citroensap vind ik zelf het lekkerst) maar ik kocht zelf van die Dr. Oetker versierdingen. Reden hiervoor was dat die in vier verschillende kleurtjes waren en dat vond ik wel zo gezellig. Verder gebruikte ik nog van die zilveren balletjes om ze extra op te leuken.

1. Weeg de bloem af en zeef het, het handigst is om dit in een grote kom te doen omdat hier al het deeg uiteindelijk terecht komt. Meet de kruiden en de baking soda af en zeef dit ook.

2. Doe de boter, suiker en schenkstroop in een steelpannetje en zet dit op een zacht vuurtje. Roer goed totdat de boter en suiker is opgelost. Nu kan je het in de grote kom doen bij de droge ingrediënten. Klop het ei los en doe dit ook in de kom en nu is het een kwestie van alles kneden tot een deeg.

3. Handig is het om nu je oven te laten voorverwarmen, die van ons (een elektrische) stond op 60 graden (Celsius uiteraard maar dat lijkt me logisch). Bestuif nu je werkblad met een beetje bloem en rol hier het deeg op uit. Ik vind het altijd een beetje moeilijk om een dikte aan te geven. Ik heb het deeg redelijk goed uitgerold (maar ook weer niet flinter dun). Nu is het een kwestie van de mannetjes uitsteken (of uitsnijden zoals ik dat deed), op de bakplaat leggen en bakken. In een kwartiertje waren ze bij mij klaar.

Aangezien wij een hele kleine oven hebben (een combi-magnetron), moest ik ze in drieën bakken, maar ik de tijd dat de eerste en tweede ronde in de oven zaten kon ik weer rustig verder met het uitsnijden.

4. Maar ze moeten dus ook nog versierd worden. Of nouja, moeten.. Dat is natuurlijk wel een beetje de hele charme van deze mannetjes! Dus toen de derde ronde in de oven stond heb ik nog even afgewassen en toen waren de koekjes afgekoeld en klaar om te versieren!

Het eindresultaat vind ik erg lekker. Ze zijn niet extreem zoet en lekker kruidig. En ik vind ze er ook super schattig uit zien. Het is bijna een beetje zielig om ze op te eten, maar ik eet ze liever op dan dat ik ze laat liggen en uiteindelijk moet weg gooien ;).

Hebben jullie wel eens gembermannetjes gemaakt of gegeten?

IMG_1027 IMG_1024

8 Comments

  1. Jenn 24 december 2014

    Heel leuk!
    Jenn onlangs geplaatst…Rust in de kledingkastMy Profile

    Beantwoorden
  2. sam 24 december 2014

    Ziet er wel heel erg gezellig uit!

    Beantwoorden
  3. ingrid 24 december 2014

    Wat zijn ze goed gelukt! En ja, wat bruut om ze op te eten 🙂

    Beantwoorden
  4. Dit is heel herkenbaar, iets wat al jaren in je hoofd zit en dan komt eindelijk het grote moment! Ze zien er heerlijk uit, ben heel benieuwd hoe ze smaken.
    Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…OOTD: What would Blair Waldorf do?My Profile

    Beantwoorden
  5. Maaike 24 december 2014

    Oh leuk zijn ze, op een of andere manier echt kerstgevoel koekjes.
    Misschien toch ook maar eens aan het bakken slaan (ben ik niet heel erg van) ben ook benieuwd hoe die smaken en ook leuk om op m’n werk te doen!
    Maaike onlangs geplaatst…SincerityMy Profile

    Beantwoorden
  6. Sylvia 24 december 2014

    Awh, wat zijn ze leuk! 🙂
    Sylvia onlangs geplaatst…Kijkje in mijn Instagram levenMy Profile

    Beantwoorden
  7. Rosanne 24 december 2014

    Jummie dit ziet er heerlijk uit! Fijne feestdagen! liefs x
    Rosanne onlangs geplaatst…Christmas PlanningMy Profile

    Beantwoorden
  8. Sas 26 december 2014

    Ik vind deze koekjes er altijd zo lekker uit zien! Thanks voor het delen van het recept…
    Sas onlangs geplaatst…TGIF: Week#52/2014 Centerparcs editieMy Profile

    Beantwoorden

Laat een reactie achter op ingrid Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge