Foodie Friday: Wat te doen met oud brood

WentelteefjesIk voel een nieuwe serie aankomen: ‘Wat te doen in/met..’. Na mijn tips voor wat te doen in de lente, vandaag een wat te doen met oud brood. Je kent het vast wel, je koopt een heel (of half) brood, en na een paar dagen is het toch niet meer zo lekker als toen het nog vers was. Zonde om weg te gooien natuurlijk! Sinds een paar weken is ons broodrooster kapot (want het is natuurlijk heel makkelijk om brood te roosteren als het wat ouder wordt, proef je niks van), dus werd het de laatste weken wat anders. Pantosti (de lekkerste tosti als je het mij vraagt) en wentelteefjes! Geen hele ingewikkelde recepten, maar allebei erg lekker (en het lekkerst met wit brood vind ik zelf)!

Voor de wentelteefjes heb je nodig (voor 4 wentelteefjes, perfect feest ontbijt voor 2 personen):

– 4 sneetjes oud (wit) brood
– 2 eieren
– 100 ml melk
– Boter
– Kaneel en suiker
Wentelteefjes1. Klop in een schaaltje de eieren, en meng dit met de melk. Laat hier vervolgens het brood in ‘weken’, het mag lekker doordrenkt zijn met het melk-ei mengsel.

2. Doe wat boter in een koekenpan, doe het brood er in (per twee als het past), en bak beide kanten een paar minuutjes.

3. Serveer met wat suiker en kaneel: YUMMIE!! Ik at dit afgelopen maandag, nadat ik er al weken zin in had. Zo lekker! Erbij serveerde ik nog wat verse aardbeien om nog een beetje iets gezonds binnen te krijgen (en omdat ik aardbeien heel erg lekker vind ;)) en het was echt smullen!

Dan de pan tosti’s. Je kan natuurlijk ook heel makkelijk tosti’s maken met een tosti ijzer, maar niet iedereen heeft zo’n ding in huis én ik vind tosti’s uit de pan nog lekkerder! Voor 1 tosti heb je het volgende nodig:

– 2 sneetjes (oud) brood (hier is het niet zo cruciaal of het oud of vers is)
– kaas
– ham (maar die kan je natuurlijk achterwegen houden)
– boter
pan tosti1. Smeer beide sneetjes brood in met boter (aan de ‘buitenkant’, dus het gedeelte wat in de pan terecht komt). Aan de binnenkant komt de kaas en eventueel ham.

2. Warm een koekenpan op (op het vuur uiteraard) en bak beide kanten een paar minuten (boter in de pan in niet nodig omdat dit al op het brood zit).

3. Klaar is kees! De kaas is nu gesmolten en je hebt een heerlijke, knapperige tosti. Erg lekker met een klodder ketchup ;).

Dit zijn twee manieren waarop wij ons oude brood gebruiken. Je kunt er natuurlijk ook croutons van maken voor in een salade of soepje of duizend andere dingen, maar dit vind ik zelf altijd heel erg geslaagd!

Wat doen jullie met oud brood?
pan tosti

19 Comments

  1. Morgaine 1 mei 2015

    Ik ben niet zo’n fan van brood, hahaha kortom als je ook nog recepten weet of kunt vinden met oude beschuiten (paneermeel van maken) of crackers/knackerbrod…. en dit heb ik eigenlijk nog nooit gezien, dan maak je mij weer blij 😉
    Morgaine onlangs geplaatst…MeningMy Profile

    Beantwoorden
  2. Dina 1 mei 2015

    Mmmh heerlijk, wentelteefjes zijn zo lekker! Meestal geef ik het oude brood aan de eendjes.
    Dina onlangs geplaatst…Wat ik deed in de tussentijdMy Profile

    Beantwoorden
  3. Renske 1 mei 2015

    Toen ik las ‘oud brood’, schoten de wentelteefjes gelijk door mijn hoofd! Heerlijk is dat! Aangezien ik op dit moment alleen lactosevrij mag eten, ga ik ze eens proberen om lactosevrije wentelteefjes te maken. Zo moeilijk kan dat niet zijn, haha. Ik krijg hongerrr…
    Renske onlangs geplaatst…My monthly challenges – MayMy Profile

    Beantwoorden
  4. Northflix 1 mei 2015

    Wentelteefjes <3 Puur jeugdsentiment!
    Die aten we vaak als we uit school kwamen op woensdagmiddag.
    Oud brood maken we vaak tosti's mee, maar ik ga ook wel eens naar de eendjes met mijn neefje…
    Northflix onlangs geplaatst…Mijn ‘guilty TV pleasures’My Profile

    Beantwoorden
  5. Cindy H 1 mei 2015

    Heerlijk wentelteefjes en eet ze graag ook al is het brood helemaal niet oud. Vroeger noemden wij ze gebakken bammetjes.
    Cindy H onlangs geplaatst…Je hoesje versieren + WIN!!!!My Profile

    Beantwoorden
  6. sammie 1 mei 2015

    Ziet er uit om te smullen! Wij doen het ook altijd in de broodrooster als het wat ouder is en Tommy bewaard brood vaak in de vriezer en haalt er alleen uit wat hij nodig heeft.
    sammie onlangs geplaatst…Viva las Vega’s FoodfestivalMy Profile

    Beantwoorden
  7. Raounak 1 mei 2015

    Mooie foto’s!

    Beantwoorden
  8. Nesrin 1 mei 2015

    Mooie foto’s Bente. Ik ben dol op wentelteefjes maar eet het haast nooit, you know why 😉

    Toch snel een keer maken want het is makkelijk en lekker 😉 YOLO!
    Nesrin onlangs geplaatst…Boeken|Serena’s StijlgidsMy Profile

    Beantwoorden
  9. jackie 1 mei 2015

    Ik eet geen brood…
    Maar deze dingen dus wel, zo ontzettend lekker…
    Volgens mij heb ik nog wel brood in de vriezer, goed idee voor het weekend
    jackie onlangs geplaatst…Photo boot ♥ 4My Profile

    Beantwoorden
  10. Marlissa 1 mei 2015

    Oud brood is perfect voor wentelteefjes! En zo lekker

    Beantwoorden
  11. Nina Simplynspecial 1 mei 2015

    Goeie tips! Moet ik ook eens maken, hmm! Denk ik er eigenlijk nooit aan haha. Oud brood hebben wij eigenlijk nooit. Puur omdat wij brood altijd in de vriezer hebben liggen en dus alleen pakken wat we nodig hebben. Ben ik zelf geen fan van, maar ik eet ook niet heel vaak brood. Hou er niet zo van 😉
    Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…1/2 jaar bloggen!My Profile

    Beantwoorden
  12. Merel 1 mei 2015

    Oh wentelteefjes zijn zo lekker. Ik moet ze echt vaker maken. Ik maak altijd tosti’s met oud brood of ik doe ze in de broodrooster: dan proef je niet dat ze oud zijn, haha.
    Merel onlangs geplaatst…Mijn fotodagboek #9My Profile

    Beantwoorden
  13. Elana Meijer 1 mei 2015

    Heerlijk, allebei!!
    xx
    Elana Meijer onlangs geplaatst…Mijn MAC-stashMy Profile

    Beantwoorden
  14. Sas 1 mei 2015

    Ja wentelteefjes! Die zijn zo ontzettend lekker. Binnenkort maar weer eens maken.
    Sas onlangs geplaatst…De uitslag van de blog enquêteMy Profile

    Beantwoorden
  15. Eva - Mrs. Anchelon 1 mei 2015

    Lekkerrr! Ik heb net avond eten gegeten, maar heb alweer trek in een ontbijtje!
    Eva – Mrs. Anchelon onlangs geplaatst…Oh my Mirena! The removal of my IUDMy Profile

    Beantwoorden
  16. Zonnewolk 1 mei 2015

    Oee, wentelteefjes!!!! Dat heb ik lang niet gegeten; zooo lekker!
    Zonnewolk onlangs geplaatst…Wie het eerste afvalt!My Profile

    Beantwoorden
  17. Mandy 2 mei 2015

    2 heerlijke gerechten, eet ze dan ook regelmatig
    Mandy onlangs geplaatst…Oriflame Giordani Lip Pencil + Eye PencilMy Profile

    Beantwoorden
  18. bymarlayne 2 mei 2015

    Ik maak echt super vaak wentelteefjes! Ben er stiekem een beetje verslaafd aan, maar dan wel met heel veel kaneel.
    bymarlayne onlangs geplaatst…Wishlist – MayMy Profile

    Beantwoorden
  19. Nathalie 4 mei 2015

    Wat een handige tips! Ik vind het zonde om eten weg te gooien en maak inderdaad vaak een tosti van oud brood. Wentelteefjes maken is ook een goed idee, zo lekker!!

    Mooie vrolijke foto’s heb je gemaakt!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge