Foodie Friday: de lekkerste gebakken aardappeltjes ooit!

gebakken-aardappels-receptIk ben een rasechte Hollander. Aardappel, groente, vlees: love it (kijk, daar is dat motto weer!). Ja, aardappels, ik ben er dol op. Ik zal niet zeggen dat je me er voor maken mag maken (maar dat mag je voor geen enkel gerecht, zelfs niet voor mijn aller aller favorietste eten!) maar ik eet het met alle liefde op als ik trek heb, of het nou zomer, herfst, winter of lente is.  Stamppotjes: yes please. Een lekkere aardappelsalade: heerlijk. Maar het aller blijst maak je me met gebakken aardappels (als we het over aardappels hebben dan, ik zal nou ook weer niet beweren dat gebakken aardappels mijn lievelings eten is ;)). Een paar jaar geleden leerde ik hoe je ze zelf echt super lekker kan maken! Benieuwd? Lees dan vooral verder!

De truc met gebakken aardappels is dat je de aardappels eerst gaart in de magnetron (die heb ik het grootste gedeelte van mijn leven niet gehad, omdat mijn ouders geen magnetron hebben, waarschijnlijk dat ik dit trucje daarom nog maar een paar jaar ken). Maar als je die wel in huis hebt kan je ze dus maken. Wat je doet is een ongeschilde aardappel een aantal keer met een vork inprikken. Vervolgens leg je de (grote) aardappel drie minuten in de magnetron op de hoogste stand. Na drie minuten is hij heet en als het goed is een beetje zacht. Je kan dit overigens ook met meerdere aardappels tegelijk doen, vermenigvuldig dan het aantal minuten met het aantal aardappels dat erin ligt (die drie minuten gaat om grote aardappels, zijn het kleintjes dan kan het dus ook wat korter).gebakken-aardappels-receptZijn ze een beetje zacht geworden? Top, dan kunnen ze nu afkoelen. Zo niet? Laat ze dan nog even draaien in de magnetron. Zodra ze genoeg (of helemaal) zijn afgekoeld kan je de aardappels heel makkelijk schillen. Omdat ze al zo goed als gaar zijn kan je het schilletje er heel makkelijk met een mesje af trekken/schillen. Snij je aardappels vervolgens in stukjes en het bakken kan beginnen. Het beste resultaat haal je wat mij betreft door boter én olie (een neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie) te combineren. Boter voor een mooi kleurtje, de olie zodat de pan goed heet wordt. Bak de aardappeltjes aan alle kanten mooi goudbruin (dit is echt een kwestie van de aardappels op alle kanten even te laten bakken). Doe er op het eind nog een beetje zout overheen en GENIET! De áller lekkerste gebakken aardappels ooit (als je het mij vraagt in ieder geval). Heerlijk knapperig, zacht van binnen.. gewoon heel erg lekker!

Oh, erbij maakte ik trouwens gewoon een simpele salade en wat simpel gekruide kipfilet. Dit is mijn go to salade die ik eigenlijk altijd maak als ik geen zin heb ik gekookte groenten. Als jullie benieuwd zijn naar het recept, laat het me weten dat komt die vast ook een keer voorbij op Foodie Friday! 🙂

Houden jullie ook zo van gebakken aardappels of vinden jullie het heel erg vies? En kenden jullie het magnetron trucje?
gebakken-aardappels-recept

11 Comments

  1. Morgaine 26 juni 2015

    Ik vind gebakken aardappels ontzettend lekker, maar dan gewoon uit de koekenpan, hahaha Nee dit trucje kende ik niet, maar ik ben ook anti magnetron tegenwoordig, de mijne is ooit ontploft, was gewoon op, en sindsdien doe ik het zonder.

    Ik geloof erin namelijk, dat de magentron alle goede dingen dood die in het voedsel zitten…

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…De BetoveringMy Profile

    Beantwoorden
  2. Jenn 26 juni 2015

    Lekker, gebakken aardappels! Dat trucje met de magnetron had ik nog nooit gehoord, ik ga het eens proberen.
    Jenn onlangs geplaatst…Tips voor een evenwichtig bestaanMy Profile

    Beantwoorden
  3. Rianne 26 juni 2015

    Ik ben gek op gebakken aardappeltjes ja! De magnetron tip kende ik nog niet, als ik ze zelf maak kook ik de aardappels meestal eerst kort en bak ze daarna. Maar ga jouw tip ook eens proberen! 🙂
    Rianne onlangs geplaatst…Zomerse achtergrondenMy Profile

    Beantwoorden
  4. Northflix 26 juni 2015

    Ik heb dus helemaal niets met de Hollandse pot en aardappels (gekookte dan) vind ik gruwelijk! Krijg ik amper weg. Voor een goede gebakken aardappel maak ik echter graag een uitzondering!
    Northflix onlangs geplaatst…My Life In 20 Questions – TAGMy Profile

    Beantwoorden
  5. Ysanne 26 juni 2015

    Oh wauw, ik kende de hele mangetron truc nog niet. Wel om hem te poffen (ook heerlijk trouwens met een beetje mayo), maar niet om ze erna nog te bakken! Goede tip 🙂
    Ysanne onlangs geplaatst…SUMMER IS HERE | BANANA LEAF PRINTED JUMPSUITMy Profile

    Beantwoorden
  6. Nesrin 26 juni 2015

    Het magnetron trucje kende ik niet! Thanks for sharing 😉
    Nesrin onlangs geplaatst…Brownie recept ( best classic brownie ever)My Profile

    Beantwoorden
  7. Kiss & Make-up 26 juni 2015

    MMm, ben dol op gebakken aardappelen! Lekker lekker!
    Kiss & Make-up onlangs geplaatst…Review | Wella Sun hair careMy Profile

    Beantwoorden
  8. Sas 26 juni 2015

    Oh lekker, ik vind aardappelen heerlijk! Ziet er uit om te smullen
    Sas onlangs geplaatst…Recensie: Ik reis alleenMy Profile

    Beantwoorden
  9. Kim 26 juni 2015

    Haha, het eerste dat ik las was: “ik ben een ‘racistische’ Hollander”, Gelukkig las ik dat even helemaal verkeerd!
    Maar oh my, dat eten ziet er lekker uit! We hebben nog nooit aardappels eerst in de magnetron gedaan. Ben er nu wel benieuwd naar 🙂
    Kim onlangs geplaatst…De voordelen van een angststoornisMy Profile

    Beantwoorden
  10. alexa 26 juni 2015

    Magnetron trucje was ik niet bekend mee maar houd wel van krieltjes!
    alexa onlangs geplaatst…Een overnachting in Suite NovotelMy Profile

    Beantwoorden
  11. Lisa 26 juni 2015

    Ik ben dol op gebakken aardappels, dan vind ik ze het lekkerst 🙂
    Lisa onlangs geplaatst…Mijn liefde voor vintage camera’sMy Profile

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge