De do’s and don’ts van netwerken!

San Francisco VrijdagDrie jaar geleden begon ik met mijn eerste grote mensen baan. Voor de nieuwsgierige aagjes onder ons, hier kan je een blog vinden van anderhalf jaar geleden waarin ik beschrijf wat voor werk ik heb. In de tussentijd is er het een en ander een beetje veranderd. Ik hou me niet meer zo druk bezig met het daadwerkelijke onderzoek doen, maar hou me vrijwel alleen nog maar bezig met het tevreden houden van onze klanten. Maar goed, netwerken dus. Iets dat ik voordat ik bij Newzoo kwam werken nog nooit had gedaan. Onderdeel van mijn baan is ook het bezoeken van beurzen. En daar moet je netwerken…. De eerste keer had ik geen idee. Nu we een paar jaar verder zijn heb ik toch wel het een en ander opgestoken en mijn beste tips deel ik graag met jullie!

Om te beginnen kort even mijn visie op netwerken: Netwerken is eigenlijk niet meer dan het kennis maken met nieuwe interessante mensen. Als je geluk hebt volgt een gezellige avond en hebben jullie op een zakelijk gebied ook nog eens wat aan elkaar. Maar dat is zeker niet het belangrijkste. Een groot netwerk kan altijd van pas komen, wees dus aardig tegen iedereen, wie weet wat het in de toekomst oplevert 😉

Do’s

– Om te beginnen: wees niet bang om op mensen af te stappen. Zeker op beurzen en events waar mensen vaak ook maar met een kleine groep zijn (en om te netwerken) hoef je nergens bang voor te zijn!
– Maak gewoon een gezellig praatje. Het hoeft niet per se over zaken te gaan, maar toon interesse in de ander: is hij of zij al vaker op dit event geweest? Hoe vind je het tot nu toe? Mensen praten graag over zichzelf, het enige wat je dus hoeft te doen is luisteren ;).
– Mocht je een interessante gesprekspartner hebben, wissel aan het eind van het gesprek dan van business kaartjes. Als je die hebt (ik raad ze aan ;)). Goed de naam onthouden (en die eventueel ergens opschrijven na het gesprek kan natuurlijk ook, de volgende dag kan je diegene dan op LinkedIn opzoeken).
– Schrijf na afloop van je gesprek kort op waar diegene in geinteresseerd was op het kaartje, je denkt misschien dat je alles onthoudt, maar als je met 20 verschillende mensen hebt gepraat weet je de volgende dag niet meer precies welk gesprek nou bij welk kaartje hoorde.
– Follow up! Stuur naar de interessante mensen binnen een week een mailtje. Al is het alleen maar om te zeggen: ik hoop dat je een goed event hebt gehad! Mocht je nog iets specifieks besproken hebben kom daar dan ook meteen op terug.

Don’t

– Wordt niet te dronken! Bij de meeste netwerk events vloeit de alcohol rijkelijk, helemaal prima om daar van te drinken, maar het is natuurlijk wel de bedoeling om een goede indruk achter te laten.
– Blijf niet veilig de hele avond (of middag) plakken bij de mensen die je kent. Het is best spannend om zomaar op iemand af te stappen (dit kan natuurlijk ook met een collega/kennis/vriendin) maar durf!
– Beloof niets dat je niet kunt waarmaken. En kom ook na wat je belooft. Als je dus nog ergens op terug zou komen, zeg dan, je hoort komende week nog van me. Niet, vanavond mail ik je nog! als je weet dat je dat toch niet gaat doen ;).

Kortom, wees niet bang: mensen bijten niet! Over het algemeen netwerken een kwestie van small talken en af en toe uitweiden over wat je doet. Netwerken is niet zoveel mogelijk kaartjes verzamelen maar mensen leren kennen en een vriendelijke band met elkaar opbouwen. Een band waar je, als je het contact goed onderhoud nu of in de toekomst wat aan kunt hebben!

Zo, dat waren ze, mijn netwerk do’s en don’ts. Hopelijk vonden jullie zo’n soort artikel ook leuk om te lezen! Moeten jullie voor het werk/de blog wel eens netwerken? Zo ja, wat is jouw beste tip?

12 Comments

 1. Morgaine 14 september 2016

  Ik heb zo’n hekel aan netwerken, hahahaha ik heb het ooit eens mee gemaakt bij woman inc, heb er ook al eens over vertelt ergens, precies toen jij bezig was met je nieuwe huis, ik voel mij daar heel ongemakkelijk bij, vanuit de opvoeding namelijk. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, en treed niet op de voorgrond etc. Dat soort dingen, kortom over jezelf praten not done, hou het bij je bla.. niet handig als je dus inderdaad iets wilt starten, maar spammen ook zoiets, ik zou dat niet kunnen, en zelfs nu, vind ik het nog lastig om alleen al mijn blog in een groep te zetten bijv… raar maar waar…

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…De eenvoudMy Profile

  Beantwoorden
  • Bente 14 september 2016

   Ja dat heb ik ook. Ik laat ook liever andere mensen over zichzelf praten dan dat ik mezelf loop te pitchen of iets dergelijks. Gelukkig praten de meeste mensen met alle liefde over zichzelf! 😛

   Beantwoorden
 2. Eva 14 september 2016

  Goede tips hoor! Ik blijf het nog wel moeilijk vinden maar het wordt steeds makkelijker!
  Eva onlangs geplaatst…Dr. Hauschka Blush Trio | ReviewMy Profile

  Beantwoorden
 3. jackie 14 september 2016

  Wat toevallig dat je hier nu over schrijft,
  vanmorgen had ik het er nog met iemand over..
  Ik ben geen groepsmensen persoon, vreselijk vind ik dat zelf.. Ben ook niet heel spontaan en stap zeker niet zomaar op mensen af..
  Werd ik gisteren getipt voor een netwerk bijeenkomst die super interresant is voor mij, en mijn werk… Ben vanaf gisteren al aan het denken, hoe dan, wat heb ik er te zoeken, straks sta ik alleen…
  Vind het fijn om dit te lezen, ik nijg nu iets meer naar ja ik ga (maar nog steeds het liefst niet alleen)
  jackie onlangs geplaatst…Een canvas voor in de tuin maak je gewoon zelf..My Profile

  Beantwoorden
  • Bente 14 september 2016

   Ik denk dat iedereen diezelfde gedachtes wel heeft. Het is voor iedereen spannend om zomaar op iemand af te stappen! Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Gewoon gaan dus!

   Beantwoorden
 4. robin 14 september 2016

  Handige tips! heel nuttig, en de don’ts zijn redelijk logisch voor mij maar je ziet vaak genoeg dronken business lui :p

  Beantwoorden
  • Bente 14 september 2016

   Hahah yes yes, daar heb ik mezelf ook meer dan eens schuldig aan gemaakt ;).

   Beantwoorden
 5. Els 14 september 2016

  Pfff, goede tips! Maar ik blijf het lastig vinden!
  Els onlangs geplaatst…Fotoreportage #28: Regte Heide in RielMy Profile

  Beantwoorden
 6. Nesrin 14 september 2016

  Je geeft goede tips. Don’t get drunk (ik zal dit onthouden 😉 Ik vind het begin vaak lastig daarna ratel ik wel door.
  Nesrin onlangs geplaatst…Gezonde en makkelijke pannenkoeken koolhydraatarmMy Profile

  Beantwoorden
 7. Laura 15 september 2016

  Leuk om wat werk tips te krijgen! Ik merk nu ook al op mijn werk dat de praatjes bij de koffie automaat kunnen leiden tot een samenwerking! Maar ik kan nog veel verbeteren, vooral in het durven en niet in mijn comfort zone blijven 🙂

  Beantwoorden
 8. Forever38.com (Vera) 15 september 2016

  Goeie tips ! Netwerken zal nooit mijn hobby worden, maar het hoort er nu eenmaal bij. Wat ik ook belangrijk vind, is dat je jezelf blijft en geen rol speelt. daar prikt een ander zo doorheen, en dat is funest
  Forever38.com (Vera) onlangs geplaatst…Ik deed mee aan de Leontien Ladies Run 2016 !My Profile

  Beantwoorden
 9. Naomi in Wonderland 15 september 2016

  Leuk artikel! Altijd handig om tips te krijgen. Ik denk dat het hoogstwaarschijnlijk wel gemakkelijker wordt om te netwerken hoe langer je het doet.. Desondanks dat ik vrij sociaal ben vind ik het nog steeds een beetje moeilijk om zomaar op “nieuwe” mensen af te stappen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge