Het meest belachelijke concept ooit!

Ik kan me nog heel goed een gesprek herinneren dat ik had met mijn buurjongen (en klasgenootje) had toen we van of naar school liepen. Ik weet niet meer hoe we er bij kwamen maar het ging er om dat het heelal zo iets belachelijks was. Dat als je er over na denkt je er gewoon gek van wordt omdat het zo’n bizar concept is. Het gesprek eindigde dan ook omdat we er allebei boos om werden omdat we het niet konden begrijpen. En dus switchten we snel weer van onderwerp (om het weer over tikkertje of verstoppertje te hebben, of waar je het dan ook als 10 jarige over hebt onderweg naar huis of school bent ;)).

Ondertussen zijn we gok ik zo’n  14 jaar verder kan ik er nog steeds niet te lang bij stil staan. Het heelal. Ik vind het nog steeds een super belachelijk concept. Het is oneindig. maar wordt wel nog steeds groter (HOE DAN?!), en sowieso kan ik me helemaal niks voorstellen bij oneindig. Oneindig is ook al belachelijk. Zelfs nu, tijdens het typen van dit bericht krijg ik er alweer de rillingen van. Je kan er toch met je hoofd niet bij? Denken jullie daar ooit over na? Het fucking groot het is. Oneindig. En toch groter wordend. Ik ben in die 14 jaar geen steek veranderd, ik kan er nog steeds boos om worden!

Maar toch vind ik het heelal ook weer prachtig. Hoewel ik me nooit in sterren en planeten heb verdiept (ik kwam er bijvoorbeeld pas een paar jaar (als in een jaar of twee) geleden achter dat de zon gewoon een ster is, en wel de dichts bijzijnde ster bij de aarde) om overduidelijke redenen: als ik er er te lang over na denk word ik gek. Maar ik kan er wel uren naar kijken. Niet dat ik dat nou vaak doe hoor. Maar bijvoorbeeld een paar jaar geleden waren mijn ouders, broer, Michael en ik in een gehucht in Frankrijk (5 huizen, een boerderij, een kip en een geit, ohja en een heel enge blaffende hond en je was het ‘dorp’ alweer uit). Met in de wijde omtrek geen grote verlichting, en daar kon je de sterren zo goed en helder zien. Echt heel mooi om te zien! Zo zie je het heelal niet in Nederland (of in ieder geval niet in de Randstad). Echt prachtig,  op zo’n moment kan ik dan juist weer van het heelal genieten.

En wat ik ook leuk vind aan het heelal is dat je in Nederland dezelfde sterren ziet als in bijvoorbeeld New York. Ken je bijvoorbeeld Orion (de sterren in de vorm van een zandloper), die heb ik ook gespot in New York. Dat is toch leuk? Vind ik in ieder geval van wel. Dus ondanks dat het heelal het meest belachelijke concept OOIT is, is het toch ook wel mooi !

Wat vinden van jullie het heelal? 

12 Comments

 1. Fred 17 december 2014

  Ik heb simpele ideeën over het heelal, en daardoor is het concept voor mij bevattelijk. In het niets begon het heelal een keer met de oerknal. Sindsdien breidt het uit met de snelheid van het licht. Zou je voorbij het verste punt kunnen kijken, dan kijk je in het niets. In mijn voorstelling is het heelal dus niet oneindig groot.

  Beantwoorden
  • Bente 17 december 2014

   Maar wat is dat niets dan? Is dat dan ook zwart? Ik kan me er ook niks bij voorstellen wat niets is…

   Beantwoorden
 2. Karlijn 17 december 2014

  Het heelal is voor mij iets waar ik echt uren over kan denken en praten. Zo groot, niet te bevatten. Ik vind het mega interessant en zou het graag willen snappen maar ik denk dat dat niet kan. Het is voor mij een beetje hetzelfde als ‘waarom noemen we een auto een auto?’, ook zoiets waar je niet uitkomt.
  Karlijn onlangs geplaatst…InspiratieWonder #Zadok Ben-DavidMy Profile

  Beantwoorden
 3. Sam 17 december 2014

  Haha nu ik dit lees ben ik het eigenlijk helemaal met je eens 🙂 maar niet teveel over nadenken
  Sam onlangs geplaatst…Afgelopen weekend #6My Profile

  Beantwoorden
 4. Jenn 17 december 2014

  Haha, daar moet je idd niet te veel over nadenken lijkt me. Ik kan me ook niet voorstellen dat iets wat al oneindig groot is nog groter kan worden…
  Jenn onlangs geplaatst…Iets met een jong hertje en een bevroren vijverMy Profile

  Beantwoorden
 5. Anouk 17 december 2014

  Haha oei ik kan hier ook eindeloos over nadenken, dromen en nog erger (voor mijn omgeving) praten. Het blijft zo raadselachtig en daarom zo mysterieus mooi.
  Anouk onlangs geplaatst…Gezonde cakepops + winactieMy Profile

  Beantwoorden
 6. Danielle 17 december 2014

  herkenbaar dit! Ik word er altijd helemaal naar van als ik daar overna denk..

  nog een concept waar ik niet over uit kan.. het feit dat je water (net als energie) niet kan maken.. en ook niet kan vernietigen.. wat betekend dat het water wat jij nu drinkt, nu onder staat te douchen etc. 10000 jaar geleden ook al bestond.. als ik daar over na denk krijg ik een zelfde gevoel als bij het heelal haha
  Danielle onlangs geplaatst…Challenge | De laatste loodjes wegen (zoals altijd) het zwaarstMy Profile

  Beantwoorden
  • Bente 18 december 2014

   Haha ik had hier nog nooit over nagedacht maar dat is inderdaad ook bizar. Had het gisteren met mijn vriend over jouw opmerking, op molecuul niveau schijnt water wel te vernietigen of maken zijn, Maar goed, toen kwamen we dus op het volgende: ons lichaam bestaat volledig uit moleculen, die al net zo lang bestaan als de aarde.. wat ook belachelijk is als je er over na denkt 😉

   Beantwoorden
 7. Ik ga hier niet over beginnen…Ik denk hier best over na en heb zelf een idee over het hoe & wat. Maar believe me, dit ga ik niet in een reactie ff plaatsen 😉

  Geweldig geschreven. Moest wel echt lachen om je CAPS LOCK HOE DAN?!?! Hahaha
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…The Happy list waar ik een Joker (Batman) lach van krijgMy Profile

  Beantwoorden
 8. Eilish 18 december 2014

  Ik kan er met mijn vader echt eeuwen over praten! Ik vind het zo ontzettend interessant!
  Eilish onlangs geplaatst…Personal ♥ De Gelukstag (zelfbedacht)My Profile

  Beantwoorden
 9. husnapolat 19 december 2014

  Ik ben het echt met je eens soms denk ik ook van wat doe ik hier wat gebeurt er hier.

  Beantwoorden
 10. alexa 19 december 2014

  ik sta er eigenlijk nooit bij stil, haha.
  alexa onlangs geplaatst…VIDEO: Get ready with meMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge