Nieuwe schoenen!

Zoals ik gisteren al aankondigde op mijn blog heb ik nieuwe schoenen aangeschaft! Ik ging gisteren langs bij de Runners World en liet me nieuwe schoenen aanmeten. Zoals ik eigenlijk al verwachtte heb ik in mijn linker been last van over pronatie (je enkel maakt dan een knikje tijdens de landing). Op mijn rechterbeen land ik wel goed. Maar om de over pronatie tegen te gaan kreeg ik anti pronatie schoenen aangemeten. Deze schoenen hebben een soort stevig blokje in de zool (het grijze blok op de foto), waardoor je landing gecorrigeerd wordt. Zelf heb ik altijd op een neutrale schoen gelopen (nou ja, ik begon hardlopen op mijn oude tennisschoenen maar maakte later toch maar de overstap op gewone hardloopschoenen ;)) en heb eigenlijk altijd goed gelopen op deze schoenen. Nooit blessures gehad maar ik wist wel dat ik op mijn linker been niet helemaal recht landde.

Anti pronatie schoenen dus. Ik werd deskundig en vriendelijk geholpen in de winkel en tevreden ging ik met mijn nieuwe schoenen naar huis! ’s Avonds was het natuurlijk meteen tijd voor een eerste rondje op de nieuwe schoenen! Dat was wel even anders dan op mijn oude schoenen. Deze schoenen veren minder dan mijn oude schoenen. Wat ook wel logisch is omdat er aan de binnenkant van de schoen een harder blok zit. Met minder vering… Na een kilometer begon ik in mijn rechterbeen mijn scheen te voelen. Hoewel de schoenen verder prima liepen ging dit gevoel niet meer over. Ik liep uiteindelijk een rondje van 3 kilometer. Ik ben nu alleen in dubio wat ik met die schoenen aan moet. Mijn rechterbeen heeft die anti pronatie niet nodig en juist in mijn rechterbeen kreeg ik last van mijn schenen terwijl ik dit eigenlijk nooit heb (alleen af en toe toen ik op die tennisschoenen liep).

Ik heb meteen een beetje het internet afgespeurd en het is geloof ik redelijk normaal dat je spieren en gewrichten moeten wennen aan nieuwe schoenen, vooral als je van neutrale schoenen overstapt naar anti pronatie schoenen… dus misschien moet ik het even afwachten. Of ik moet wel even langs de winkel gaan om te vragen of dit normaal is? Ik weet het niet… Hebben jullie daar verstand van? Het is trouwens niet dat het ontiegelijk veel pijn doet/deed, maar 2 uur na de run voelde ik mijn scheen nog steeds lichtjes als ik met mijn voet draaide…

Iemand ervaring met het overstappen van een neutrale naar een anti pronatie schoen?

5 Comments

 1. Sassie 27 juli 2013

  Ik heb er geen verstand van dus kan je er niet mee helpen. Succes!

  Beantwoorden
  • Bente de Heij 27 juli 2013

   Dank je, ik ga nog 1 klein rondje erop en als ik er weer lat van heb dan breng ik ze terug…

   Beantwoorden
 2. Céline S 27 juli 2013

  Ik niet, maar de foto toont alvast mooie schoenen 😉

  Beantwoorden
 3. Karin-Renate van der Graaff 6 september 2013

  Hey Bente 🙂 Stoere nieuwe hardlopers!! Ikzelf heb niet ervaring met antipronatie, maar de zus van m’n lief wel en ik heb een paar keer met haar een stukje gelopen.

  In de winkel is denk ik gekeken naar hoe je voeten staan, en daar zijn je hardlopers op gekozen toch? Antipronatie vangt de afwijking van je voeten op, als je wat naar links helt zullen je schoenen dat proberen te corrigeren door ondersteuning naar rechts bij te stellen, en andersom natuurlijk.

  Als je antipronatieschoenen gebruikt en als je geen afwijking hebt, dan krijg je die afwijking nu dus wel maar omgekeerd, omdat je voeten geen correctie nodig hebben. In jouw geval, 1 van je voeten wijkt blijkbaar af, en je schoenen corrigeren allebei je voeten.

  Beter kan je eventjes bij een podoloog langs. Als je weet welke voet afwijkt en hoe die afwijkt dan kan je misschien 1 antipronatieschoen combineren met 1 neutrale schoen van eenzelfde paar? Als de winkel dat niet wil, dan heb je altijd nog inlegzooltjes voor in neutrale schoenen.

  Oh en ik loop mijn schoenen altijd rustig in gewoon buiten op de weg of op gras, niet op een running track. Omdat een track meeveert zwik ik altijd door mijn enkels na een minuutje of 10 in nieuwe schoenen.

  Anyway, iedereen is scheef 🙂 Ik zou echt eventjes goed laten nakijken hoe je voet afwijkt. Misschien gaat het wel goed maar je kan je blesseren als je teveel op verkeerde schoenen loopt. Heb je je schoenen teruggebracht?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge