Recept: roti

Ik had van het weekend wel weer eens tijd en zin om uitgebreid te koken. De vraag die dan altijd rest is WAT ga ik koken. Het was markt, dus ik wilde wel even langs de markt. En ik had ook bedacht dat ik binnenkort een bierbrood wil gaan proberen te maken (die at ik alweer een paar maanden geleden in een kroeg en dat was heer-lijk! Maar het bierbrood maken is er nog niet van gekomen). Anyway, voor het brood had ik backing soda nodig, en de beste en goedkoopste plek om backing soda te halen is bij de toko. Laten er nou net drie toko’s zijn op hetzelfde plein als waarom de markt is in Zaandam. Maar door het idee van de toko werden mijn gedachtes ook die kant op gestuurd en kwam ik uiteindelijk op het idee om roti te maken. Ik had het nog nooit eerder gemaakt maar hij smaakte echt super lekker! Bij deze het recept (voor in ieder geval vier personen, Michael en ik hebben er twee keer van gegeten maar hebben beide keren belachelijk veel gegeten.. 5 personen had ook makkelijk gekund ;)).

– roti vellen (die haal je bij de toko, 1 per persoon)
– 800 gram kip (ik gebruikte kippendijen zonder bot)
– 10 aardappelen (niet krieltjes maar ook niet enorme knoeperds
– 600 gram sperziebonen (of kousenband maar sperziebonen zijn makkelijker verkrijgbaar)
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 4 eieren
– 1,5 eetlepels massala kerrie (toko)
– blikje tomatenpuree
– neutrale olie (zonnebloem), zout en peper
1. Als altijd vind ik het het makkelijkst om te beginnen met al het snijwerk. Snipper dus de uien, snij de kip in stukken (niet piepklein maar wel dat het ongeveer in je mond zou passen), snij de puntjes van de sperziebonen af (hier is volgens mij een woord voor maar ik kan er niet op komen?) en snij de boontjes door midden. Schil ook nog even de aardappels en snij ze in (niet al te kleine) stukjes. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker (al zeg ik het zelf).
2. Doe nu wat olie in een grote pan en fruit hier de ui in. Doe dit met al een beetje van de massala. Als de uitjes bijna glazig is bak je ook de knoflook nog even mee (uitgeperst dan). Zodra dit klaar is bewaar je de ui en knoflook even in een kommetje.
3. Nu is de kip aan de beurt. Bestrooi deze met wat zout en peper en bak de kip vervolgens met nog wat extra olie en de rest van de massala kerrie in de pan op hoog vuur. Zodra de kip een paar minuten goed gebakken heeft kan het vuur weer lager en kunnen het ui en knoflook mengsel er weer bij en de tomatenpuree. Laat dit ook nog een paar minuutjes bakken.
4. Voeg de aardappelen toe en doe er water bij. Genoeg om ook de bovenste aardappels het water te laten raken maar niet alles hoeft helemaal onder te staan. Nu nog het bouillon blokje toe voegen en dan kan je het een tijdje laten pruttelen. Dit deed ik zo’n 40 minuten. In die veertig minuten heb je mooi de tijd om je eieren te koken. Deze moeten hard gekookt zijn. Proef trouwens af en toe even of je de smaak lekker vind. Het moet wel goed naar kerrie smaken dus halverwege deed ik er nog een beetje extra massala kerrie bij.
5. Na zo’n 40 minuten (maar langer is ook prima, ik had honger dus wilde niet veel langer meer wachten ;)) voeg je de eieren toe. Maar niet voordat je met een prikkertje een paar gaatjes in de eieren hebt geprikt, hierdoor nemen de eieren namelijk ook wat smaak van je prutje op. Ook de sperziebonen kunnen er nu bij. Na nog een kwartiertje met de deksel op de pan zijn die ook zo’n beetje gaar (ik weet dat het koken van sperziebonen op zich geen kwartier zou moeten duren maar pas na een kwartier vond ik ze lekker en gaar). 
6. Tijd om je roti vellen even op te warmen in de magnetron en opscheppen maar. Dit gerecht eet je lekker met je bord op schoot en met je handen, smullen maar oppassen dat je je vingers (en mond) niet verbrand!
Hebben jullie wel een roti gegeten? Of beter nog, zelf gemaakt?

9 Comments

  1. Raounak 18 augustus 2014

    Vroeger was ik echt verliefd op dit recept. Ik eet nu geen kip meer, maar ik ga het eens zonder proberen!

    Beantwoorden
  2. Irene Bienefelt 18 augustus 2014

    Roti is zooooo lekker ! liefs irene

    http://www.madebyirenelouise.blogspot.com

    Beantwoorden
  3. Dascha Boonstra 18 augustus 2014

    Hmm dat klinkt echt lekker! Ik heb het nog nooit gemaakt!

    xoxo
    http://www.its-dash.com

    Beantwoorden
  4. Sas 18 augustus 2014

    Oh klinkt erg lekker!

    Beantwoorden
  5. Window On My Wardrobe 19 augustus 2014

    Dit kende ik nog niet, ziet er echt heel lekker uit!

    X Sara

    Beantwoorden
  6. Bo Epke 19 augustus 2014

    Ik was skeptisch bij de titel maar het recept is behoorlijk authentiek! Alleen geen peper? Madame Jeanneatte of rode peper is toch wel essentieel. Ik kan redelijk goed roti maken (al zeg ik het zelf) maar heb in het verleden één keertje uit luiheid sperziebonen én wraps ipv kousenband en roti’s gebruikt toen m’n ex z’n bandgenoten kwamen eten.. waaronder twee Surinaamse jongens. Vervolgens ook bestek erbij geven ipv met de handen eten.. doodzonde natuurlijk 😛 En tot in de eeuwigheid nog moeten horen.

    Beantwoorden
  7. Lisette Pool - 24/7 STYLISH 20 augustus 2014

    Lijkt me heerlijk!!

    Beantwoorden
  8. Enjoy! The Good Life 21 augustus 2014

    Dit wil ik al heel lang een keer maken. Ik ga jouw recept het weekend eens uitproberen 🙂

    Beantwoorden
  9. Suzanne 21 augustus 2014

    Hmmm roti!

    Thnx voor je reactie op mijn blog 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge