Foodie Friday: pittige gehaktballen met zuurkool!

IMG_2344Als echte kaaskop kan ik tijdens de wat koudere dagen enorm genieten van echte Hollandse pot. Stamppot met een stukje vlees. Alhoewel, ook op minder koude dagen krijg ik het prima naar binnen ;). Aangeven wat mijn favoriet is vind ik lastig. Ik vind namelijk heel veel stamppotten lekker! Vorige week maakte ik een heerlijke zuurkool stamppot met misschien wel nog lekkerdere ballen. Naar een recept van Jonnie Boer (van de Librije, 3 Michelin sterren restaurant) maar uiteraard weer een klein beetje aangepast omdat ik vrijwel nooit 100% recepten volg. Here we go:

Voor 6 flinke gehaktballen:
– 500 gram runder gehakt
– 2 kleine eieren
– ongeveer 80 gram paneermeel
– 2 eetlepels grove mosterd
– 2 eetlepels ketjap manis
– 3/4 theelepel zout
– 3/4 theelepel cayennepeper
– flinke snuf nootmuskaat
– boter om in te bakken
– blokje runderbouillon
– 300 ml waterIMG_2346Voor de zuurkool stamppot:
– Zak zuurkool (500 gram)
– Aardappelen (genoeg voor 4 personen)
– Beetje boter
– Scheutje melk
– Zout
– Peper

1. Begin met de gehaktballen, deze moeten namelijk nog een tijdje rusten in de koelkast. Men neme een grote kom, daar doe je alle ingrediënten in behalve de boter, het bouillonblokje en het water (dus het gehakt en al de smaakmakers). Dit kneed je heel goed door elkaar. Als je gehakt mengsel nog iets te nat is (bijvoorbeeld omdat je grote eieren gebruikte) doe je er nog wat paneermeel bij. Totdat je gehaktmengsel mooi stevig is en goed blijft plakken.

2. Verdeel het mengsel nu in 6e en maak er, met natte handen, mooie ballen van. Zet je ballen daarna nog ongeveer een half uur in de koelkast. Een goed moment om je aardappelen te schillen!

3. Na een halfuurtje chillen in de koelkast is het tijd om een grote braadpan op het vuur te zetten. Doe er een hele flinke klont boter in, en braad de ballen op hoog vuur aan. Als ze rondom een kleurtje hebben gekregen kan het water erbij, en bouillonblokje en kan de deksel op de pan (en uiteraard het vuur kan laag). Laat dit nu nog zo’n 3 kwartier door pruttelen (af en toe de ballen omdraaien), en klaar is kees!
IMG_2337
4. Nu natuurlijk nog de zuurkool en aardappelen. Als het goed is heb je je aardappelen nu geschild en in stukjes gesneden. Dan is het tijd om met een vergiet het zuurkool vocht weg te laten lopen en de zuurkool een beetje af te spoelen met schoon water (ik weet dat op het pakje van zuurkool staat dat je het in het vocht moet koken, maar ik persoonlijk vind dat veel te zuur. Ik spoel de zuurkool dus altijd een beetje af en kook het in schoon water).

5. Als je gehaktballen al even staan te pruttelen kan je je aardappelen in 1 pan opzetten, en je zuurkool in een andere. Beide moeten zo’n 25 minuten pruttelen.

6. Nu komt alles samen; check of je aardappelen gaar zijn. Yes? Oke, afgieten maar! Doe deze vervolgens nog even terug in de pan en zet dit op heel zacht vuur aan zodat de rest van het kookvocht verdampt. Voeg hier een beetje boter, zout en peper en een scheutje melk aan toe en prak je aardappelen alvast. Giet je zuurkool ook af en schep dit vervolgens door je ‘aardappelpuree’ heen.

7. Je ballen zijn ondertussen ook klaar dus nu is het alleen nog een kwestie van opscheppen en genieten!

Hollandse pot, ja of nee?IMG_2340

 

9 Comments

  1. Vandaagismooi.nl 18 december 2015

    Hmm heerlijk!! Zeker een fijn recept zo voor de winter 😀
    Vandaagismooi.nl onlangs geplaatst…Studeren als moeder… Hoe doe je dat?My Profile

    Beantwoorden
  2. Sax and the Pretty 18 december 2015

    Ja! Vorige week voor het eerst sinds tijden weer eens gehaktballen gemaakt en sindsdien besloten het elke week te doen. Deze week die van jou! X
    Sax and the Pretty onlangs geplaatst…Vlog #16 Dansen met ShosMy Profile

    Beantwoorden
  3. Noelle 18 december 2015

    Ik hou wel van Hollandse pot, maar nu ik vegetarisch ben zal het wat creativiteit vergen. Zo hou ik enorm van erwtensoep en stiekem een rookworst erbij maar dat kan dus niet meer! dit ziet er ook wel lekker uit!
    Noelle onlangs geplaatst…bucket list items gezocht!My Profile

    Beantwoorden
  4. Diana 18 december 2015

    Oww heerlijk dit recept ! Ben dol op gehakt op pittig en…op zuurkool. Dus ga het zeker deze week eens maken . Dank je wel voor de tip.
    Diana onlangs geplaatst…Serious Request 2015-keep them goingMy Profile

    Beantwoorden
  5. Kelly 18 december 2015

    Hmm dit klinkt heel erg lekker!
    Kelly onlangs geplaatst…31 Cinedays of December #18 DIY houtenhangersMy Profile

    Beantwoorden
  6. Laura 20 december 2015

    Dit lijkt me erg lekker! Vooral in de winter.
    Laura onlangs geplaatst…To do in NYC with christmasMy Profile

    Beantwoorden
  7. Bettie 21 december 2015

    Wat lekker klinken die pittige gehaktbal. Helaas hou ik niet echt veel van zuurkool.
    Bettie onlangs geplaatst…10 boeken die ik wil gaan lezenMy Profile

    Beantwoorden
  8. Lies 21 december 2015

    Oeh, het water loopt mij in de mond, het ziet er echt heel lekker uit!
    Lies onlangs geplaatst…2015.My Profile

    Beantwoorden
  9. […] Bron: No Tabula Rasa […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge