Lesje Psychologie: Locus of Control

2015-08-06 19.29.17De locus of control… Daar ga ik het vandaag eens over hebben! De locus of control is de mate waarin je denkt dat succes of juist tegenspoed gebeurd vanwege het eigen gedrag (interne locus of control) of juist door zaken die buiten jezelf liggen (externe locus of control). Het is een onderdeel van je persoonlijkheid en je kan het zien als een schaal waar je hoog, laag of gemiddeld op scoort. Waarom ik het hierover wilt hebben? Omdat bewustwording van het feit dat deze locus of control bestaat je kan helpen, en zodra je je bewust bent van het bestaan je kan groeien als persoon. Nog steeds een beetje vaag allemaal? Dan ga ik het nu maar eens met voorbeelden uitleggen!

Iemand die een sterke interne locus of control heeft zal successen (en ook juist vervelende dingen) toeschrijven aan een resultaat van het eigen gedrag, karakter of eigenschappen. Een goed cijfer voor een tentamen gehaald? Dat komt omdat ik netjes naar alle college’s ben gegaan en goed heb geleerd. Slecht cijfer gehaald? Ja, dan zal dat waarschijnlijk juist wel komen doordat ik nooit naar de college’s ging en het studieboek niet heb aangeraakt (omdat ik meer zin had om met vrienden wat in de kroeg te gaan drinken). Terwijl iemand met een externe locus of control de schuld buiten zichzelf zal zoeken: het was een heel makkelijk/moeilijk tentamen en daardoor heb ik een goed (of juist slecht) cijfer gehaald. Maar het gevolg van deze twee verschillende visies is redelijk groot: mensen die zichzelf verantwoordelijk houden voor uitkomsten in het leven zijn gemotiveerder om te leren, hard te werken, zijn over het algemeen kritischer en leven gezonder (om maar een paar dingen op te noemen), terwijl mensen met een externe locus of control (en mensen die dus denken, wat ik doe heeft toch geen invloed op de uitkomst) eerder geneigd zijn om maar mee te gaan met de rest van de massa (en zijn vaak dus ook minder kritisch), zijn kwetsbaarder voor stress en in plaats van in oplossingen denken zullen ze eerder problemen ontwijken, ontkennen of anderen ervan de schuld geven.

Het ‘probleem’ met de externe locus of control is dat als je het idee hebt dat je geen invloed hebt op gebeurtenissen je ook niet geneigd bent om gedrag aan te passen als er iets mis gaat. Of juist om trots op jezelf te zijn als je wel iets goeds hebt gedaan.  Een te hoge interne locus of control lijkt me trouwens ook niet helemaal goed: als je denkt dat alles wat er om je heen gebeurd door je eigen daden en er eens een heleboel mis gaat zal je er niet veel vrolijker op worden (om nog niet te spreken van grootheidswaanzin als alles in je leven juist wel helemaal perfect gaat ;)). Ergens in het midden van de schaal hangen lijkt mij dan ook het meest evenwichtig (ha, vrij letterlijk zelfs). Natuurlijk zijn er externe factoren die invloed hebben je leven, maar vergeet ook zeker niet dat je eigen gedrag en karakter eigenschappen invloed hebben op je leven. Heb je een baan die je niet bevalt? Als je niet verder zoekt en solliciteert zal die droombaan er nooit komen! Dat is wel degelijk iets waar je zelf (tot een bepaalde hoogte) invloed op hebt. Wees je dus bewust van het feit dat actie ondernemen een positieve invloed op je leven kan hebben :).

Kenden jullie de ‘locus of control’ al?

P.s. ik heb maar weer eens een super random foto toegevoegd, maar anders is het zo’n lap tekst, een fotootje vrolijkt het geheel een beetje op ;).

16 Comments

 1. Morgaine 17 augustus 2015

  Op deze wijze kende ik het niet, wel ken ik The Secret, hahahaha Dat leest eigenlijk bijna als hetzelfde weg, ik zeg bijna, want The Secret vertelt dat je alles kunt ontvangen, als je maar echt wilt, versus, de krachtige persoon zijn en bezig blijven etc. 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…De Liebster Award #2My Profile

  Beantwoorden
 2. Monique | WritingMonique 17 augustus 2015

  Ik kende deze termen niet, wat een leuk leerzaam artikel! Ik denk dat ik trouwens wel behoorlijk Locus ben haha klinkt ook leuk. ‘Ik ben vrij locus’ haha!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…DIY Emoji Drink StirrersMy Profile

  Beantwoorden
 3. Danielle 17 augustus 2015

  Ik kende deze termen zelf niet direct maar denk hier wel vaak over na.. ik denk dat ik een redelijk sterke interne locus of control heb. Grappig om hier eens wat meer over te lezen, ik ga nu ook via google wat meer opzoeken! Ik vind dit een leuk onderwerp.
  Danielle onlangs geplaatst…Hardloop-shortjesMy Profile

  Beantwoorden
 4. Ysanne 17 augustus 2015

  Ik heb er wel eens over gelezen ja! Is ook bij mijn studie langsgekomen 🙂 Interessant! Zou wel eens een testje willen doen wat ik scoor.
  Ysanne onlangs geplaatst…DEAR DIARY #3 | BBQ, MAASTRICHT & EEN PUNKY HONDMy Profile

  Beantwoorden
 5. Jantine 17 augustus 2015

  Ik hoorde er net vandaag voor het eerst van. Een balans is zeker belangrijk! Het grappige is, volgens mij is dit zo’n ding waar mijn ex en ik totaal niet bij elkaar pasten: hij heeft vooral een externe locus (alles is altijd de schuld van anderen), terwijl ik een sterke interne locus heb (soms ook weer te veel, maar daarmee ben ik aan het werk 😉 ). Ik werd op een gegeven moment gewoon naar van zijn passieve anderen de schuld geven …
  Jantine onlangs geplaatst…Lezen als je niet veel boeken kunt kopenMy Profile

  Beantwoorden
 6. Naomi 17 augustus 2015

  Ik kende eerlijk gezegd de benamingen nog niet, maar het “ding”, ik kan het niet anders beschrijven haha, op zich wel! Heel interessant om te lezen 🙂
  Naomi onlangs geplaatst…Win a € 25,00 gift voucher for a Ryanair flight of your choice!My Profile

  Beantwoorden
 7. Marion 17 augustus 2015

  Wat interessant! Nee, nog nooit van gehoord op deze manier. interessant om eens op mezelf te betrekken dit. Toffe artikelen zijn dit toch.
  Marion onlangs geplaatst…Hakken & HardlopenMy Profile

  Beantwoorden
 8. Jenn 17 augustus 2015

  Interessant om te lezen, ik kende de termen nog niet.
  Jenn onlangs geplaatst…Afgelopen week… #32My Profile

  Beantwoorden
 9. Nesrin 17 augustus 2015

  Dit is nieuw voor mij. Vroeger was ik meer extern gericht en gaf ik sneller de omgeving (lees het moeilijke tentamen) de schuld. Nu met iets meer levenservaring ben ik meer intern gericht.
  Heel interessant artikel Bente!
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin photo diary summer holiday #4My Profile

  Beantwoorden
 10. Tessa | 52druppels.nl 17 augustus 2015

  Kende deze benaming niet, maar het principe wel. Heb toevallig laatst een training ‘frustratietolerantie opkrikken’ gedaan (naja, die training had eigenlijk een hele mooie professionele, zakelijke naam, maar het kwam hier op neer). In die treining kwam dit ook voorbij. Leuk om jezelf te spiegelen aan dit soort dingen.
  Tessa | 52druppels.nl onlangs geplaatst…Week 33: De picknickMy Profile

  Beantwoorden
  • Tessa | 52druppels.nl 17 augustus 2015

   Weet je… Als ik reageer op jouw berichtjes, zie ik dat wat ik typ altijd heeeuulll klein. Zo klein dat ik de weergave van mijn beeldscherm moet vergroten om het te kunnen lezen. Nadat het gepost is, is het weer goed. En dan zie ik ook pas de hoofdletters. Naja, doe ermee wat je wilt… Haha! Ik blijf met liefde vergroten hoor 😉
   Tessa | 52druppels.nl onlangs geplaatst…Week 33: De picknickMy Profile

   Beantwoorden
 11. Desiree 17 augustus 2015

  Ah wat leuk en interessant om te lezen. Ik had hier nog nooit op deze manier van gehoord..
  Desiree onlangs geplaatst…My life in pictures #5My Profile

  Beantwoorden
 12. Renske 18 augustus 2015

  Interessant artikel! Vanuit mijn studie binnen de gedragswetenschappen weet ik inderdaad al wat locus of control is en inhoudt. Een interessant iets! Vooral bij de jongeren waarmee ik (straks) werk! 🙂
  Renske onlangs geplaatst…Sunday Baking Day – FrambozensandwichMy Profile

  Beantwoorden
 13. Zef 19 augustus 2015

  Boeiend stuk, ik heb er wel eens over gelezen. is het iets wat ook te beïnvloeden valt met oefeningen? Kan me voorstellen dat bewustwording van je eigen gedrag dit gedrag kan wijzigen. (ik krijg het trouwens niet voor elkaar om een hoofdletter in dit berichtje te zetten) Gr. Zef
  Zef onlangs geplaatst…MmaMy Profile

  Beantwoorden
 14. Sas 24 augustus 2015

  Wat heb je dit mooi beschreven! Ik kende dit deel nog niet, weer wat geleerd.
  Sas onlangs geplaatst…Zomaar even over nuMy Profile

  Beantwoorden
 15. Lies 24 augustus 2015

  Hmm, zo ken ik het niet, maar het is wel erg logisch. Ik weet niet of het bij mij in evenwicht is eigenlijk, ik betrek het meestal wel een beetje op mezelf (vooral de negatieve dingen) ik zal eens bewuster gaan kijken met deze uitleg :)!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge