Raceverslag: Dam tot Damloop 2015!

damloopHet zit er weer op! Dit weekend stond voor Zaandam én voor mij helemaal in het teken van de Dam tot Damloop. Op zaterdag begon dit met het aanmoedigen van de mensen bij de Dam tot Dam by night. Er liepen twee bekenden mee, dat maakte het natuurlijk extra leuk om te kijken. En wat zag dat er trouwens leuk uit. Iedereen in dezelfde shirtjes en in het donker (wat het overigens wel lastiger maakte om ze te herkennen ;)) overal lichtjes en veel mensen aan de kant. Na afloop op het ‘feestplein’ nog wat drinken (ik netjes aan het fris, bier leek me geen goed idee met de volgende dag 16 kilometer op het programma) en redelijk op tijd naar bed. Maar gisteren was natuurlijk het echte werk!

Rond een uurtje of half 9 werd ik wakker van de helikopters die boven Zaandam vlogen om verslag te doen van de damloop. Maar goed, dat was geen probleem want we lagen er de avond van te voren ook op tijd in. Lekker rustig aan gedaan en de wedstrijd lopers op tv gevolgd (man, wat kunnen die snel lopen!). Aangezien ik in het één na laatste startvak startte had ik heel veel tijd om me zenuwachtig te maken. Hoe laat moet ik van huis vertrekken om op tijd te komen? Ga ik het wel redden? Ga ik niet helemaal kapot (ja, natuurlijk ga ik dat..)? Rond het middaguur besloot ik me maar klaar te gaan maken. Haartjes ingevlochten, outfit aan, nog een likje make up, tas inpakken (met water, een banaan en wat koekjes voor de heenreis) nog een foto op instagram en om kwart over 1 ging ik van huis. De pendelbussen naar Centraal vertrokken ongeveer 500 meter van ons huis vandaan en om half 2 zat ik dan ook in de bus. Water drinken, koekjes eten en lekker naar buiten staren.

Om 5 over 2 kwam de bus aan, nog mooi de tijd om rustig mijn banaantje te eten en in de rij te gaan voor een dixie (bah!) om om half 3 in het startvlak terecht te komen. Nog een kwartier voor de start! Een kleine warming up en shit.. ik moet alweer plassen. Het was alleen niet meer mogelijk om het startvlak uit te gaan. Nou, misschien zijn het de zenuwen en trekt het tijdens het lopen wel weer weg. Geen probleem. Om kwart voor 3 klonk en startschot: en gaaaaan!

Lekker hobbelen in de drukte. De IJ tunnel in, waar een trommel club (hoe heet zo’n band ook al weer?) voor fijne beats zorgde: kippenvel! Wat een tof gevoel zeg, met duizenden mensen om je heen die tunnel in gaan! Helaas werd dat gevoel dat ik moet plassen alleen maar erger.. Op zoek dus maar naar de eerste dixie. Die kwam bij het 4 kilometer punt. Snel naar binnen gedoken en door. Nu kan het échte lekkere lopen beginnen! En wat ging het fijn! De temperatuur was heerlijk, geen volle zon op je kop én geen regen! Echt perfecte omstandigheden. Heel veel mensen aan de kant die ons nog konden mededelen dat Ajax voor stond: ook geen vervelend nieuws! En hoewel mijn pace vanaf het begin al niet heel hoog lag was ik enorm aan het genieten.

Halverwege de race (bij de 8 kilometer dus) begonnen de eerste pijntjes op te doemen: die vervelende blaar waar ik de laatste weken al last van had kwam weer opzetten. Nou ja, daar kon ik wel doorheen lopen. Niet aan denken, kijk om je heen en geniet van de bandjes en dj’s en de mensen aan de kant! Bij de 11 kilometer werden mijn benen moe. Qua conditie ging het nog prima maar de aftakeling begon nu echt. Toen ik vervolgens bij een drinkpunt zowel een bekertje AA als een bekertje water naar binnen goot ging het helemaal bergafwaarts: kramp in mijn zij. Zo erg dat ik mijn ademhaling niet goed meer onder controle had. Het tempo schroef ik wederom wat naar achteren en ik probeerde me zo goed als het ging te focussen op alles om me heen. En hoewel ik me lichamelijk dus niet meer helemaal fit voelde was die omgeving nog steeds heel erg genieten!

damloopToen we eenmaal de zuiddijk op liepen in Zaandam kon ik de pijntjes beter los laten: over een kilometer staan mijn ouders me aan te moedigen: kom op, dooorrr! En ja hoor, daar stonden ze! Op de plek waar ze altijd staan! Zwaaien, lachen, foto’s, blij! En nog maar 1,5 kilometer te gaan. En hoe dichter we bij de finish aankwamen, hoe meer mensen er langs de kant stonden. Heel erg tof! 200 meter voor het einde stonden Michael en twee vrienden me aan te moedigen. Nog even highfiven en tijd voor de eindsprint! Want daar had ik op de één of andere manier nog energie voor! En BAM! Over de finish! En voor dát gevoel doen we het allemaal!

Vanaf de finish was het nog een kilometer naar huis lopen. Om vervolgens op de bank te ploffen en er niet meer af te komen ;). Lekker lang gedoucht, een pizza besteld om vervolgens met Netflix in bed te kruipen!  Mijn eindtijd bleek trouwens 1.46.44, mijn langzaamste Dam tot Damloop van de drie die ik heb gelopen maar wel degene waarvan ik, ondanks de pijntjes, het meeste van heb genoten! Wat een geweldig event is het toch!

Hebben jullie hem nog gelopen? Zo ja, hoe ging het?

15 Comments

 1. Margo 21 september 2015

  Ik vind het super knap van je! Alweer de derde, wauw. En wat een fijne beloning om met een pizza in bed te duiken. die had je zeker verdiend!
  Margo onlangs geplaatst…#IKEAfoodchallenge 1: Gevulde paprika’sMy Profile

  Beantwoorden
 2. Danielle 21 september 2015

  Jammer dat het geen PR was maar fijn dat je er wel van hebt genoten, het is zo’n heerlijk event! Ik wilde nog aanmoedigen maar ik was te brak en ben dus lekker in bed/huis gebleven.. haha
  Danielle onlangs geplaatst…Weekly update | Waarom heb ik mij niet aan mijn schema gehouden?My Profile

  Beantwoorden
  • Danielle 22 september 2015

   Even een tweede comment van mij, ik heb je genomineerd voor de liebster Award! De vragen vind je op mijn pagina!
   Danielle onlangs geplaatst…Liebster awardMy Profile

   Beantwoorden
 3. Desiree 21 september 2015

  Wauw! Wat ontzettend stoer dat je dit hebt gedaan zeg! Het lijkt me zo’n bijzonder gevoel om uiteindelijk over de finish te zijn. En ondanks de pijntjes heb je het gewoon weten te volbrengen in een mooie tijd! Topper! Ondanks dat ik wekelijks ga hardlopen, weet ik niet of zoiets voor mij is weggelegd. Ik hoop ooit toch een keer aan zoiets mee te kunnen doen. Leuk om je ervaringen te lezen…
  Desiree onlangs geplaatst…I Love Sleep TagMy Profile

  Beantwoorden
 4. Jenn 21 september 2015

  Wat goed, fijn dat je er van genoten hebt! Ik hoop volgend jaar mee te doen.
  Jenn onlangs geplaatst…Afgelopen week… #37My Profile

  Beantwoorden
 5. Annelies 21 september 2015

  Sportief hoor! Ik doe het je niet na, al zou het me best leuk lijken voor een keer. Het lijkt me vooral super als je over de finish rent en bij jezelf denkt; ja, dat heb ik toch maar mooi ff geflikt! Knap!
  Annelies onlangs geplaatst…HOW TO: Fikken voor beginnersMy Profile

  Beantwoorden
 6. Petra 21 september 2015

  Ik heb ‘m dit jaar helaas moeten overslaan, maar heb wel gekeken. Ik zag je nog lopen op de Zuiddijk, maar ik had veel te laat door dat jij het was, dus kon je niet meer persoonlijk aanmoedigen. Ik vind het knap van je! Op naar de volgende 🙂
  Petra onlangs geplaatst…Vredesloop – Running for Peace!My Profile

  Beantwoorden
 7. Nesrin 21 september 2015

  Gaaf hoor Bente. Super knap werk. Enorm leuk om te lezen dat je zo hebt genoten, mooi, verslag jammer van de pijntjes maar volgens mij kijk jij met een big smile terug naar deze loop.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin photo diaryMy Profile

  Beantwoorden
 8. Morgaine 21 september 2015

  Echt supergaaf dat je dit hebt gedaan en al voor de derde keer zelfs! Respect, ik zal dit jou nooit na doen, wil ik ook niet, hahaha Maar wat wel herkenbaar is, is dat stukje waar je op de helft zit of er net overheen en dan nog een stukje moet en dan ook dat laatste stuk, dat je dan nog even die spurt kunt nemen ineens, dat is met fietsen net zo, of dat nu snel fietsen is of toeren 😉

  Wat ik ook zo fijn vind om te lezen is dat je niet je beste tijd hebt neergezet maar nu veel meer genoten hebt van alles om je heen en dat ontspannen was zeer zeker dubbel en dwars verdiend, van mij mag je dat vandaag ook nog herhalen, hahaha

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Wicked Music TagMy Profile

  Beantwoorden
 9. Laura 21 september 2015

  Trots op je billie! Fijn dat je er uiteindelijk toch nog zo van genoten hebt 🙂 volgend jaar weer?

  Beantwoorden
 10. Sandra 21 september 2015

  Ik word helemaal blij van je verslag! Wat moet dat een fantastisch gevoel geven, als je hem uitgelopen hebt. Ik vind het hoe dan ook super knap van je dat je het weer hebt geflikt! En die pizza daarna heb je dubbel en dwars verdiend, hihi. Top!
  Sandra onlangs geplaatst…Photo Diary #30 | Diploma-uitreiking, 100e artikel en pizzabouwersMy Profile

  Beantwoorden
 11. Nina 21 september 2015

  Wat fijn dat je zo hebt genoten! En jammer dat je geen pr hebt gelopen, maar genieten is het belangrijkste en die tijd is toch erg mooi! Mijn eerste 10km gingen lekker en daarna was het drama, uiteindelijk na 2.06 uur binnen, maar wel een dikke 3 minuten eerder dan vorig jaar! Op naar volgend jaar!
  Nina onlangs geplaatst…Weekly Wednesday 19: 9 t/m 15 septemberMy Profile

  Beantwoorden
 12. Anne-Sterre 21 september 2015

  Goed gedaan hoor. kan me goed voorstellen dat het fijn is als het publiek (en familie/vrienden) je zo aanmoedigen, jammer van de tijd maar dat je hebt meegedaan lijkt me toch belangrijker.
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Tag | Happiness tagMy Profile

  Beantwoorden
 13. Sas 23 september 2015

  Zo tof dat je eraan hebt meegedaan zeg. Mooie prestatie!
  Sas onlangs geplaatst…13x Typisch SasMy Profile

  Beantwoorden
 14. Vlijtig Liesje 23 september 2015

  Leuk om je verslag te lezen. Ik loop vijf keer per week, maar doe zelf nooit mee aan wedstrijden.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Mijn nieuwe vintage portemonnee van Huissteil!My Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge