Recept: Visprutje

Oké, visprutje klinkt niet heel appetijtelijk, maar dat is hoe Michael en ik het altijd noemen en een betere benaming kan ik er ook niet voor bedenken. Het is nou eenmaal een visprutje… Gelukkig smaakt het niet als een prutje maar is het juist erg smakelijk! Ook is het niet erg ingewikkeld (helemaal niet eigenlijk) en kan je de hoeveelheden van de verschillende ingrediënten redelijk ruim opvatten. Iets meer of minder van het een of ander maakt niets uit. Het volgende heb ik gebruikt voor 3 personen:

– 3 witvis filets (ik gebruikte zelf diepvries panga en neem 1 filet per persoon)
– 5 tomaten (maar meestal gebruik ik gewoon zo’n blikje met gezeefde tomaten)
– 2 uien
– ongeveer 200 gram sperziebonen
– 300 gram krieltjes
– 2 teentjes knoflook
– olie, zout en peper
– (verse) basilicum
– half bouillon blokje

1. Omdat ik voor verse tomaten heb gekozen en ik wel zin had om te koken koos ik ervoor om een beetje fancy pancy te doen en de tomaten te ontvellen. Dit gaat heel makkelijk: je snijdt aan de onderkant van de tomaten een kruisje, doet de tomaten voor 5 à 10 seconden in een pannetje met kokend water en vervolgens in een bakje met koud water. Nu kan je heel gemakkelijk met een mesje of lepeltje vanaf het kruisje de tomaten van het velletje ontdoen. Dit kost alleen wel wat tijd en is niet per se nodig (en als je voor een blik tomaten kiest is het helemaal niet nodig ;))

2. Ik heb vervolgens in het al kokende water de krieltjes (nog in de schil) voorgekookt en na ongeveer 10 minuutjes ook de sperziebonen erbij gedaan om deze ook beetgaar te koken. Zodra beide gaar waren heb ik de sperziebonen in een bakje met koud water gedaan en de krieltjes laten afkoelen.

3. Snipper de ui, snij (als je verse tomaten hebt) de tomaten in blokjes, snij de vis in stukjes (het is het makkelijkst om voordat je de filet in stukjes snijdt de vis te bestrooien met zout en peper, dat is namelijk makkelijker dan elk individuele stukje te zout en peperen) en halveer de krieltjes. Nu heb je het meeste werk achter de rug.

4. Doe wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Zodra de ui glazig is kan de tomaat erbij. Voeg een klein beetje water toe (of witte wijn als je dat toevallig nog hebt staan) en voeg een half bouillon blokje toe voor wat extra smaak. Ik heb denk ik iets van 100 ml toegevoegd.

5. Laat dit even pruttelen en gooi als alles lekker pruttelt de aardappelen, boontjes en vis erbij. Dit laat je nog even pruttelen tot de vis gaar is (ik denk dat dit zo’n 5 minuten duurt). Op het aller laatste moment voeg je nog wat (verse) basilicum toe en het is tijd om op te scheppen!

Nu ik dit recept terug lees snap ik ook weer waarom we het visprutje noemen: alles moet even pruttelen en er zit vis in, visprutje dus. Ik ben trouwens echt fan van eenpansgerechten. Ze zijn enorm simpel en over het algemeen ook snel om te maken en er kan daardoor ook weinig fout gaan. Ideaal!

Vinden jullie eenpansgerechten ook zo handig (en lekker) als ik?

2 Comments

  1. Martina 11 juni 2013

    lekker, zulk soort vispotjes maak ik ook wel eens!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge