Facebook advertentie: ik testte het!

facebook-advertentieIk ben niet heel erg actief op Facebook. Helemaal niet eigenlijk. Maar ik ben wel nieuwsgierig aangelegd. Heel erg nieuwsgierig zelfs! De keren dat ik een bericht op Facebook deel zie ik altijd het stukje tekst: ‘Bericht promoten’. Vorige week won mijn nieuwsgierigheid het en drukte ik op het knopje. Heel erg benieuwd wat zoiets nou zou kosten en wat het zou doen. En dus ging er er mee aan de slag. Vandaag deel ik mijn bevindingen over de Facebook advertentie!

Hoe werkt het?

Er zijn, volgens mij, twee verschillende dingen die je kunt doen: je pagina promoten (dat heb ik niet gedaan) en een bericht promoten: dat heb ik wel gedaan. Als je een artikel deelt via facebook kan je de optie ‘bericht promoten’ aanklikken. Als je dit doet kan je je doelgroep aangeven (in mijn geval koos ik voor vrouwen, in Nederland, tussen de 18 en 45 jaar) en het budget en tijdsduur.

Op vrijdag besloot ik mijn bericht te promoten. Ik koos voor een periode van 3 dagen, het hele weekend dus. Vervolgens kun je het budget kiezen: dit loopt van 3 euro, tot heel veel (bij 1 dag kon ik tot de 270€ gaan, kan je nagaan als je een ‘promotie’ een week laat lopen!). Afhankelijk van hoeveel geld je uitgeeft krijgen een x aantal mensen je bericht te zien. Facebook geeft een schatting aan van hoeveel mensen het bericht te zien krijgen met een bepaald budget. Ik dacht, als ik het doe, moet ik het goed doen en ging voor €9 en drie dagen.

De betaling gaat heel makkelijk via iDeal of automatische incasso. Je betaald ‘achteraf’ maar moet wel een prepaid budget hebben om te kunnen betalen, tenzij het via automatische incasso gaat, dan betaal je echt achteraf.

Het resultaat

facebook-advertentie-2Goed, dan natuurlijk het resultaat. Zou ik het aanraden om de promotie service Facebook te gebruiken? Heel kort gezegd? Nee! Maar ik zal natuurlijk ook even uitleggen waarom niet.

Na ongeveer 6 euro budget opgemaakt te hebben zette ik de advertentie stil. Ik vond het wel genoeg zo. Het resultaat: 40 klikken op het bericht (die naar mijn blog verwees dus), 7 overige klikken, 1 gedeeld bericht en 1 like. Het ging trouwens om deze blog. Verder bereikte ik 1.673 personen met de advertentie. Dat wil zeggen: zoveel mensen hebben de advertentie gezien.

Op zich vind ik niet dat ik veel meer mag verwachten van 6 euro. Maar wat me vooral opviel is dat de mensen die wel op je bericht klikken totaal niet begaan of hoe noem je dat, een band hebben met je blog (dit is te zien aan het hoge bouncepercentage op Google Analytics, die lag rond de 90% voor deze groep mensen). Ze vinden misschien het bericht interessant, klikken er op, lezen het, en zijn weer weg. Ik denk dan ook niet dat een facebook advertentie terug kerende lezers op zal leveren. En dat zijn natuurlijk net de mensen die het leukst zijn: mensen die je blog leuk vinden, die reacties achter laten, die terug komen! En voor het aantrekken van dat soort lezers is de Facebook advertentie wat mij betreft niet geschikt!

Zieltjes kopen?

Daarnaast voelt het toch ook een beetje verkeerd. Natuurlijk is dit iets anders dan likes kopen (dat kan namelijk ook, Google het maar): het enige wat je met zo’n Facebook advertentie doet is je bereik vergroten, je blog onder de aandacht brengen. En hoewel ik daar eigenlijk geen moeite mee heb is het voor mij toch niet de manier. Ik wil dat mensen gewoon per toeval, via een reactie van mezelf, een gedeeld bericht, een niet gepromoot facebook bericht of door een google search op mijn blog terecht komen, hem leuk vinden en gaan volgen. Toch vind ik zo’n facebook advertentie geen zieltjes winnen. En ik kan me goed voorstellen dat het soms een goed middel kan zijn om je blog onder de aandacht te brengen. Wat vind jij hiervan?

Hoewel ik 6 euro niet heel erg veel geld vind, zal ik het dus niet snel nog een keer doen. Het was een grappig experiment, en ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen, maar aanraden doe ik het zeker niet!

Mocht je nou na al die Facebook praat geïnteresseerd zijn in mijn pagina, die kun je HIER vinden. Natuurlijk zou ik het leuk vinden als jullie hem liken :).

Zijn er meer mensen die wel eens de Facebook advertenties hebben gebruikt? Wat is jouw ervaring? 

20 Comments

  1. Els 9 november 2016

    Wat fijn dat je dit deelt. Ik hoorde inderdaad al meer van dit soort berichten dat het niet zo goed werkt.
    Els onlangs geplaatst…DIY #27: Sinterklaas versiering SlingerMy Profile

    Beantwoorden
  2. Monique | WritingMonique 9 november 2016

    Ik ben hier heel lang, heel nieuwsgierig naar geweest! Wat een leuk artikel!
    Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…Rocky Road WafelsMy Profile

    Beantwoorden
  3. sammie 9 november 2016

    Ik heb het ook een keer getest en mijn resultaten op mijn blog gedeeld. Vond het erg boeiend om eens te proberen en te zien hoe het werkt.
    sammie onlangs geplaatst…Mijn haat/liefde verhouding met theeMy Profile

    Beantwoorden
  4. Shirley 9 november 2016

    Ik ben het met je eens. Je meest waardevolle lezers zijn degenen die speciaal voor jou komen en met een Facebook-advertentie is dat moeilijk te bereiken. Ik snap wel dat het nuttig kan zijn voor een bedrijf, vooral vanuit de salesafdeling gezien. Je betaalt wel voor meer bereik, maar vervolgens kan een bedrijf ook advertenties verkopen op hogere bezoekcijfers.
    Shirley onlangs geplaatst…Finding my inner zenMy Profile

    Beantwoorden
  5. Jenn 9 november 2016

    Ik heb het wel eens gedaan voor mijn bedrijf. Een keer heeft het wel veel likes opgeleverd voor mijn pagina maar niet veel opdrachten, en laatst heb ik het nog eens geprobeerd en toen hebben alleen heel veel mensen het gezien, maar niemand heeft geliked of me benaderd. Dus ik zou het niet snel nog eens doen. je kunt trouwens ook met Paypal betalen.
    Jenn onlangs geplaatst…En de winnaars zijn…My Profile

    Beantwoorden
  6. Vanessa 9 november 2016

    Interessant om te lezen! Ik heb er nog geen ervaring mee, maar ik was wel benieuwd naar de resultaten. Het lijkt me een leuke manier om je blog te promoten, maar zoals je zegt zal het je niet veel vaste lezers opbrengen.
    Vanessa onlangs geplaatst…Back to the 70’s met een zitkuil in je woonkamer!My Profile

    Beantwoorden
  7. Charel 9 november 2016

    Heb het zelf ook een keer gedaan en bij mij kwam er 1 vind ik leuk bij, vond het ook erg teleurstellend! Leuk dat jij dit zo goed beschreven hebt!
    Charel onlangs geplaatst…Ioma tabsMy Profile

    Beantwoorden
  8. Rose 9 november 2016

    LEUK ARTIKEL! IK HEB HET ZELF OOK EENS GEPROBEERD EN DAT GING HEEL GOED! IK DEED, NET ALS JIJ, 9 EURO MAAR DAN VOOR 1 DAG. HEB DIE DAG ZEKER 50 LIKES OP MIJN BERICHT GEKREGEN EN NOG MEER KLIKKEN NAAR MIJN ARTIKEL. HELAAS IS HET, ZOALS JIJ OOK AL ZEGT, niet geschikt voor het vinden van terugkerende lezers, dat is bij mij in ieder geval niet gebeurd. Ook ben ik het met je eens dat dit niet de manier is om meer bezoekers op je blog te krijgen, daarvoor moet je gewoon geduld hebben en hard werken. Wel leuk om gewoon een keer te proberen!

    Beantwoorden
  9. nena 9 november 2016

    Ik maak hier wel gebruik van, niet omdat ik mensen wil ‘omkopen’ maar omdat facebook zo’n stom systeem heeft waardoor niet al je fb volgers je posts zien voorbij komen. Door dan zo een advertentie te maken kan je zelf kiezen wie het bereik is. Als je dan kiest voor de mensen die je fb pagina al volgen dan zie ik daar alleen maar voordelen in. Die mensen hebben zelf gekozen om mijn pagina te volgen dus hebben ze ook het recht om mijn posts te zien. Jammer genoeg moet je daar tegenwoordig dus voor betalen bij facebook.
    nena onlangs geplaatst…RELOAD DISCOVERY BOXMy Profile

    Beantwoorden
  10. Nesrin 9 november 2016

    Interessant om te lezen. Ik ben niet echt voor of tegen dit soort advertenties. Het ligt er maar net aan wat voor een blogpost het is.
    Nesrin onlangs geplaatst…Review Spray grijze haren weg met L’Oréal Magic RetouchMy Profile

    Beantwoorden
  11. Carolien 9 november 2016

    Hier was ik echt heel benieuwd naar. Zelf wil ik het nog wel een keer proberen, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben naar wat het voor mij kan opleveren. Heel erg bedankt voor het artikel!

    Beantwoorden
  12. Saskia 9 november 2016

    Grappig dat je dit hebt geprobeerd! Ik heb zelf, heel bewust geen Facebook voor mijn blog 🙂
    Saskia onlangs geplaatst…Blog dingen die ‘not done’ zijnMy Profile

    Beantwoorden
  13. Deisy 9 november 2016

    Facebook advertenties zijn echt een hele mooie manier om nieuw bezoekers aan te trekken. waarom het bij jou niet werkte? Ik denk omdat je jouw doelgroep te groot hebt gehouden. Je moet je doelgroep zo klein mogelijk maken dat je juist die mensen krijgt die interesse hebben in wat je schrijft. Op die manier creëer je een goede engagement en dat is waar het bij Facebook advertenties echt om draait. Wel leuk dat je het hebt geprobeerd. Is wel grappig om mee te spelen haha
    Deisy onlangs geplaatst…Boss Babe Biz | waarom ik zelfstandig ondernemer ben gewordenMy Profile

    Beantwoorden
  14. Lauralo 9 november 2016

    Toch geinig dat je het hebt uitgeprobeerd. Ikwas ook altijd al benieuwd hoe dat dan zou werken!

    Beantwoorden
  15. Sandra 10 november 2016

    Super handig om jouw ervaring te lezen. Ik zie die promoot knop elke keer weer en ook elke keer vraag ik mij af of het inderdaad nut heeft. Of nouja, of het oplevert wat je wilt… Nu ik dit zo lees trekt het mij niet om het te doen. Terugkerende bezoekers zijn veel leuker!
    Sandra onlangs geplaatst…Kroatië #1 | Plitvice National Park: Een paradijs op aarde!My Profile

    Beantwoorden
  16. Anna 10 november 2016

    Leuk artikel! Ik wil het zelf ook nog een keer proberen, maar ik denk ook dat het niet veel zal opleveren. Zeg nou zelf, hoe vaak zie je niet op Facebook een gesponsord bericht langskomen die je totaal niet boeiend vindt? Ik word er soms zelfs een beetje gek van, haha! Je ziet ook vaak dezelfde berichten voorbij komen…
    Anna onlangs geplaatst…SHOPLOG | CUTE ACCESSOIRES VAN DE PRIMARK!My Profile

    Beantwoorden
  17. Joanne 10 november 2016

    Was hier altijd al benieuwd naar! Ik had idd al verwacht dat het resultaat niet zo denderend zou zijn haha! (Kan ook bijna niet voor dat geld, toch?) Leuk dat je het even met ons deelt!
    Joanne onlangs geplaatst…Air Max and mom jeansMy Profile

    Beantwoorden
  18. Elisa | Lies rond de wereld 10 november 2016

    Interessant om te lezen, toevallig ben ik het nu ook aan het uitproberen. Ik doe nu 2 berichten niet promoten, 1 wel, 2 niet enz. En dan na een maand kijken wat het resultaat is. Voelt inderdaad een beetje als zieltjes kopen en mensen die klikken hebben maar weinig op met mijn blog. Denk ook dat ik het bij deze ene maand hou, maar wel leuk om een keer uit te proberen.
    Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…Bangkok: cultuur snuiven in 3 bijzondere tempelsMy Profile

    Beantwoorden
  19. Lesley 13 november 2016

    Ik heb het een keer gedaan een hele tijd terug. Het leverde wel likes op maar geen likes op mijn pagina. Toen ik het stop gezet heb merkte ik wel ineens dat het bereik een stuk terug zakte. Ik denk dat facebook dit automatisch doet om je dan weer richting promoten te laten gaan. Ik vind het al heel erg jammer dat mensen die je pagina geliked hebben niet alles meer te zien krijgen.Dat je daarvoor dus moet gaan betalen om het onder de aandacht te brengen.
    Lesley onlangs geplaatst…Een dagje op pad met Minty, een Volkswagenbus!My Profile

    Beantwoorden
  20. INEKE 16 november 2016

    Wat fijn dat je het hebt bekeken. Ik heb tijdje terug eens getwijfeld om het eens te doen.
    INEKE onlangs geplaatst…Wat kan je er nou mee met een virtual reality bril?My Profile

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge