Foodie Friday: Turkse pizza

Het is weer vrijdag dus weer tijd voor Foodie Friday. Omdat ik voor mijn verjaardag van Michael een fancy keukenmachine kreeg had ik enorm veel zin om beslag en degen te maken. Het bananenbrood dat ik maakte kwam twee weken geleden al online, maar ik maakte er ook een pizza deeg mee. Niet zo maar pizza, nee, turkse pizza! Eten dat er bij mij geregeld in gaat na een avondje stappen, maar ze zelf maken had ik nog nooit gedaan. Je bent er wel even mee bezig, alle ingrediënten moeten erg klein gesnipperd worden. Maarrr het resultaat mag er zijn! Ze smaakten errug goed. Leuk om eens in het weekend te maken en door zelf knoflook saus te maken ook helemaal niet zo ongezond!
IMG_1207Van dit recept kan je er 10 maken:

Voor het deeg:
– 500 gram bloem
– 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
– 1 eetlepel Griekse yoghurt (of natuurlijk Turkse maar volgens mij komt dat op hetzelfde neer)
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 1,5 theelepel zout
– 270 gram lauwwarm water

Voor de topping:
– 300 gram (runder)gehakt
– 1 rode paprika
– 1 ui
– halve rode peper
– 3 trostomaten
– 2 eetlepels tomatenpuree
– theelepel chili
– zout en peper
– beetje zonnebloemolie
– peterselie

Voor de knoflooksaus:
– 200 gram Griekse yoghurt
– 3 teentjes knoflook (meer of minder kan natuurlijk naar smaak)
– zout en peper
– peterselie

Extra voor ertussen:
– Sla
– Komkommer
– En alles wat je er lekker bij vindt: ui, tomaat, leef je uit!

1. We beginnen met het deeg, dat moet namelijk nog een tijdje rijzen (zoals bij vrijwel alle degen). Het deeg is het makkelijkst om klaar te maken met een keukenmachine, handmatig kneden kan natuurlijk ook (voor de bikkels ;)). Doe de bloem en het gist bij elkaar en meng het even goed door elkaar. Voeg vervolgens het water toe. De yoghurt, olie, en uiteindelijk het zout. Kneed dit dan ongeveer 10 minuten lang (kijk, hier komt die keukenmachine dus enorm van pas!). Zo wordt het een elastisch deeg. Als het na een aantal minuten nog steeds erg plakkerig is kan je nog wat bloem toevoegen. Is het juist heel erg droog kan er nog wat water bij. Na 10 minuten kneden is het een mooi zacht deeg geworden wat terug veert als je er in duwt. Tijd om het op een warme plek voor 1,5 uur weg te zetten. Een beetje olie over de bol en een theedoek over de kom.

2. Heb je mooi de tijd voor de mise en place van je groentjes! Haal het gehakt alvast uit de koelkast, dit maakt het makkelijker om het straks over het deeg uit te smeren. Snij alle ingrediënten zo klein mogelijk. Even een klusje maar ik vind het zelf altijd wel rustgevend. Haal wel even de zaadjes uit de peper, die zijn namelijk wel erg heet. Alle ingrediënten gaan bij het gehakt en dit meng je goed door elkaar. Het wordt dan een soort van gehakt pasta. Zet dit alvast klaar voor als je gaat bakken.IMG_12103. De knoflook saus is nu aan de beurt. Ik vind het zelf altijd het lekkerst om de knoflook niet rauw in de yoghurt te doen maar deze in een pannetje eerst aan te fruiten, anders is het wel heel heftig. Pers of hak de knoflook dus fijn en bak het een paar minuutjes in een pannetje. Daarna is het een kwestie van de knoflook bij de yoghurt te doen en de peterselie, zout en peper naar smaak toe te voegen. Klaar is kees, terug in de koelkast en daar hoef je verder niet meer naar om te kijken.

4. Nadat je deeg anderhalf uur heeft staan rijzen begint het echte werk. Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes (dit hoeft uiteraard niet op de millimeter nauwkeurig). Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Smeer er daarna wat van het gehaktmengsel op (een dun laagje maar wel overal wat) en dan kan hij de pan in: een droge pan op middelhoog vuur. De makkelijkste manier om de pizza in de pan te krijgen is door hem een keer dubbel te vouwen en hem in de pan weer uit te vouwen (je kan hem dan aan de puntjes op tillen). Doe een deksel op de pan zodat het gehaktmengsel (dat dus niet in de pan ligt, je kijkt er op neer) ook gaar wordt. Na een paar minuten is je eerste pizza klaar (en in die paar minuten kan je net je volgende pizza uitrollen en bedekken). Leg je eerste klaargemaakte pizza op een schone theedoek en leg daar overheen ook weer een theedoek. Zodra je tweede pizza klaar is haal je de tweede theedoek even weg en leg je de twee pizza op de eerste, theedoek er weer over heen (je snapt het idee vast!).

5. Maak zo je 10 pizza’s. Zoals dat in een echte turkse pizza tent ook gebeurd is het het handigst om de pizza’s telkens met de gehaktkanten tegen elkaar te leggen. De eerste pizza ligt dus gewoon op de onderkant, de tweede leg je op zijn kop (gehakt op gehakt) de derde pizza ligt dan weer normaal, etc.).IMG_12146. Tijd om aan te schuiven! Leg je pizza’s op een bord, beleg ze met wat je ook wil (ik ben fan van de knoflooksaus, sla en komkommer combo) en geniet!

Zouden jullie dit zelf ook maken? Of lijkt het jullie teveel moeite en gaan jullie liever naar de dichtstbijzijnde Turkse pizza tent ;)? 

8 Comments

  1. Nesrin 13 maart 2015

    Oke ik mag mij officieel gaan schamen nu 😉 als Turkse heb ik nog nooit Turkse pizza gemaakt.

    Ziet er heerlijk uit Bente!
    Nesrin onlangs geplaatst…Shaping jeans H&M ( flat butt, bouwvakkersdecolleté en meer)My Profile

    Beantwoorden
  2. Danielle 13 maart 2015

    Wauw dit zit er echt heerlijk uit, het water loopt mij in de mond haha!

    Dit ga ik een keer proberen!
    Danielle onlangs geplaatst…Run in style| Esprit sportcollectieMy Profile

    Beantwoorden
  3. Tamina 13 maart 2015

    oh nice 🙂 When I was younger I actually worked at a place where they would sell turkish pizza as well. We would never do it that way and your pastry seems a bit too thick but it still looks really nice 🙂 good idea

    Fijne weekend!

    http://www.fashionjudy.com
    Tamina onlangs geplaatst…Vienna | The Daily Dose Social AcademyMy Profile

    Beantwoorden
  4. Sas 13 maart 2015

    Ziet er heerlijk uit! Wij hebben een Turkse bakker om te hoek 😉
    Sas onlangs geplaatst…TGIF: Week11/2015My Profile

    Beantwoorden
  5. Sam 13 maart 2015

    Turkse pizza!! Mmmmm! Nog nooit zelf gemaakt maar wel zelf opgegeten 😉
    Sam onlangs geplaatst…Ikea haat.. Ikea liefde..My Profile

    Beantwoorden
  6. Maartje 14 maart 2015

    Oh lijkt heerlijk! Ga ik zeker keer proberen als ik tijd heb. M’n broer woont in Utrecht en als ik naar hem toe ging (toen ik nog in NL woonde) werd er standaard een Turkse pizza gehaald een paar straten verderop. Te lekker! Daarom heel blij met dit recept, dankje!

    Beantwoorden
  7. Bertine 15 maart 2015

    ooh wauwie wat ziet dat er lekker uit! ik moet dit recept echt onthouden, dank je wel voor het delen;)

    Beantwoorden
  8. Dascha 15 maart 2015

    Ohh, dit ziet er heerlijk uit! Wil dit wel een keer proberen 😀

    xoxo
    http://www.its-dash.com
    Dascha onlangs geplaatst…It’s a black and white thingMy Profile

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge