Recept: winterwortelsoep

Het lukt mij niet altijd om bij het avondeten 200 gram groente te eten. Door bij de lunch een (groente) soep te maken is dit veel makkelijker haalbaar! Daarnaast vind ik het ook gewoon heel erg lekker en het volgende recept is toch wel één van mijn favorieten. Het is super simpel, vegetarisch (als je voor groente bouillon kiest) en tot nu toe vond iedereen die ik het voorgeschoteld heb het super lekker!

Ik gebruik altijd de volgende ingrediënten voor 2 à 3 personen (voor lunch- of voorgerecht):

– 3 winterwortels
– 1 grote uit of 2 wat kleinere uien
– 1 bouillon blokje (kip of groente bouillon)
– limoensap (vers of uit zo’n plastic limoentje)
– gemalen peper

1. Ik begin altijd met het snipperen van de uien. De wortels schil ik met een dunschiller en snij ik vervolgens in gehalveerde schijfjes.

2. Fruit de ui aan in een beetje olie in een gewone pan. Zodra ze een beetje glazig zijn voeg je de wortel toe. Deze bak je ook een paar minuten mee. Voeg nu ook een beetje gemalen peper toe.

3. Voeg water toe tot de ui en wortel net onder water staan. Ik vind dit handig om met gekookt water te doen (uit de waterkoker) omdat dit sneller gaat maar dit is niet nodig.

4. Voeg nu ook meteen het bouillon blokje er bij.

5. Laat dit minstens 20 minuten rustig koken (net zo lang tot de wortelen helemaal gaar zijn), bij 30 minuten weet je zeker dat de wortel zacht is. Je wilt in ieder geval niet dat de wortels te kort gekookt zijn. Kook ze dus liever iets langer dan iets korter.

6. Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak een beetje limoensap toe.

7. Pureer met een staafmixer (of keukenmachine) nu de soep glad.

8. Opdienen en smullen maar!


Limoensap en peper kunnen nu ook nog extra toegevoegd worden,
mijn vriend vindt extra limoensap lekker dus dat voegt hij zelf altijd
nog extra toe tijdens het eten van de soep.

Maken jullie wel eens zelf soep? En wat is jullie favoriet?

5 Comments

  1. Ingrid 17 mei 2013

    Ga zo naar de winkel winterwortels kopen en limoensap!

    Beantwoorden
  2. Ingrid 19 mei 2013

    Nou, dat doe ik dan, het was héééérlijk. Tijdens het koken had ik je recept niet bij de hand, maar ik had het goed gelezen. Ipv 1 heb ik 2 bouillonblokjes gebruikt waardoor de soep nogal zoutig was. Maar met toevoeging van een scheutje room én wat ringetjes prei was het smullen geblazen! De limoensap uit een flesje was uitverkocht dus heb ik het sap van een verse limoen gebruikt, erg smakelijk allemaal. Aanrader!

    Beantwoorden
    • Bente de Heij 20 mei 2013

      Klinkt ook lekker met prei en room, je kan natuurlijk naar harte lust variëren! 🙂

      Beantwoorden
  3. Sara 16 januari 2017

    Yum! Limoensap is zo’n leuke aanvulling tot een gerecht. Dat maakt het echt extra speciaal, ook aan te raden in noodlesoup!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge