Foodie Friday: Sticky Chicken

IMG_1683De Aziatische keuken laat ik vaak aan mij voorbij gaan. Ja, ik eet wel eens sushi (en we hebben nog een voucher in huis liggen voor een sushi workshop). Op een doordeweekse dag kiezen we vaak voor een snel wokgerecht en zelfs rijstvellen met rauwe groenten zijn me niet onbekend. Maar veel verder dan dat gaan mijn kookkunsten in de Aziatische keuken niet. Tot vorige week donderdag dan. Ik had een dagje vrij. Besloot om naar de markt te gaan. Liep langs de poelier en dacht, ik heb wel weer zin om iets lekkers te maken met kippendijtjes (het beste vlees van de kip als je het mij vraagt). En dus ging ik aan de slag en lekker dat het was! Aanschouw hier dus het recept voor pittige én plakkerige kip! 

Voor 4 personen (of zoals wij deden: 2×2 personen):
– 600 gram kippendij (kipfilet kan ook maar liever kippendij)
– 1 rode paprika
– 1 groene peper
– 5 bosuitjes
– olie
– een handje ongezouten pinda’s
– rijst

Voor de saus/marinade:
– Een flink stuk gember (ongeveer ter grootte van je duim)
– 4 tenen knoflook
– 120 gram lichte basterdsuiker
– 80 ml rijstazijn
– 80 ml vissaus
– 1 eetlepel sojasaus
– Een flinke scheut tabasco
IMG_16841. Begin met het maken van je marinade. Rasp de gember en knoflook zodat het super fijn is (gewoon met een fijne rasp, pas op je vingers!). Meng vervolgens de rest van al je ingrediënten bij elkaar en laat dit even staan zodat je aan de slag kan met je kip.

2. Snij de kippendijen in kleine stukjes en doe dit in een kom. Giet hier nu ongeveer een kwart van de marinade/saus bij en laat dit ongeveer een kwartier intrekken. Dit is de tijd om het water voor je rijst op te zetten en je groenten te snijden: paprika in kleine stukjes, bosuitjes in kleine ringetjes en tot slot de groene peper (exclusief de pitjes) in hele dunne ringetjes.

3. Zet nu een pan op hoog vuur. Een wokpan is hier handig voor omdat deze een groot oppervlakte heeft. Zodra je pan goed heet is kan de kip hierin gebakken worden in wat olie. Je houdt het vuur hoog, het is namelijk de bedoeling dat de kip gaat karameliseren (door de suiker die in de marinade zit). Je kip zal dus vrij donker worden maar dit is juist de bedoeling. Zodra je kip er mooi gekarameliseerd uit ziet is het klaar om je groenten (inclusief het pepertje) erbij te doen, op dit moment kun je je vuur ook wat lager zetten. Na een minuut of twee mag de  rest van de saus er ook in (ondertussen ben je uiteraard ook bezig met het klaar maken van de rijst, die staat als het goed is nu na te stomen met de deksel op de pan).

4. Doe tot slot nog de pinda’s erbij en nu is het tijd om de saus in te laten dikken. Zodra je saus flink is ingedikt en je rijst klaar is is het tijd om op te scheppen én te smullen. Man wat was dit lekker! Ik lust nu nog wel zo’n bord! Zoet, zuur, zout en een beetje pittig maar niet zo dat je bek weg brandt (netter dan dat kan ik het niet zeggen).

Al met al een echte aanrader die zeker weten vaker bij ons op het menu zal komen te staan!

Eten jullie regelmatig Aziatisch? IMG_1689

4 Comments

  1. Annelies 28 augustus 2015

    Ik eet te weinig Aziatisch, zou ik eens vaker moeten doen! Dit ziet er uit als een lekker recept. X
    Annelies onlangs geplaatst…De fik erin!My Profile

    Beantwoorden
  2. Jenn 28 augustus 2015

    Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op kip.
    Jenn onlangs geplaatst…Review: Pickwick Double GreenMy Profile

    Beantwoorden
  3. Renske 29 augustus 2015

    Dit ziet er heerlijk uit! Vooral met die pinda’s er doorheen.
    Renske onlangs geplaatst…Mijn geluksmomentjes #6My Profile

    Beantwoorden
  4. Morgaine 29 augustus 2015

    hahahaha en die vraag stel je aan een halve Indo 😉

    Maar deze kende ik niet, en het ziet er echt supergoed uit, en de ingrediënten kloppen ook met elkaar, alleen de vissaus, die zou ik dan vervangen voor ketjap, ivm de vis die ik niet eet. 😉

    Oh, ps, mijn moeder is zooooooooo blij met jouw recept van de brownies! Ze heeft hem opgeslagen, hahaha
    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Super (Kazaam) Trooper met grote dank aan….My Profile

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge