Recept: zelfgemaakte lasagne

Zelfgemaakte lasagne is zoveel lekkerder dan lasagne uit een pakje (of zelfs gewoon kant en klaar, hoewel ik beide vormen van lasagne ook wel weg krijg ;)). Je moet iets meer tijd investeren dan voor een simpele maaltijd maar het voordeel is wel dat je dat van te voren kan doen. Ik vind het een ideaal gerecht als je eters krijgt of als je lekker uitgebreid wilt eten (voor, hoofd en nagerecht bijvoorbeeld). Omdat je tijdens de wachttijd (dus als de lasagne in de oven staat) rustig de tijd hebt om met je gasten door te brengen of om een voorgerecht te verorberen! Je moet het jezelf ook weer niet te lastig maken, of moet… je hoeft het jezelf niet te lastig te maken dus ik heb wel gebruik gemaakt van kant en klare lasagne vellen.

Het volgende recept is voor 4 personen:

Voor de vleessaus:
– 500 gram gehakt (ik gebruikte half-om-half)
– bakje champignons
– courgette
– 2 uien (of 3 kleintjes)
– pak gezeefde tomaten (of verse tomaten als je helemaal los gaat)
– 3 teentjes knoflook
– blikje tomatenpuree
– paprikapoeder
– verse basilicum
– zout en peper
Voor de ‘saus’:
– 2 eieren
– mozzarella
– ricotta
– Parmezaanse kaas
– zout en peper
En niet te vergeten:
– lasagne bladeren

Het is een flinke lijst met ingrediënten geworden maar het valt allemaal heel erg mee. Ik vind het zelf het makkelijkst om van te voren alles al te snijden, dan hoef je je tijdens het maken van de saus nergens meer druk om te maken.

1. Begin dus met het snipperen van de ui, het in stukjes snijden van de courgette en het in plakjes (of kwartjes) snijden van de champignons. Kruid vervolgens het gehakt met zout en peper en rul het bruin. Zodra het gehakt bijna klaar is voeg je hier de ui, knoflook (geperst), en tomatenpuree bij.

2. Doe hier nu een eetlepel paprikapoeder door en bak de uien, knoflook en puree een paar minuten mee. Zodra dit gaar begint te worden doe je de courgette, champignons en gezeefde tomaten (of verse tomaten) erbij. Dit laat ik best een tijd pruttelen zodat alle smaken lekker intrekken. Als alles te droog wordt kan je er een beetje water bij doen.

3. Voor de saus snijd je eerst ongeveer drie kwart van de mozzarella in kleine blokjes. In een grote kom meng je de mozzarella met 2 eieren, een half bakje ricotta en een berg Parmezaanse kaas. Ook dit mengsel breng je op smaak met zout en peper. Goed mixen en dan heb je een soort van papje over.

4. Als de saus lang genoeg heeft staan pruttelen (dit moet je een beetje op gevoel doen, zodra alles gaar is kan je het al in de ovenschaal doen, ik heb het zelf langer laten pruttelen.. of het hierdoor echt lekkerder wordt weet ik niet) kan je de lasagne bijna in elkaar gaan flansen. Want voordat je dit gaat doen voeg je nog een handje basilicum toe die je eerst een beetje fijn snippert.

5. De meeste mensen boteren eerst de ovenschaal in, ik doe dit eigenlijk nooit en krijg mijn lasagne altijd prima uit de schaal. Begin met een laagje vleessaus. De vleessaus beleg je met lasagne vellen. Hierop doe je weer een laagje vleessaus. Hierop doe je een laagje van het eier/kaasmengsel. Lasagne vellen, vleessaus, lasagnevellen, vleessaus etc. Eindig met een laag van het kaasmengsel.

6. Om alles nog kaziger te maken verdeel je als aller laatst nog de overgebleven mozzarella over het laatste laagje en rasp je er nog een beetje Parmezaanse kaas over heen.

7. Nu kan de lasagne de (voorverwarmde) oven in. Onze oven werkt niet al te fantastisch en die zet ik zelf altijd net iets warmer dan in de meeste recepten nodig is. Ik gok dat je voor de meest ovens een graad of 200 kan aanhouden. En verder gok ik ongeveer 40 minuten.

8. Als de lasagne uit de oven komt kan je hem het beste nog een minuut of 5 laten staan (buiten de oven dus) voordat je hem aan snijdt. En dan is het tijd om te smullen!

Het lijkt allemaal meer werk (en meer ingrediënten) dan het werkelijk is! Wij hebben er erg van gesmikkeld dus ik zou zeggen dat het zeker een keer het proberen waard is :)!

2 Comments

  1. Nina 20 augustus 2013

    Klinkt goed! Ik ben dol op lasagne!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge