Afgelopen maandag was het feest: Michael mocht 29 kaarsjes uitblazen. In de avond zouden we bezoek krijgen en omdat er bij een verjaardag taart hoort én Michael de jarige job was aan hem de eer om te beslissen wat voor taart. Hij koos voor een chocolade taart. Dus ik googelen naar ‘lekkerste chocoladetaart recept’ en verrek ik kwam de volgende taart tegen op de blog van Maura. De chocolade taart uit Matilda van Roald Dahl. Een film die ik als kind misschien wel 20 keer gezien heb met de legendarische scene waar juffrouw Bulstronk een scholier een enorme mega taart laat op eten omdat hij een stukje gepikt had. Nou, die taart dus! Dus altijd al nieuwsgierig geweest hoe die taart smaakte? Bij deze het recept!
Voor de taart:
– 225 gram pure chocolade
– 170 gram ongezouten zachte boter (+ extra om in te vetten)
– 225 gram poedersuiker
– 4 eetlepels bloem
– 6 gesplitste eieren
Voor het glazuur:
– 200 gram pure chocolade
– 200 gram crème fraîche
1. Bij mij is de eerste stap altijd alles klaar zetten. Weeg al je ingrediënten af. Verwarm vervolgens je oven voor op 180 graden (of, als je een elektrische oven hebt op 200 graden) en doe op de bodem van een springvorm een stuk bakpapier en vet de vorm volledig in.
2. Smelt de pure chocolade au bain marie (dus in een (glazen) kom boven een pan met kokend water) of in de magnetron. Doe bij de warme chocolade vervolgens de boter en zorg dat dit volledig smelt (desnoods door het nog even boven de pan met water te hangen). 3. Roer hier vervolgens de suiker, bloem en opgeklopte eigeel bij (ja, dat eigeel moet dus een beetje opgeklopt worden ;)). De volgende stap is om de eiwitten stijf te kloppen. Het makkelijkst is natuurlijk om dit met een elektrische klopper (of machine te doen), maar het kan natuurlijk ook met brute kracht. Je eiwit is goed als je de kom op zijn kop kan houden en het eiwit er niet uit valt (altijd spannend om uit te proberen!).
4. Meng nu de helft van de eiwitten door je chocolade mengsel. Als het goed gemengd is doe je de rest van de eiwitten erbij en schep je dit voorzichtig door elkaar (klop het er niet doorheen omdat je dan de lucht uit de eiwitten slaat, voorzichtig omscheppen tot het goed gemend is).
5. Nu kan je mengsel in de springvorm en mag je taart 35 minuten de oven in.
6. Haal hem er na 35 minuten uit en laat hem afkoelen. Sidenote: een satéprikker hoort er niet schoon uit te komen, het is namelijk geen cake, en dit hoef je dus ook niet te proberen. Zodra hij is afgekoeld kan je aan het glazuur beginnen. 7. Heel simpel: smelt de chocolade weer au bain marie en voeg hier de crème fraîche aan toe. Een beetje laten afkoelen en je kan je taart er mee insmeren. Omdat je taart een beetje in kan zakken wordt aangeraden om de glazuur op de onderkant van de taart te smeren (dus om de taart met de bodem naar boven te leggen als je hem gaat insmeren).
8. En klaar is kees. Laat hem afkoelen op een koele plek, maar niet in de koelkast want die is te koud en te vochting. En smullen maar!
Deze taart mag je natuurlijk helemaal in je eentje wegwerken maar aanraden doe ik het niet want hij is super machtig. Maarrr SUPER lekker ook!
You’re killing me Bente, hahahaha Gezien het hoesten hier nu lijkt te starten, hoe is het met jou! 😉 Dus als ik hier wat van eet nu, dan uhm…. Maar wel geweldig dat je de taart van Mathilde hebt gevonden, even naar mijn zwangere nicht sturen die dus ook Mathilde fan is, hahaha en graag chocolade eet nu ze nog zwanger is 😉
x
Morgaine onlangs geplaatst…Wat ik doe als ik ‘ziek’ ben
Ooohhhhh!!!!
Ooh, die taart heb ik nodig! NU!
Jenn onlangs geplaatst…Teatopics: enkele vragen die ik tegenkwam
Ik heb laatst weer Mathilda gezien, kwam toevallig voorbij op TV en ik kon het niet laten, zó een leuke film (en het boek natuurlijk ook, maar dat heb ik hier niet liggen helaas). Die chocoladetaart ziet er hemels uit, maar lijkt me inderdaad behoorlijk machtig haha. Hoop dat het een fijne verjaardag was 🙂
Letterlijk op het exacte moment dat ik die foto zag begon mijn maag te knorren. YUM!
Kiss & Make-up onlangs geplaatst…Review | Covergirl The Super Sizer Mascara versus Covergirl LashBlast Volume Mascara
Omg deze wil ik echt eens maken! En proeven! Vooral proeven.
Mariska onlangs geplaatst…Make-up aanbrengen: in welke volgorde?
Ziet er goed uit zeg! ZELF mag ik dit niet, maar vind het wel heel leuk om te maken voor mijn verjaardag over een paar weken. De chocolade freaks in mijn omgeving zullen dit receptje wel waarderen, haha!
Sandra onlangs geplaatst…5x Leuke blogs om te volgen #10
Ugh….dit ziet er echt hemels uit! Ik zou hem in een klap opeten denk ik haha. -x-
Marushi onlangs geplaatst…Disney vrouwen met designer schoenen
Oh man dit is een geschenk. Ik sla dit recept op want nu wil ik mijn tanden er nog niet inzetten 😉
Nesrin onlangs geplaatst…Bloggers Be Like tag
Wat ziet het er lekker uit zeg. Dit is helemaal fout voor mij. Ik zou dit recept weleens willen proberen.
Hmmm, dat ziet er echt lekker uit!
Jolet onlangs geplaatst…Etos | Brushes
Oeii, zo lekker dit! Het ziet er echt heel erg lekker uit.
Ziet er lekker uit! Het lijkt mij inderdaad alleen wel supermachtig.
Ziet er heerlijk uit, chocolade is altijd goed :d
organiseert iemand hier een wereldrecordpoging chocoladetaart eten? Ik wil graag meedoen…xxx
Sax and the Pretty onlangs geplaatst…Waarom ik een slechte beauty blogger ben
Deze taart staat vanaf nu hoog op mijn to-bake lijstje.. wat ziet dit er fantastisch uit!
Amy onlangs geplaatst…Cadeautip: Theebloemen
Ohhh my gooddd.Dit ziet er zot goed uit.
Naomi onlangs geplaatst…Go strawberry picking at the Sunny Ridge Strawberry farm!
Foodporn is echt de enige bijschrijving die hier aan voldoet. OH MY… ik wil deze taart nu maken haha.
Lisa onlangs geplaatst…Bites I love • havermout ontbijtje
omg! dit wil elke vrouw toch eten? Ziet er goed uit zeg.