Recept: Chili con carne

Zoals sommigen van jullie vast wel weten ben ik dol op éénpansgerechten. Daarnaast ben ik dol op eten dat in bakjes de vriezer kan dagen dat Michael en ik thuis komen van werk en beide geen zin hebben om nog te koken. Chili con carne is een gerecht dat zich perfect voor beide leent. We eten het niet heel vaak, maar we maken er altijd genoeg van om er drie keer van te kunnen eten. Verder is het erg simpel en heel erg smakelijk. Ook moet ik bekennen dat ik al mijn hele leven echt dol ben op bruine bonen dus voor mij is dit echt een perfect gerecht waar je me altijd blij mee kan maken! Het volgende recept is dus voor 6 personen:

– 2 potten bruine bonen (of in dit geval kapucijners)
– 500 gram gehakt (dit keer hadden we half om half)
– 3 paprika’s
– 2 uien
– 3 teentjes knoflook
– 1 blikje tomatenpuree
– halve theelepel suiker
– anderhalve theelepel chilipoeder
– 1 theelepel Italiaanse kruiden
– zout
– eetlepel azijn
– olie
– 1 bouillonblokje vermengt met 300 ml (kokend) water

1. Ik blijf het in mijn recepten herhalen maar ik vind het zelf het prettigst werken om te beginnen met alles te snijden, en vervolgens pas aan het bakken/koken te beginnen. Zo hoef je niet te stressen dat je iets vergeten bent ofzo. Dus begin met de paprika’s in reepjes te snijden en de ui te snipperen.

2. Nu begint het echte werk: doe wat olie in de pan en fruit de ui een paar minuutjes aan. Om dit proces te versnellen doe ik altijd meteen wat zout bij de uitjes (want zout onttrekt vocht). Als ze een beetje glazig beginnen te worden doe je de gehakt erbij. En de knoflook kan er op dit moment ook wel bij (ik pers de teentjes gewoon).

3. Zodra het gehakt gaar begint te worden doe je de inhoud van het blikje tomatenpuree erbij en bak je dit nog even mee (een paar minuutjes). Nu kunnen ook de kruiden, azijn en de paprika’s erbij. Ook dit bak je weer eventjes en als laatste doe je de (uitgelekte) bruine bonen en bouillon in de pan. Breng alles aan de kook en laat het minimaal 10 minuten pruttelen. Zelf laat ik het liever wat langer opstaan omdat dan alle smaken overal intrekken.

4. Tijd om op te scheppen! Of zoals wij zelf vaak doen: wacht tot de volgende dag, warm het opnieuw op, en schep het dan pas op. Dan is het vind ik nóg lekkerder!

En dat is nou precies de reden waarom dit zo’n fijn gerecht is om in diepvriesbakjes te stoppen om het op een andere dag lekker op te smikkelen.

Zijn jullie ook zo’n fan van chili con carne?

3 Comments

  1. leruaa 19 maart 2014

    Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik misschien binnenkort eens maken.

    Beantwoorden
  2. Sas 21 maart 2014

    Ziet er erg lekker uit! Wij eten het weinig…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge