Recept: stamppot met doperwtjes

Michael is een ware chef in de keuken. Net als ik niet elke dag (na een lange werkdag hebben we beide vaak weinig zin nog om uitgebreid te gaan koken).. maar als hij zijn best doet tovert hij de lekkerste dingen op tafel. Één van de eerste keren dat ie zo uitgebreid voor me kookte maakte hij het lekkerste toetje ooit, zo’n verrukkelijk chocolade cakeje die van binnen nog loopt (wanneer ga je die weer eens voor me maken bink?). Een klassieker die hij gelukkig vaker dan die ene keer heeft gemaakt. Ook een terugkerend maaltijdje is het recept wat ik vandaag met jullie ga delen. Het is een erg simpel gerecht maar daarom niet minder smakelijk: ik noem het voor het gemak maar een stamppot met doperwten en een gebakken witvisje. Wat je nodig hebt voor twee personen?

– aardappels
– doperwten (350 à 400 gram)
– melk
– boter
– 2 witvisjes (het soort maakt mij nooit zoveel uit)
– zout en peper
– en voor de liefhebber: mosterd

1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in wat water met zout (hoeveelheden is een beetje lastig omdat aardappels nooit hetzelfde formaat hebben, gewoon genoeg voor 2 personen). (P.s. ik typte net voormaat en het duurde heel lang voordat ik door had wat daar niet aan klopte….) Zet ondertussen ook een pannetje op voor de doperwten (wij gebruiken altijd de diepvries variant).

2. Dep de vis droog en kruidt beide kanten met peper en zout. Kook zo’n 10 minuten voordat de aardappelen gaar zijn de doperwtjes zodat die heet zijn (en giet ze vervolgens ook af). Zet ook een koekenpan of grillpan op het vuur voor de vis, deze hoeven maar kort gebakken te worden. Ik denk dat dat maar zo’n 5 minuten kost.

3. Als de aardappels gaar en afgegoten zijn pureer je deze fijn. Voeg melk en een beetje boter bij de aardappels om er een puree van te maken (ook hier weer heb ik geen idee van de hoeveelheden, 1 klontje boter en voor de rest melk tot het een mooie gladde substantie is. Voeg op het laatst de doperwten toe en roer de aardappelpuree en doperwten goed door elkaar tot alles gemengd is.

4. Tijd om op te scheppen! Michael kiest er altijd voor om ook een klodder mosterd op zijn bord te doen,
ik laat dat zelf altijd achterwege maar als je dus van mosterd houdt kan je er ook voor kiezen om een je mosterd door de aardappels en doperwten te mengen. Visje ernaast en smullen maar!

Een super simpel gerecht, kost ook weinig tijd om klaar te maken omdat je zodra je aardappels koken bijna niks meer hoeft te doen maar echt super smakelijk! Ik heb dit keer niet als altijd foto’s gemaakt van het hele proces, ik bedacht pas halverwege dat dit ook wel een leuk recept was om op mijn blog te delen maar het is geen hogere wiskunde dus ook zonder foto’s moet het lukken om dit na te maken. En neem maar van mij aan dat het het proberen waard is want dit is erg LEKKER!

Edit: ik hoorde van Michael dat ik me niet aan het originele recept heb gehouden: om het helemaal af te maken hoort er ook nog een zacht gekookt eitje (per persoon) bij. Oh, en volgens hem moet de mosterd er gewoon door, maar dat doe ik lekker toch niet!

3 Comments

 1. Dascha Boonstra 26 juli 2014

  Jummie! Ik houd echt van stampot! Deze lijkt mij lekker!

  xoxo
  http://www.its-dash.com

  Beantwoorden
 2. Sas 28 juli 2014

  Oh lekker!

  Beantwoorden
 3. Lieselot Vandemeulebroucke 3 augustus 2014

  Lekker :)! Ik hou van vis!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge