Geld sparen? Zo doe je dat!

geld-sparenDecember is over het algemeen een dure maand. Sinterklaas, kerst en kerstboom, een kerstdiner organiseren, kerstborrels, cadeautjes, een fles champagne voor tijdens oud en nieuw.. Het geld lijkt er altijd doorheen te vliegen (het feit dat we een paar dagen geleden een bank hebben gekocht helpt trouwens ook niet mee voor de portemonnee ;)). Toch maak ik me me niet druk om de hoogte van mijn bankrekening. Waarom niet? Omdat ik een held ben in sparen zonder dat ik er teveel voor moet laten. Hoe ik dat doe? Dat lees je hieronder. 

Laat ik voorop stellen dat ik snap dat niet iedereen in het geld zwemt. Hoewel ik dat zelf ook zeker niet doe kunnen Michael en ik comfortabel leven van onze twee full time salarissen. Zeker als je je bedenkt dat we allebei nog geen vier jaar zijn afgestudeerd, en we drie en een half jaar geleden, toen we allebei precies tegelijk afstudeerden en niet direct een baan hadden, in de bijstand terecht kwamen. Maar dat is een verhaal voor een andere keer. Anyway, het punt dat ik wil maken is dat ik eigenlijk altijd verstandig met geld ben omgegaan, en vandaag vertel ik je hoe ik dat doe!

Zo doe je dat, geld sparen:

Ten eerste is het vooral belangrijk dat je weet wat er binnen komt én wat er uit gaat. Heel simpel. Als je niet weet wat er na de vaste lasten overblijft is het lastig bepalen wat vrij uit kunt geven. Zet dus een keer al je vaste lasten op een rijtje. Maar dan ook echt alles! Wees dus ook realistisch in hoeveel geld je uitgeeft aan de boodschappen (dus zeg niet 50€ per week als je eigenlijk altijd €100 per week aan boodschappen uit geeft), dan hou je jezelf namelijk voor de gek.

Stap twee: zet elke maand van het geld dat je overhoudt na je vaste lasten een bedrag op zij. Het liefst dat het automatisch van je rekening wordt afgeschreven naar je spaarrekening: dan kun je het niet vergeten en is het eigenlijk een onderdeel van je vaste lasten.

Die spaarrekening is een fijne buffer voor als er een keer onverwachte kosten zijn (een auto die kapot gaat, een tandarts bezoek dat duurder uitvalt, ik noem maar wat). Daarnaast moet het natuurlijk ook leuk blijven. Een spaardoel voor iets leuks is hier ideaal voor. Een bedrag dat je wilt sparen voor een weekendje weg (of zelfs een vakantie), een veel te dure tas die je wilt hebben of iets anders leuks gewoon voor jezelf! Hoe lekker is het om zoiets voor jezelf te kopen als je er voor gespaard hebt?

Wat ik zelf ook al heel lang doe (al moet ik bekennen, de laatste tijd wat minder omdat ik eigenlijk nooit brief/klein geld meer heb) is een deel van mijn kleingeld in een spaarpot mikken. Het is echt een hele fijne manier van sparen: die euro, 50 cent, 10 cent en af en toe een briefje van 5 mis je vaak niet uit je portemonnee. Daar had je waarschijnlijk iets te eten of drinken (of iets anders onbenulligs wat je toch niet mist) van gekocht als je onderweg bent.. Maar aan het einde van de rit hou je altijd een erg leuk zakcentje over aan dat gesprokkel.  Ook weer geld waar ik van mezelf gewoon wat leuks van mag kopen!

Daarnaast geef ik ook geen bakken aan geld uit aan online (of offline) shoppen. Als ik zie wat collega’s per week laten bezorgen bij ons kantoor (aan kleding en schoenen) valt mijn mond soms open. Maar goed, wellicht dat zij hetzelfde denken over het geld dat Michael en ik hebben uitgegeven aan ons huis, het is maar net waar je prioriteiten liggen :). Ons huis was ons grote spaardoel, en daarnaast hebben we heel realistisch gebudgetteerd. Als in, we deden daadwerkelijk ‘onderzoek’ naar wat iets zou gaan kosten ipv een getal op te schrijven dat wat wel mooi klonk ;). Dat scheelt in onaangename verrassingen.

Dan ook nog wat bespaar tips

Bij de Starbucks heb ik nog nooit wat gehaald. Dat komt waarschijnlijk omdat ik koffie echt niet te pruimen vind, maar aan de andere kant denk ik, 5+ euro voor een koffie? Dat is toch zonde?! (noem me maar een gier ;)). Zeker omdat je net zo makkelijk thuis een koffie kan maken…

Hetzelfde geld voor lunchen: Michael neemt elke dag netjes zelf zijn bammetjes mee. Ik heb het iets luxer omdat er op mijn werk gewoon al voor lunch wordt gezorgd.. Maar die koffie’s en lunches die je in de kantine haalt tellen aan het eind van het jaar behoorlijk op.. En daar had je, wat mij betreft, iets veel leukers van kunnen doen!

Last but not least: hou aanbiedingen een beetje in de gaten. Wasmiddel, wasverzachter, wc papier, tandpasta, ik betaal er in ieder geval nooit het volle pond voor. Ik heb liever 5 flessen shampoo in de kast staan dan dat ik er teveel voor betaal. En dat, lieve mensen, scheelt me ook heel veel geld!

Kortom, het is belangrijk om te weten wat er écht uit gaat elke maand, niet wat er ongeveer, een beetje laag inschat uitgaat. Een koffietje hier en een snicker daar telt aan het einde van het jaar aardig op, en een spaardoel (voor iets leuks!) is enorm hulpzaam in het halen van je doelen.

Wat is jouw ultieme (be)spaar tip?

9 Comments

 1. Charel 15 december 2016

  Super tips! Ik gebruik die voorraad tip ook altijd! En als ik losgeld heb gooi ik het altijd in een spaarpot dat mis je ook niet zo in je portemonnee.
  Charel onlangs geplaatst…High-End wishlishtMy Profile

  Beantwoorden
 2. Lauralo 15 december 2016

  Thanks voor de tips billie! Ik ben benieuwd naar de nieuwe bank!

  Beantwoorden
 3. Sandra 15 december 2016

  Inderdaad oppassen met geld dat je uitgeeft aan eten buiten de deur, daar gaat anders echt veel geld naar toe. Gewoon geen gewoonte van maken! Ik koop zelf ook heel bewust niet veel kleding en let ook altijd op de aanbiedingen. Ik heb ook met mezelf afgesproken dat ik per maand niet onder een bepaald bedrag mag komen. De rest gaat dan mooi door naar mijn spaarrekening! 🙂
  Sandra onlangs geplaatst…10 Dingen die bijdragen aan een positief en blij gevoelMy Profile

  Beantwoorden
 4. Jenn 15 december 2016

  Goeie tips! Hier gaat wekelijks een klein bedragje naar de spaarrekening 🙂
  Jenn onlangs geplaatst…Spelletjes die we vroeger buiten dedenMy Profile

  Beantwoorden
 5. Joor 15 december 2016

  Wat een fijne tips! Hier heb ik veel aan! Sparen is voor mij een dingetje wat nooit echt lukt maar ik wil er in 2017 meer bewust gaan sparen!

  Beantwoorden
 6. Denise 15 december 2016

  Eigenlijk heb je alle handige tips al opgenoemd! Helemaal niks op aan te merken. Thuis eten vind ik zelf een van de beste bespaartips ever. Een boterham vergeleken met een worstenbroodje scheelt natuurlijk heel veel.
  Denise onlangs geplaatst…Leuke herinneringen van 2016My Profile

  Beantwoorden
 7. Nesrin 16 december 2016

  Wat goed dat je niet doorslaat met online en offline shoppen. Ik doe het ook steeds minder en dit scheelt inderdaad geld.

  Beantwoorden
 8. Saskia 16 december 2016

  Leuke tips en tof om een artikel over te lezen. Wij sparen op een extra rekening voor ons spaargeld & gooien inderdaad kleingeld in een potje 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…DIY’s die ik heb gemaakt voor onze nieuwe woningMy Profile

  Beantwoorden
 9. Naomi 17 december 2016

  Als ik echt wil sparen dan lukt het echt goed. Dan koop ik gewoon niéts… haha! maar als ik wet dat ik niet zo op m’n centjes moet letten dan gaat het wat moeilijker.
  Naomi onlangs geplaatst…Mini guide to SevillaMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge