Huis kopen? Tips!

tekenen notarisZoals jullie vast niet ontgaan is hebben Michael en ik een paar maanden geleden een huis gekocht. Wij zijn niet de enige. De huizenmarkt zit in een enorme lift. Vrienden, collega’s, familieleden en kennisen (en vergeet trouwens ook de medebloggers niet): het lijkt wel alsof iedereen huizen aan het kopen is! Niet gek ook, de rente is enorm laag, de huizenprijzen zijn (zolang je niet in Amsterdam probeert te kopen) nog redelijk betaalbaar. Kortom, het is een goed moment om een huis te kopen. Maar waar begin je in hemelsnaam? Laat ik daar als ervaringsdeskundige nou net een paar tips voor hebben! 

Vooronderzoek

Tip numero uno: Doe vooronderzoek. Heel veel vooronderzoek. Ik denk dat Michael en ik zo mid 2015 voor het eerst serieus na gingen denken over een koophuis. De eerste bezichtingen vonden pas begin 2016 plaats. Speur gewoon lekker Funda af om te zien wat er voor huizen te koop zijn, en zet voor jezelf op een rijtje wat de ‘musts’ zijn voor je nieuwe paleisje! In ons geval moest ons huis aan de volgende voorwaarden voldoen: 3 slaapkamers, een tuin, dicht bij het station en een huis met een goede fundering. Waarom dat laatste? Omdat de huizen in Zaandam erom bekend staan dat huizen van voor 1970 funderingsproblemen kunnen hebben. Iets waar we ons niet aan wilde branden. Dit is natuurlijk per regio verschillend, maar daar is dus dat vooronderzoek voor nodig: zoek uit waar je op moet letten!

Weet wat je te besteden hebt

Tip numero twee: zodra je een beetje een idee hebt wat je wilt is het tijd voor de eerste serieuze stap: naar een hypotheek verstrekker om uit te zoeken wat je kan krijgen. Nu moet ik zeggen dat de hypotheek invul dingen die je online kunt vinden redelijk precies zijn zolang je ze goed in vult. Vul eerlijk in hoeveel je verdient, of je nog een (studie)schuld hebt en hoeveel eigen geld je eventueel nog hebt.

In ons geval moesten we voor ons eerste hypotheekgesprek al allemaal formulieren opsturen. Werkgeversverklaringen, overzichten van DUO de hele rampetamp. Dit vonden we in eerste instantie nogal overdreven (we hadden toen nog geen bezichtiging gehad). Achteraf bleek dit enorm fijn: toen we ons droomhuis vonden was dit allemaal al geregeld en konden we vrijwel direct de hypotheekofferte tekenen. Dus hoewel het in eerste instantie nogal een gedoe lijkt is het achteraf heel erg fijn. Een huis komen levert namelijk al genoeg stress op.

Dan komt het leuke gedeelte: huizen bekijken! Je weet namelijk waar je naar op zoek bent én hoeveel geld je van de bank kunt krijgen. Dit huizen bekijken kan je doen met een aankoopmakelaar, of je doet dit zelf. Michael en ik hebben uiteindelijk voor een online makelaar gekozen en dit is ons enorm bevallen. Wat dit inhoudt? Je doet de bezichtigingen zelf, het bieden regelt de makelaar. Ook regelt deze een bouwtechnische keuring en de taxatie van het huis. Vooral het bieden vonden wij heel prettig om uit handen te geven: scheelt heel veel stress denk ik zo. Maar ik heb vrienden en collega’s die dit zelf hebben gedaan, het is net wat je zelf prettig vindt.

Regel zoveel mogelijk voor de overdracht!

Omdat Michael en ik heel goed wisten wat we wilden hebben wij uiteindelijk maar 4 huizen bekeken. Op zaterdag bezichtigden we ons huis, schakelden we de online makelaar in, en op donderdag werd ons bod geaccepteerd! Zo snel kan het dus gaan.  Top tip numero drie? Als je eenmaal het koopcontract hebt getekend regel dan zoveel mogelijk dingen die je al kunt regelen. Zo kochten wij al lang voordat we de sleutels hadden de keuken, gingen we duizenden vloerenwinkels langs om de perfecte vloer te vinden, kochten we al verf en behang bij de bouwmarkt etc. Er komt tijdens zo’n aankoop en verhuizing al zo veel op je af dat het heel prettig is om dat soort dingen al te regelen als je er nog de energie voor hebt ;).

Zo, dat waren een paar tips die ik de mensen wilde mee geven die zich in de huizenmarkt willen storten ;). Mocht je nog vragen hebben over hoe wij iets gedaan hebben, of over hoe iets in zijn werking gaat: laat het me weten, ik help je graag!

En, heb jij een koophuis? Zo niet, ben je er mee bezig of helemaal niet?

4 Comments

 1. sammie 7 december 2016

  Wij zijn er wel al een beetje over aan het nadenken maar voorlopig doen we eerst nog sparen.

  Beantwoorden
 2. Joor 7 december 2016

  Wat een fijne tips! Leuk om dit te delen! We zitten in een koophuis maar we willen misschien in de toekomst wel samen een huis kopen.

  Beantwoorden
 3. Malou | Blonde Blossom 7 december 2016

  Ik ben nog laaaaang niet in de fase van zelf huizen kopen, maar ik vind het eigenlijk wel handig om alvast wat tips te hebben! Malou x

  Beantwoorden
 4. Ingrid 26 februari 2018

  De afgelopen anderhalf jaar hebben vriendlief en ik flink zitten sparen. Hoewel het geen makkelijke markt is, overwegen we in de zomer een huis te gaan kopen. Hopelijk is het dan wat rustiger op de huizenmarkt (of is dat wishful thinking..?). We hebben nu al flinke voorpret op Funda in ieder geval!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge