Lesje Psychologie: keuze stress!

keuze stressIk kijk op mijn boodschappenlijstje. Tandpasta heb ik nodig. Ik ken de supermarkt (na ruim 5 jaar) op mijn duimpje en loop naar de juiste afdeling. Wat ik daar aantref is een angstaanjagend groot schap. Vol. Met. Tandpasta. Ga ik gewoon voor de goedkoopste? Whitening? De huppeldepup expert klinkt ook wel goed.. Keuze stress! Mijn hart maakt een sprongetje als ik een 5-paks verpakking in de aanbieding zie! Die gaat mee naar huis, hoef ik me daar in ieder geval een tijdje geen zorgen om te maken (hoewel die tandpasta voor witte tanden en een stralende lach misschien beter was geweest?).

Oke, oke, ik geef het toe. Ik heb nog nooit zo moeilijk gedaan over tandpasta (ik neem gewoon eens in de zoveel tijd een groot verpakking mee als het in de aanbieding is). Waar ik dan in hemelsnaam naartoe wil met deze nep anekdote? Keuze stress! Al had de oplettende lezer dit ook al aan de titel van deze blog kunnen zien. Enfin, de wereld veranderd. Een van de veranderingen is dat we steeds meer keuzes moeten maken. In de supermarkt, waar naartoe op vakantie, waar gaan we wonen, welke verzekering neem ik, wat ga ik studeren, waar wil ik werken. Babies of niet? Ik noem maar een paar vraagstukken.

Maar worden we nou gelukig van al die mogelijkheden? Nee, eigenlijk niet nee. Hoewel je eerste gevoel misschien zou zeggen dat des te meer keuzes je hebt, de meer vrijheid je hebt. En vrijheid is blijheid toch? In het geval van aantal keuzes die je hebt blijkt dit toch iets anders te liggen. Ten eerste omdat het moeilijker wordt om te kiezen als er veel opties zijn. Een grappig voorbeeld vind ik mijn Ierse collega die vroeger naar school een uniform aan moest. Heerlijk vond ze het. Vijf dagen lang niet na denken over wat ze aan moest (dat twijfelen kon ze dan tot enkel het weekend beperken). Geen kans op modeflaters, gewoon lekker simpel de enige optie aan trekken.

Naast dat het moeilijker wordt om te kiezen, wordt het ook lastiger om tevreden te zijn als je eenmaal wel een keuze hebt gemaakt. De verwachtingen worden hoger (als er zoveel opties zijn, moet er natuurlijk ook een perfecte optie tussen zitten!).  Daarnaast zijn mensen ook geneigd zichzelf de schuld te geven als blijkt dat we niet de juiste keuze hebben gemaakt (en van boos zijn op jezelf is nou niet een teken van geluk). Kortom, de hoeveelheid keuzes die er zijn maakt ons niet per se gelukkiger.

Zoals jullie vast niet ontgaan is hebben Michael en ik net een huis gekocht. De hoeveelheid keuzes die je op zo’n moment moet maken is om te janken. Ons budget is natuurlijk niet oneindig dus zullen er altijd concessies gemaakt moeten worden. Omdat er zo ontzettend veel aspecten mee spelen bij de beslissing in het kopen van een huis (huis A heeft de beste locatie, huis B heeft minder werk nodig, huis C is goedkoper etc.), is er kans dat er twijfel blijft over het feit of je wel de juiste beslissing hebt gemaakt (al ben ik er in het geval van ons huis helemaal zeker over, wellicht denk ik daar midden in de verbouwing heel anders over ;)). Er zijn namelijk ook veel positieve aspecten op al die ándere huizen, en die kunnen in je hoofd blijven spoken. Maakt het mij gelukkiger als ik hier te lang stil bij blijf staan? Zeker niet, en daarom doe ik het ook lekker niet. Ik ben in de wolken van ons huis en ga me zelf niet onzeker maken door te twijfelen of dit wel de aller aller beste optie was.

Hooggespannen verwachtingen, niet kunnen kiezen, ergens in je achterhoofd twijfelen of je wel de juiste beslissing heb gemaakt en teleurstelling als je verwachtingen niet uit komen. Kortom, keuze stress! Van twijfelen over keuzes die je maakt is nog nooit iemand gelukkiger geworden. Het is dan ook veel fijner om er gewoon niet te veel over na te denken en tevreden te zijn met je keuzes. Niet alles hoeft helemaal perfect te zijn en als je een keer eens niet tevreden bent met een keuze: zolang het niet het einde van de wereld is komt er wel weer een moment dat je het goed kunt maken! Don’t worry, be happy!

Mocht je dit nou een interessant onderwerp vinden, op TEDtalks is een praatje te zien van Barry Schwartz, schrijver van het boek ‘The Paradox of choice’. Hier kan je zijn praatje zien (en hij kan er veel beter over vertellen dat ik er in een paar honderd worden over kan typen).

En, hoe besluiten jullie welke tandpasta je koopt ;)?

5 Comments

 1. Morgaine 16 juni 2016

  Whahahaha dit is zo waar, iets wat ik jaren geleden al ondervond, het is hetzelfde als met tijd genoeg hebben en dan keuzes maken in wat je gaat doen, vaak resulteert dat dan in niets eigenlijk behalve wat moet, en dan niks, want morgen is er weer een dag.

  Toch word ik ondertussen wel wat gek van keuzes maken gezien ik maar 1x per jaar keuzes kan maken, moet maken, en vaak ligt dat helaas al besloten in wat er in de periode ervoor gebeurd, zo kom ik maar niet toe aan simpelweg een paar mooie gordijnen uit te zoeken en te kopen alleen al, er moet weer wat gewit worden, het zeil in de slaapkamer is op al jarenlang, en daarom zou ik nu weleens een goed budget willen ontvangen om dit in 1x af te handelen om mijn huisje ook weer op orde te krijgen.

  Ik snap dus helemaal wat je bedoeld, zeker met een heel nieuw huis en toch je budget en de concessies… mijn consessie is, blijf ik in oude kleding lopen of ga ik mijn huis weer netjes maken… tsjah, wat is meer van belang…

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Respect!My Profile

  Beantwoorden
 2. Sandra 16 juni 2016

  Oooooh hier spreek de grootste twijfel Queen hoor. Mensen worden gek van mij als ik moet kiezen (en ik ook van mezelf trouwens). Las vorig jaar een tip wat mij best wel goed helpt nu, dat is namelijk kop of munt gooien en daar je keuze aan af laten hangen. Als hij bijvoorbeeld op munt valt en he daar een rot gevoel over krijgt, dan moet je blijkbaar toch de andere keuze kiezen. 🙂
  Sandra onlangs geplaatst…Q&A | Stel je vraag!My Profile

  Beantwoorden
 3. Renske 19 juni 2016

  Dit is de reden dat ik bij een sportschool sport met maar een paar groepslessen, haha. Ik kan anders dus echt níet kiezen! Dat filmpje van Barry Schwartz is trouwens echt prachtig! Die heb ik ooit op de studie bekeken, waarna ik trouwens meer filmpjes op TedTALKS heb opgezocht, haha.

  Beantwoorden
 4. Nesrin 19 juni 2016

  De hoeveelheid keuzes is vaak ook om te janken en het lijkt mij erger als het om een huis inrichting en dat soort grote dingen gaat dan wat handzeep halen in de supermarkt. Ik twijfel eigenlijk nooit lang en ga altijd op mijn gevoel af.
  Nesrin onlangs geplaatst…Small Talk on Sunday 18My Profile

  Beantwoorden
 5. Sas 21 juni 2016

  Och ja keuzes… Wij zitten met de verkoop van onze woning er midden in… ^^
  Sas onlangs geplaatst…Waarom ik me totaal niet druk maak om statistiekenMy Profile

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge