Offline gaan: Waarom en wat moet je dan doen?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan toch wel zeggen dat ik redelijk verslaafd ben aan mijn telefoon. Bij elke 5 minuten waarin ik niets te doen heb grijp ik naar mijn telefoon om door instagram, facebook (ok, ik jok, want Facebook heb ik van mijn telefoon af gegooid, maar als ik achter de pc zit scroll ik er wel regelmatig doorheen) en nu.nl te scrollen. Of ik daar nu per se gelukkiger van word? Dat denk ik niet. Lichte paniek als ik er achter kom dat ik mijn telefoon ben vergeten? Check. Nu zou ik er niet voor naar huis gaan, maar balen dat doe ik zeker wel. En waarom eigenlijk? Waarom moet die telefoon nou per se vastgeplakt zitten aan mijn hand?

Offline gaan, waarom?

Het lijkt me helemaal geen verkeerd idee om regelmatig even helemaal offline te gaan. Een pauze nemen van online zijn, al is het maar een paar uur (slapen telt niet ;)), lijkt me een goede manier om rustig te worden. Niet bezig zijn met een goede foto voor op instagram, het volgende idee voor een blogpost, mailtjes beantwoorden, mensen die je whatsappen (die kunnen best een paar uur wachten).. Het klinkt eigenlijk super relaxed! Bijkomend voordeel als je het bijvoorbeeld met je partner tegelijk doet? Meer oog voor elkaar (want hoe vaak komt het voor dat je tijdens een gesprek nog snel even een whatappje lees dat binnenkomt?). En laat dat oog voor elkaar hebben nou net zo belangrijk zijn. Hoewel online contacten onderhouden heel makkelijk én leuk is, zijn echte ‘real life’ contacten niet veel belangrijker?

Daarnaast heb je ook nog het hele verhaal dat social media ‘de mens’ ongelukkiger maakt. Nu heb ik er zelf denk ik niet zo veel last van, maar het is niet voor niets dat uit onderzoek blijkt dat mensen ongelukkiger zijn na het bekijken van social media dan ervoor (het feit dat je je gaat vergelijken met alle perfecte foto’s op instagram en facebook zouden lijden tot een slechter zelfbeeld, jaloezie en allemaal andere vervelende dingen).

Wat doen we daar tegen? Offline gaan! Wifi uit, internet van je telefoon uit (als mensen je echt nodig hebben kunnen ze je dus bellen) en genieten van de rust en het niet afgeleid worden door je telefoon. Maar goed, wat doe je dan tijdens dat hele offline gaan? Wat te doen in je vrije tijd zonder afleiding? Ik heb er eens over nagedacht en kwam tot het volgende lijstje (hoewel sommige vrij voor de hand liggend zijn).

Wat te doen tijdens je moment offline

 • Geniet van een verwen avondje (lees: goede badder of douche sessie, maskertje,  scrubben, de hele mikmak!)
 • Lees een fijn boek of tijdschrift
 • Maak een fijne wandeling
 • Ruim het huis op onder begeleiding van je lievelingsmuziek
 • Ga lekker winkelen
 • Doe iets creatiefs (handlettering, of ga kleuren in dat ene kleurboek voor volwassen dat je nog ergens hebt liggen)
 • Doe eens een yoga (of als je er echt zin in hebt: mediteer) sessie
 • Schrijf in een dagboek
 • Kook uitgebreid en geniet van je kookkunsten zonder gestoord te worden door je telefoon

Wat was de laatste keer dat jij offline ging? En wat deed je toen?

12 Comments

 1. Laura 14 juni 2017

  Ik voel me soms wel onrustig door de vele aandacht die mijn telefoon van mij vraagt.het lijkt mij daarom ook wel een heel goed idee om soms offline te gaan. Dan kun je echt ontspannen, net alsof je op vakantie bent 😉 over vakantie gesproken… komen er straks nog vakantie blogs aan of ga je op vakantie helemaal offline ?

  Beantwoorden
 2. Johanne 14 juni 2017

  Ik had het er toevallig gisteren over met collega’s, dat er nu dus een app is die laat zien hoe verslaafd je bent aan je telefoon. IK twijfelde echt of ik ‘m wilde installeren, maar ben veel te bang voor de uitslag. Maar je hebt wel gelijk hoor, soms is het nodig om gewoon helemaal offline te gaan. Word ook superonrustig van mijn telefoon. dus moet binnenkort maar gewoon een poging wagen. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen zonder. In de zomervakantie kan ik zo de hele dag boeken lezen zonder me druk te maken om mijn telefoon. Waarom nu dan niet?
  Johanne onlangs geplaatst…Vier lifestyleblogs waar ik graag mee wakker wordMy Profile

  Beantwoorden
 3. Merel 14 juni 2017

  Ik probeer mijn telefoon steeds vaker te vergeten en neem hem ook niet altijd mee. Ik probeer nu ook vooral wanneer ik met vriendinnen ben minder achter mijn mobiel te zitten en meer van het moment te genieten dat ik samen met ze ben. Natuurlijk pak ik hem er nog wel is bij, maar dat is meestal ’s avonds of ’s ochtends. Ik probeer in ieder geval social media te minderen.

  Beantwoorden
 4. Morgaine 14 juni 2017

  Dit doe ik elke dag, offline gaan, want ik haak, en dat is net zo verslavend, en eigenlijk vandaag weer een perfecte dag om foto’s te schieten en te gaan fietsen dus bijv. gecombineerd met wandelen, whahaha ware het niet dat ik nu in mijn maandelijkse periode zit 😉 En dus, huishouden, ik moet stofzuigen, dat moet echt! dweilen misschien ook even en energie sparen voor het zwemmen vanavond 😀

  Eigenlijk toch een droombaan, wat doe jij voor je werk? Met dit weer?
  Nou zwemmen, rond 18.00 uur ga ik weg en ben pas rond 20.00 of 20.30 uur thuis….

  😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Veldbloemen in AlmereMy Profile

  Beantwoorden
 5. Joor 14 juni 2017

  Toffe blog artikel!! Ik probeer wel vaker offline te zijn ( vooral na het avond eten ) .. Het is wel even lekker om niet online te zijn. En lekker een boek te pakken!

  Beantwoorden
 6. Donna 14 juni 2017

  Ik ben best wel slecht in offline gaan. Ik ben daar net ietsje te verslaafd voor. Echter lukt het me op vakantie wel altijd, maar dan heb je natuurlijk ook genoeg te doen.
  Donna onlangs geplaatst…Mijn Ervaring met Implanon #1My Profile

  Beantwoorden
 7. Romy 14 juni 2017

  Offline gaan zou mij ook weleens goed doen, denk ik. Toch heb ik al een soort van begin gemaakt sinds ik werk. Op werk check ik bewust alleen in de pauze mijn telefoon en het voelt echt als een opluchting om niet 5x per uur mijn persoonlijke mail en notificaties te checken. Thuis wil het alleen nog niet zo goed lukken en kijk ik wel nog iets te vaak op mijn telefoon. Goede tips geef je! En een goed gesprek zonder afleiding van je telefoon of laptop is inderdaad eigenlijk best een goed idee.
  Romy onlangs geplaatst…Persoonlijk | Mijn onzekerheid als bloggerMy Profile

  Beantwoorden
 8. Sammie 14 juni 2017

  Ik ben in het weekend wel vaker offline, dan laat ik mijn telefoon vaker thuis liggen of kijk er niet naar om. Doordeweeks… lastig! 🙂
  Sammie onlangs geplaatst…The Black Fox in Nijmegen. Prachtig vlees restaurant.My Profile

  Beantwoorden
 9. Nesrin 16 juni 2017

  Fijne tips geef je. Ik ben minder online nu ik meer werk. Ik ben t.o.v. van vorig jaar offline drukker dan online 😉
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn jongetjeMy Profile

  Beantwoorden
 10. Saskia 17 juni 2017

  Ja offline zijn is soms ZO fijn om even de batterij op te laden. Ik probeer het regelmatig te doen en heb zelf een keer een weekje offline geleefd, heerlijk!

  Beantwoorden
 11. Chare 18 juni 2017

  Heerlijk genieten! soms is het echt even goed om jezelf uit te zetten!
  Chare onlangs geplaatst…Poriestrips testen!My Profile

  Beantwoorden
 12. Joyce rdt 26 juni 2017

  Zelf ga ik geregeld ’s avonds offline. Internet op telefoon uit en gewoon even niks. Ook wanneer ik op visite ga bij mensen laat ik vaak mijn telefoon gewoon thuis, niets zo vervelender als iemand voor je hebben zitten die constant op zijn / haar mobiel kijkt. Liefs.x
  Joyce rdt onlangs geplaatst…#182My Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge